Persoanele condamnate în prima instanță la cel puțin 3 ani de închisoare să primească automat interdicția de a părăsi România de la momentul rămânerii în pronunțare a instanței de apel până la pronunțarea deciziei definitivă, propune un deputat de Cluj.
”Articolul 420 din Legea nr. 135/.2010 privind Codul de procedură penală, publicată in Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 486 din 15 iulie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:
1. După alineatul (10) se introduce un nou alineat, alin. (10/1), cu următorul cuprins:
„ (10/1 Instanţa de apel, la inchiderea dezbaterilor, in cazul în care asupra inculpatului a fost pronunţată în primă instanţă o hotărâre de condamnare la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau a inchisorii de cel puţin 3 ani, va dispune obligaţia acestuia de nu părăsi limita teritorială a României până la pronunţarea hotărârii. Încheierea se comunică organelor în drept in vederea luării măsurilor prevăzute la art. 557 alin. (9).”, se arată în proiectul depus în Parlament de deputata USR Oana Murariu, de profesie avocat.
”În prezent, societatea se confruntă cu o „epidemie” de cazuri de condamnaţi care fug în alte ţări pentru a evita executarea pedepsei. Această atitudine de dispreţ faţă de hotărârile judecătoreşti şi rigorile legale duce la scăderea increderii populaţiei în actul de justiţie şi in puterea statului de a 1nfăptui justiţia, diminuează respectul faţă de lege al populaţiei şi creează un act injust pentru victimă. Toate acestea ajung, în final, să sporească fenomenul infracţional.
Ministerul Justiţiei a declarat că în ultimul an au fost extrădaţi 150 de fugari din Germania şi 100 din ltalia. Un număr atât de ridicat de persoane care părăsesc ţara înaintea punerii în executare a hotărârii de condamnare denotă un stat pasiv şi ineficient în realizarea justiţiei. Este nepermis ca statul să tolereze atitudinea sfidătoare a infractorilor. Descurajarea acestor persoane trebuie realizată prin măsuri eficiente şi ferme, altminteri întreg procesul justiţiar ar fi pus în pericol.”, se arată în expunerea de motive.