fbpx

Amenzi de la 500 la 2500 lei și posibilitatea ridicării mașinilor parcate în afara spațiilor marcate din Cluj-Napoca

Consilierii locali din Cluj-Napoca au votat o hotărâre prin care se introduc amenzi de la 500 la 2500 lei și posibilitatea ridicării mașinilor parcate pe spații nemarcate, precum trotuare sau spații verzi.

La articolul 7 (privind faptele săvârșite cu încălcarea normelor de protejare a domeniului public) din HCL nr.191/2009 privind buna gospodărire a municipiului Cluj-Napoca se introduce punctul 29 care va avea următorul cuprins:

“ocuparea domeniului public cu vehicule in afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public, cu amendă de la 500-2500 lei, putându-se dispune in caz de staţionare pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului, conform procedurii de ridicare stabilită prin OG nr.21/2002 cu modificările şi completările ulterioare.”

În referatul de aprobare al primarului se arată următoarele:

”În data de 28 noiembrie 2020 a intrat în vigoare Legea nr. 273/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.2112002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.

Necesitatea adoptării actul normativ mai sus menţionat este fundamentată pe problemele cu care se confruntă autorităţile locale, respeetiv cea a parcării pe spaţiile verzi, în parcuri, zone pietonale. Această initiativă reglementează ridicarea vehiculelor staţionate pe domeniul public, în alte locuri decât cele care fac parte din drumul public(ex. spatii verzi, parcări de reşedinţă, spaţii pietonale diverse).

Prin modificările legislative adoptate se stabileşte la art. 24^2 alin. 1 faptul că pentru nerespectarea obligaţiei prevăzute la art.9 alin.1 litera m( să nu ocupe domeniul public cu vehieule în afara spaţiilor marcate expres de adrninistratorul domeniului publie),Poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării unui vehicul care staţionează pe domeniul public, în alte locuri deeât drumul public.

La art. 24^2 alin. (2)-(12) se stabilesc conditiile în care se dispune ridicarea, operatiunile şi actele întocmite de către Poliţia locală, conditiile de ridicare,transport şi depozitare precum şi modalitatea şi actele necesare pentru ridicarea/restituirea vehiculului.

Având în vedere faptul că, la nivelul administratiei publice locale este aprobată Hotărârea Consiliului Local nr.191/2009 (privind buna gospodărire a municipiului Cluj-Napoca) modificată prin Hotărârea nr. 505/2009, Hotărârea nr. 90/2010, Hotărârea nr. 99/2015 respectiv Hotărârea nr. 509/2019 fiind reglementat cadrul legal pentru instaurarea unui climat de ordine şi curăţenie pe teritoriul mun. Cluj-Napoca, raportat la modificările legislative intervenite, este necesar completarea cadrului legal, pentru a se putea interveni în cazul incăleării normelor legale privind protejarea domeniului public sau privat al statului şi al amenajărilor acestuia, de către persoane fizice sau juridice, prin ocuparea dorneniului public cu vehicule în afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public, motiv pentru care apreciem util, modificarea art.7 din HCL nr.191/2009, în sensul completării cu punctul 29, astfel:”ocuparea dorneniului public cu vehicule in afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public, cu amendă de la 500-2500 lei, putându-se dispune în caz de staţionare pe domeniul public, in alte locuri decât drumul public, măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului, conform procedurii de ridicare stabilită prin OG nr.21/2002 cu modificările şi completările ulterioare.”

Comments

comentarii

Roxen va interpreta piesa „Amnesia” la Eurovision. Roxen spune că această piesă este una extrem de personală, dar se bucură că juriul a ales această piesă, pentru că are energia necesară.... Citește mai mult
Horoscop 5 martie 2021. Află ce zodie poate primi noi oferte de colaborare și cine trebuie să aibă mai multă grijă de sănătate.... Citește mai mult
Emil Boc este dezamăgit deoarece noul prefect de Cluj face parte din UDMR și nu PNL. Primarul este interesat ca noul prefect să respecte toate simbolurile naționale și spune că nu va accepta nici „cel mai mic derapaj”.... Citește mai mult

Lasă un răspuns