A început renunțarea la stagiari. ”Tinerele generații nu sunt obișnuite cu practica dusului genții maestrului”

O avocată cunoscută din București a anunțat că știe situații în care au încetat contractele de colaborare ale unor avocați stagiari din cauza situației actuale. De asemenea, aceeași avocată susține că aceștia au fost amenințați să nu vorbească despre această problemă de către avocați cu funcții de conducere. La Cluj, încă nu există oficial astfel de situații, dar avocați cu experiență spun că vor fi.

”În ultima săptămână am aflat cu surprindere despre două situații îngrijorătoare pentru avocați stagiari:
1. încetarea contractelor de colaborare în stare de urgență
2. limitarea dreptului la liberă exprimare”, a precizat avocata Silvia Uscov din Baroul București.

Aceasta condamnă atitudinea unor maeștri: ”A fi îndrumător de stagiu nu înseamnă a fi un simplu angajator! A fi îndrumător de stagiu înseamnă a fi un lider! Înseamnă să știi problemele cu care se confruntă stagiarul tău, să îl înțelegi, să îl formezi ca om și ca profesionist și, nu în ultimul rând, „Faptele sunt cele mai bune interpretări ale gândurilor unui om.” — John Locke, deci trebuie să fii chiar tu un exemplu pentru stagiar. A fi îndrumător de stagiu este un privilegiu!

Iar acest lucru înseamnă că nu îți abandonezi stagiarul atunci când este stare de urgență, când poți identifica atâtea soluții pentru a-l proteja. Avocații stagiari nu nicio formă de protecție oferită de stat sau de Barou/UNBR atunci când încetează contractele de colaborare și nici nu pot practica profesia pe cont propriu.”

Avocata care a dezvăluit situația a arătat că a aflat chiar de la stagiari care i-au scris ei despre problemă pentru a găsit o rezolvare.

”Nu voi da nume și nici detalii pentru că am ales să protejez identitatea celor care mi se adresează (orice detaliu ar conduce la facila identificare a persoanelor). Am depus jurământul de a apăra drepturile și libertățile cetățenești, dar nu m-am gândit că va trebui vreodată să îmi apăr proprii colegi care sunt stagiari împotriva altor colegi îndrumători de stagiu ori cu funcții de conducere în organismele profesionale la cel mai înalt nivel (!!!).

Mă întreb care ar fi reacția dlui Președinte al UNBR, a celorlalți consilieri UNBR sau a celorlalți decani dacă ar citi conversații care mi-au fost transmise mie să le citesc. Mă întreb dacă acei colegi și-ar prezenta demisia de onoare din toate funcțiile de conducere pe care le folosesc în scop șicanatoriu (ca să nu spun de amenințare).

Avem ce învăța toți de la mai tinerii noștri colegi, așa cum și ei au de învățat de la noi (unii dintre noi, cel puțin). Tinerele generații nu sunt obișnuite cu practica ˝dusului genții maestrului˝, ci au demnitate și verb. Respectul funcționează în dublu sens, iar vârsta sau experiența nu pot fi vreodată folosite ca argumente dacă se strică acest echilibru (mă respecți doar prin prisma faptului că sunt mai în vârstă sau cu mai multă experiență), ci ele trebuie folosite în scopul (re)stabilirii lui (îți câștig respectul tocmai pentru că îți arăt prin propriul comportament cum se procedează, prin prisma vârstei și a experienței mele).

Dacă v-ați apleca puțin spre cei tineri, ați rămâne plăcut surprinși de câte lucruri noi puteți afla de la ei. Vreți să fiți lideri? Vreți sa fiți respectați? Atunci faceți acest pas, nu le limitați dreptul de a se exprima, cu atât mai mult cu cât este exercitat în limite decente (ca să nu spun constituționale sau convenționale). Și chiar voi, dacă aveți calitatea de îndrumători, apărați-i! Împotriva oricui! Aveți această obligație morală!

Vă îndemn să reflectați asupra poziției pe care o aveți, stimați colegi, să vă asumați funcțiile și să le exercitați cu demnitate!

Dacă vom trata stagiarii ca fiind o minoritate, atunci poate ne gândim ca, odată cu schimbarea Legii nr. 51/1995, să le acordăm și dreptul de a fi reprezentați în organismele profesionale la cel mai înalt nivel. Iar voi, dragi colegi stagiari, fiți curajoși!”, a scris Silvia Uscov.

Rugăm stagiarii să ne scrie pe office@clujust.ro. Asigurăm protejarea identității, dacă se dorește.

Comments

comentarii

Un accident rutier a avut loc, marți, la Căianu Mic, în Cluj. O mașină s-a răsturnat, iar în urma accidentului un bărbat a murit.... Citește mai mult
Kimberly Cheatle, directoarea Serviciului Secret al Statelor Unite, și-a anunțat demisia în contextul investigațiilor privind tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump. Incidentul șocant a avut loc la un miting electoral în Pennsylvania la începutul acestei luni.... Citește mai mult

Lasă un răspuns