fbpx

Al 25-lea an universitar la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj a început cu o rugăciune

Festivitatea de deschidere a anului universitar de la Facultatea de Drept Cluj din cadrul Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” Cluj a început cu o rugăciune și un discurs al preotului Bogdan Ivanov, care predă cursul de Etică și morală în anul I.  Le-au mai vorbit ”bobocilor” decanul Anca Georoceanu, prodecanul Rodica Apan, dar și o studentă de anul I și o absolventă, acum masterandă la aceeași facultate.

După intonarea Gaudeamus-ului, a luat cuvântul preotul Bogdan Ivanov, cunoscut ca purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului, care a spus o rugăciune și a dat binecuvântarea, după care le-a vorbit celor prezenți.

Orice început este în primul rând o lecție de generozitate, de speranță, de încredere și mai ales de puterea de a ști să te bucuri de viață. Să le aveți pe toate în acest an universitar, care începe pentru voi, dar și pentru noi cu egală emoție, gândindu-vă că trebuie să vă găsiți visuri și idealuri în această viață pentru care să luptați.

deschidere-an-drept-cantemir-cluj-2016-3La un singur lucru mă gândesc: În curând vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire, unire care din păcate nu a rezistat decât câteva decenii. Și datorită conjuncturii politice, dar mai ales unui fapt care ține de sufletul fiecăruia dintre noi, datorită lipsei de idealuri. Așa încât, dacă vreți să aveți un viitor și țara noastră și lumea în care trăim să aibă un viitor, să vă faceți visuri și idealuri pentru care să luptați și de la care să nu abdicați niciodată. Să vă țineri ochii tot timpul ațintiți spre idealul pe care vi l-ați pus înainte și niciodată să nu vă abateți privirea spre marea care uneori spumegă sub picioarele noastre.

Pentru că dacă ne punem încrederea în Dumnezeu  – și această facultate vine în întâmpinarea dvs. oferindu-vă și o dimensiune creștină a educației – nu avem niciun motiv să ne temem și avem toate motivele să ne considerăm încă de pe acum învingători. Dumnezeu să vă binecuvânteze acest an și să vi-l umple cu toate bunătățile și bucuriile lui!”, a spus preotul Bogdan Ivanov.

deschidere-an-drept-cantemir-cluj-2016-2

”Vă felicit pentru alegerea făcută!”

Decanul Anca Georoceanu (foto sus, în picioare) a amintit momentul aniversar în care se află instituția: ”Cu o bucurie și emoție în suflet vă spun bine ați venit! Vă felicit pentru alegerea pe care ați făcut-o, alegerea de a studia la Facultate de Drept Cluj din Universitatea Creștină ”Dimitrie Cantemir” București. Acest an universitar este un an important pentru noi. În acest moment, sărbătorim 25 de ani de activitate. Astăzi se împlinesc 25 de ani de când Facultatea de Drept Cluj-Napoca și-a deschis pentru prima dată porțile și apoi au studiat mii de studenți dreptul, marea majoritate dintre ei reușind să dezvolte cariere juridice importante și valoroase.

Ne bucurăm să vă avem alături și vă spun încă o dată că sunt fericită că ați ales această facultate. Ați ales o facultate de valoare din cadrul unei universități valoroase, în care activează cadre didactice importante, specialiști ai dreptului, în cea mai mare parte practicieni ai dreptului, care urmăresc să afle ceea ce știe studentul și nu ceea ce nu știe, cadre didactice care vă vor fi aproape, care încearcă să vă îndrume cât pot ei de bine pe drumul carierei pe care o veți alege.

Atunci când am citit vorbele lui Albert Einstein în lucrarea sa Cum văd eu lumea, un citat pe care îl avem pe materialele noastre promoționale, m-am gândit că ala văd eu facultatea noastră. Am să vă citesc ceea ce spune Albert Einstein: Şcoala trebuie să urmărească tot timpul ca tânărul să părăsească băncile ei nu ca un specialist, ci ca o personalitate armonioasă. Aceasta este valabil, după opinia mea, într-un anumit sens chiar şi pentru  şcolile tehnice, ai căror absolvenţi se vor consacra unei profesiuni bine determinate. Pe primul plan trebuie pusă totdeauna dezvoltarea capacităţii generale de gândire şi de judecată independentă, şi nu dobândirea de cunoştinţe de specialitate. Dacă cineva stăpâneşte bazele domeniului studiat şi dacă a învăţat să gândească şi să lucreze independent, el îşi va găsi cu siguranţă drumul şi, în plus, va fi mai bine pregătit pentru a se adap­ta progresului şi schimbărilor decât cel a cărui educaţie a constat în principal în dobândirea de cunoştinţe detaliate.

