fbpx

Andrea Chiș către cei ce se agită acum în legătură cu admiterea la INM: ”felul în care puneți probeleme este un indicator al gradului de integritate”

Judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM și îndrăgit profesor de drept procesual civil la UBB Cluj, a postat un mesaj pentru cei care se agită acum în legătură cu concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii. Chiș vorbeste despre înscriere, taxa mult discutată și tematică.

”Stimați colegi,

Am observat multă fervoare pe grup legată de examenul de admitere în magistratură, indiferent că vorbim despre admiterea la INM sau cea directă.
Vreau să vă spun perspectiva mea de membru CSM, care are în vedere, în primul rând, nevoile instanțelor și ale parchetelor.

Am dorit să organizăm acest examen cât de repede posibil. Am conlucrat cu celelalte puteri cât am putut de mult și de bine pentru a atinge acest obiectiv.

Am pregătit Regulamentul din timp și l-am adoptat în cel mai scurt timp posibil. Am oferit posibilitatea înscrierii online.

Am colaborat și ulterior cu executivul, pentru a face operațională procedura de eliberare a certificatului medical.

Am postat pe site-ul CSM inclusiv comunicatul ANAF, pentru a face vizibilă și posibilitatea obținerii cazierului fiscal tot online.

Am presupus, legitim zic eu, că persoanele interesate urmăresc procesul de pregătire a examenului, inclusiv parcursul legislativ, controlul prealabil de constituționalitate etc.

Pentru cei care nu au făcut asta, vă rog să vă faceți introspecția și să vedeți dacă această profesie vi se potrivește și dacă nu mai aveți de învățat sau de reglat niște lucruri.

Organizarea examenului e în perioade similare cu cele din anii precedenți, deci nu e o surpriză.

Numărul de locuri pentru INM e mai mare decât într-un an, dar mai mic decât pentru doi și la stabilirea lui am avut în vedere durata examenului de admitere și capacitatea de asimilare de către INM a unui anumit număr de auditori. Cu cât numărul de locuri e mai mare, cu atât perioada de admitere se lungește.

Tematica și bibliografia au în vedere instituții care au fost predate sau trebuiau predate în cei patru ani de studiu în facultate.

La INM, nu se predă încă o dată dreptul civil, dreptul penal și procedurile, ci se asimilează latura lor aplicată, din perspectiva profesiei de magistrat.
Examenul de capacitate are cu totul alt tipar decât cel de admitere în magistratură. Nu tematica și bibliografia fac diferența. Se urmărește cu totul alt scop și e un alt format de examen, ce are în vedere cunoștințele aplicate dobândite în timpul cursurilor la INM.

Cu privire la taxă, decizia nu a fost una arbitrară. Ea se bazează pe estimarea costurilor, estimare făcută de direcția de specialitate, costuri cu mult mai mari decât în urmă cu doi ani, datorită regulilor de distanțare socială, printre altele. Au fost idei în sensul că o puteam percepe pe etape sau puteam acorda scutiri. Doar legea poate prevede asta. Nu spun că legiuitorul ar fi de vină, sub nicio formă. A făcut și el tot ce a putut, ca să putem recupera anul trecut pierdut.

Dacă îmi permiteți un sfat, discutați între voi constructiv. Este o chestiune care vă ajută, pentru că discuția cu accente negative vă obosește, chiar dacă nu vă dați seama imediat. În plus, în profesia de magistrat, va trebui să vă asumați răspunderi și să găsiți soluții, nu veți putea să dați vina pe alții. Așadar, felul în care puneți probeleme este un indicator al gradului de integritate. Vă invit să reflectați la asta.

Vă doresc spor la învățat și succes!”

Cu prețuire,
Andrea Chiș

Comments

comentarii

În 2021, echinocţiul de toamnă are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 22:21 şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc.... Citește mai mult
Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf, a declarat, miercuri, 22 septembrie, într-o conferinţă de presă, că speră ca jucătorii săi să aibă o altă atitudine în meciul din şaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal, cu CFR Cluj.... Citește mai mult
O echipă de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj a verificat depozitele carmangeriei Moldovan, după ce în spațiul public au apărut reclamații la adresa produselor comercializate.... Citește mai mult
Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar asta înseamnă că începem să scoatem din dulap hainele mai călduțe și accesoriile potrivite.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!