fbpx

Un șef din poliție contestă în instanță evaluarea din Afganistan

Șeful secției de Poliție Florești, fost mentor în cadrul misiunii EUPOL Afganistan, a contestat la Curtea de Apel Cluj raportul de performanță pe care i l-au întocmit superiorii din teatrul de război. Evaluarea din Afganistan arată că polițistul Alexandru Miron a primit calificativul ”parțial satisfăcător”. 

Șeful secției de Poliție Florești, Alexandru Miron, a participat în perioada 25 octombrie 2010 –  25 octombrie 2012  la misiunea internationala EUPOL Afganistan. A fost mentor principal în cadrul unității ILP (Intelligence Led Policing), iar in mai 2011 a fost numit șef al unitații ILP, ocazie cu care activitatea i-a fost evaluata cu calificativul „foarte bine”, se menționează în plângerea depusă de Miron la Curtea de Apel Cluj – Secția a II-a de Contencios administrativ și fiscal.

Numai că în 17 mai 2013, prin intermediul Ministerului Administrației și Internelor –  Direcția Genrală de Afaceri Europene, polițistul a primit o copie a evaluării de serviciu emisa de către un oficial din cadrul misiunii EUPOL, așa numitul PER (performance evaluation report), pentru perioada aprilie -decembrie 2012. În această evaluare i se acordă calificativul ”parțial satisfacator”, iar prin Dispoziția Inspectorului  Genral  al Politiei Române nr. 2441 din16 aprilie 2013 i s-a  echivalat calificativul de partial satisfăcător din PER  și i s-a acordat pe intreg anul 2012 calificativul ”satisfăcător” din partea Poliției Române.  Ca urmare a acestui fapt, polițistul nu poate participa la concursuri pentru ocuparea de funcții. Condiția este ca polițiștii să aibă în ultimii trei ani calificativul bine sau foarte bine. 

Alexandru Miron a trimis contesație la EUPOL și a primit răspuns că i se schimbă calificativul ”din partial satisfăcător in „între partial si complet satisfăcător”. Pieter Deelman. second line manager, sustine în raport că  nu ar trebui sa-l recomande pe Miron pentru viitoare misiuni CSDP (Common Security and Defence Policy) pe motiv că “autoritățile române conduc o investigație de posibilă corupție “

În iunie 2013, Miron  a formulat prin MAI o contestatie in privința raportului de performanță din Afganistan, solicitând o comisie de analiză, dar nu a mai primit niciun raspuns din partea misiunii EUPOL.  Șeful Secției Florești invocă faptul că nu a fost prezent la procedura evaluării și că se încală prezumția de nevinovăție din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Mai mult, Miron a precizat în contestație că nu știe să fie anchetat penal. 

Polițistul a cerut la Curtea de Apel Cluu anularea raport de performanta PER nr. 1 emis la data de 2 feb 2013, anularea raportului de performanta  nr 2 emis de 2 iunie 201 si anularea Dispozitiei IGPR nr 2441 din 16 apr 2013. De asemenea a solicitat daune morale de 5.000 euro.

duval-dominiqueConflict cu un superior în Afganistan

Domimique Duval (foto), line manager si second line manager, în cadrul EUPOL, a precizat în raport despre Miron că ”a fost implicat mai mult in probeleme personale decât în obiectivele misiunii”. Polițistul clujean susține că superiorul nu a a furnizat dovezi în acest sens. 

”Între mine si Dominique Duval a existat un conflict profesional din cauza unui exces de putere al acestuia”, a precizat Miron la Curtea de Apel.  Duval a fost repatriat de către autoritățile franceze in februarie 2012, înainte de terminarea misiunii cu EUPOL,  pe motiv de abuz de putere si comportament necorespunzător față de un subordonat. 

Procesul lui Alexandru Miron împotriva EUPOL continuă pe data de 16 iunie la Curtea de Apel.

Șeful Poliției Florești a fost implicat într-un scandal sexual pe când pe care șeful secției de poliție 4 din Mănăștur. Atunci o subalternă, agentul Lucia Bocoș, l-a acuzat de hărțuire sexuală. Ulterior, conducerea IPJ a decis mutarea agentei la o altă secție. 

 

Comments

comentarii

Doi bărbați au fost reținuți de polițiști după ce au dat o spargere într-o casă din cartierul clujean Andrei Mureșanu.... Citește mai mult
Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri seară, după ședința Coaliției, asumarea deciziei de comasare a alegerilor din acest an.... Citește mai mult

2 comentarii

  1. Cucu din afganistan

    Mda, chiar are tupeu militianul,asta. Nu are ce cauta in actuala politie. E o pușlamalele! Infractor in uniformă!

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!