Noi încercăm să vă îndrumăm, încercăm să vă arătăm cunoașterea, educația și nu neapărat să vă aducem foarte multe informații sau să vă forțăm să rețineți foarte multe informații, În prezent, accesul la informații este nelimitat, prin apăsarea unui simplu click. Astfel că noi considerăm mult mai util să vă îndreptăm spre înțelegere și educație.

Vă mulțumesc și vă felicit încă o dată pentru alegerea făcută. Ceea ce am spus eu acum poate că unii dintre masteranzi sau studenții anilor mai mari aprobă. Dar cuvintele mele au fost adresate în principal bobocilor, celor care sunt studenți în anul I, cei care au cele mai mari emoții, cei care poate încă se tem, poate încă se întreabă dacă au făcut cea mai bună alegere. Da, ați făcut cea mai bună alegere! Și vă felicit. Vă doresc, dragi studenți, părinți, profesori, un an frumos și bogat și sper să ne bucurăm împreună. Sper să vă bucurați de tot ceea ce oferă orașul nostru Cluj-Napoca, care este oraș studențesc și cultural, care oferă atât ziua, cât și noaptea, multiple posibilități de petrecere a timpului liber. Bucurați-vă de acestea, nu le ratați. Bucurați-vă de tot ceea ce înseamnă viața de student. Vă doresc un an frumos și bun! Peste ani, veți fi mândri că astăzi ați fost aici.”, a spus decanul.

”Boboaca” care a ținut discurs l-a citat pe Cicero: ”Justiția este stăpâna și regina tuturor virtuților”

După discursul prodecanului Rodica Apan, în mod inedit, au vorbit o proaspătă studentă, Daiana Maria Iancu, și o absolventă, Ana-Maria Sîrb.

studenta-an-i-cantemir-daiana-iancu”Boboaca”, absolventă a Liceului Teoretic ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca, le-a spus sincer și dezinvolt profesorilor ce așteptări are de la ei:  ”Mă bucur să fiu astăzi în fața voastră la început de an universitar și cu atât mai mult mă simt onorată, fiind boboacă, să fiu eu aleasă să susțin acest discurs. Se spune că cea mai bună publicitate este cea care o fac oamenii. Fără să exagerez, am auzit numai lucruri bune despre această facultate, am auzit că se poate, chiar dacă unii spuneau ”imposibil să intri în Barou sau la INM”. Se poate și dacă ai ambiție și perseverență poți trece peste orice.

Sper că facultatea nu ne va dezamăgi deoarece sunt sigură că noi nu o vom face. Sunt convinsă că suntem o generație bună, având în vedere rezultatele excepționale din acest an de la Bacalaureat. Și eu am emoții, cred că se vede, la fel ca voi toți, însă sper că ne vom acomoda și totul va fi bine. Așa cum corpul profesoral are așteptări de la noi, și noi avem unele mici pretenții. Nu ne dorim decât să avem o relație bună cu dumneavoastră, să ne înțelegeți, să găsim un sprijin în dvs și sunt convinsă că dacă ambiția vine din ambele părți, la sfârșitul celor patru ani, educația și nivelul nostru de pregătire va fi la cele mai înalte standarde. Sper ca sfârșitul celor patru ani să ne găsească la fel de optimiști. Bucuria să nu dispară de pe chipurile noastre nici măcar o secundă, nici măcar în sesiune!

Sunt sigură că toți avem un țel și sper să atingem scopul la care visăm și să ajungem să practicăm profesia la care visam poate de când eram mici. Înainte de încheiere, am găsit un citat. Cum spunea Cicero, Justiția este stăpâna și regina tuturor virtuților. Sper ca valorile noastre să crească în acești patru ani și cu ajutorul dvs să devenim oameni ai societății. Vă mulțumesc”, a spus Daiana Iancu.

Masteranda Ana-Maria Sîrb, absolventă a facultății, le-a amintit noilor studenți că merită să învețe și pentru că primii doi, în ordinea mediilor, nu vor plăti taxă în anul II.

Comments

comentarii

Şapte din zece români (69%) consideră că statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii României, procentul situându-se în media UE, relevă cel mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European.... Citește mai mult
Tot mai mult părinți au refuzat să își vaccineze copiii împotriva rujeolei, în ultimii 15 ani, atât la nivel național, cât și în județul Cluj.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!