Unul dintre cei mai umani judecători din țară, Lucian Marian, un om deschis cu care se poate vorbi, care merge de multe ori cu bicicleta la instanță, a ajuns președintele Secției penale de la Curtea de Apel Cluj.
A renunțat la facultatea de informatică pentru drept și face o carieră frumoasă în această profesie. Judecătorul Lucian Marian, în vârstă de 37 de ani, este de mai bine de 11 ani magistrat, a fost președintele Judecătoriei Cluj-Napoca, iar de anul trecut este judecător la secția penală a Curții de Apel Cluj. De anul acesta este și purtător de cuvânt al instanței. Deși ultimul venit, Colegiul de conducere al Curții a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, propunerea președintelui CA Cluj de numire a lui Lucian Marian în funcția de președinte al Secție penale și pentru cauze cu minori. Potrivit hotărârii Colegiului, s-a luat în considerare ”vechimea în magistratură, traseul profesional, precum și faptul că s-a remarcat prin profesionalism, calitatea hotărârilor pronunțate, dovedind preocupare pentru realizarea unui act de judecată de un nivel performant”
După hotărârea Colegiului de conducere al Curții, a urmat un referat favorabil din partea Direcției Resuese Umane și Organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și interviul în fața Secției pentru judecători a CSM. Candidatul i-a convins repede pe membrii CSM. Interviul a fost susținut prin videoconferință și a durat circa 10 minute.
Judecătorul Lucian Marian a fost singurul care și-a depus candidatura pentru funcție, unii nemaiputând candida din cauză că au avut două mandate, iar alții nu au vrut să-și asume această responsabilitate. Marian a mizat pe experiența cumulată în funcția de președinte al Judecătoriei Cluj-Napoca. ”Eu așa m-am gândit că experiența managerială anterioară poate să surmontez timpul scurt de când sunt la Curte”, a spus judecătorul pentru Clujust.ro.
Președintele coordonează, din punct de vedere administrativ, activitatea judecătorilor din acea secție: Programarea ședințelor, permanențelor, asigurarea funcționalității sălilor. De asemenea, președintele de secție de la Curtea de Apel Cluj trebuie să se asigură că există o practică unitară la nivelul curții și a instanțelor din teritoriu. În acest sens, convoacă ședințe cu judecătorii, lunare la nivelul secției și trimestrial la nivelul instanțelor. Aceasta participă semestrial la ședințe privind practica organizate la nivelul țării cu toți președinții de secții.
Judecătorul Lucian Marian este cunoscut atât pentru activitatea profesională, cât și pentru exemplul pe care l-a dat prin faptul că merge de multe ori cu bicicleta la instanță.
Redăm în continuare câteva vorbe cu tâlc spuse de magistrat unor studenți la drept, la o conferință despre profesiile juridice.
Fiecare profesie trebuie exercitată, în primul rând, cu bună credință, în al doilea rând cu profesionalism. Acestea sunt cele două măsuri interne. A treia condiție a oricărei profesii juriduce este să nu uiți că, dincolo de lipsa ta de timp, de nervi, de orice altceva, în fața ta e un om. Aceste trei condiții cred că coagulează fiecare dintre profesiile juridice. ”
”Profesia trebuie să o cauți în fiecare moment. Dacă fac acum o sumă a ce s-a discutat aici, cred că întrebarea ireductiilă ar fi Viața din profesie sau profesia din viață? Tind să cred că este vorba despre viața din profesie. Adică ce poți să adaugi tu în profesie, nu ce-ți dă ea ție. Pentru că orice profesie, dacă o faci cu drag, te modelează. Dar întrebarea e: Ajungi vreodată să adaugi tu ceva profesiei, să o modelezi cumva? Cred că despre asta e vorba. Și de aceea dând viață profesiei, dându-i acea profesie, o faci să fie altfel. Cred că acesta ar trebui să fie un deziderat pentru mine în primul rând și vă îndemn și pe dvs”, le-a spus studenților judecătorul Marian.
Citește aici un interviu cu judecătorul Lucian Marian