fbpx

Un bărbat din Cluj și-a dat în judecată medicul pentru că a rămas impotent: ”Preferam să mor”

După patru ani de la data la care a fost salvat de către medicul oncolog, pacientul l-a dat în judecată pe medic pe motiv că a rămas impotent din cauza tratamentului prin radioterapie. Cazul a fost prezentat de avocata medicului, care a câștigat procesul, la o conferință pe tema medierii în cazurile de malpraxis.

În 2010, după patru ani de la încheierea tratamentului, a intervenit unul dintre riscurile aferente chimioterapiei, hormonoterapiei și radioterapiei, anume impotența. Atunci, pacientul l-a dat în judecată pe medicul oncolog de la o clinică privată.

Reclamantul a susținut că a afla târziu că impotența s-ar fi datorat acelui tratament, că nu a fost informat care sunt riscurile pe care le are un astfel de tratament, că acestea nu apar în consimțământul informat aceste riscuri și, prin urmare, nu i s-ar fi respectat dreptul de a alege. Acesta a arătat în instanță că ar fi ales să moară decât să trăiască în aceste condiții.

”Pacientul a fost diagnosticat cu cancer de prostată. În urma efectuării ședințelor de radioterapie, după câțiva ani, devine impotent și înregistrează plângere penală împotriva medicului. Inițial, eu am recomandat medierea. Ne-am întâlnit în câteva ședințe de mediere, dar din păcate nu întotdeauna pacienții acceptă medierea. A fost convins că în instanță va obține daune morale și materiale superioare celor pe care medicul a fost dispus să le achite, nu pentru că și-ar fi recunoscut vreo culpă. Aici discutam de consimțământul informat, de modul în care a fost întocmit acest consimțământ, fiind vorba de o clinică privată.

laura-pop-chiorean-5În momentul în care a ajuns în instanță, motivarea pe care reclamantul a folosit-o în plângere a fost în special axată pe lipsa acestui consimțământ informat. Din punctul de vedere al pacientului, degeaba a fost vindecat de cancer, pentru că el spunea că această consecință a tratamentului nu a cunoscut-o și că ar fi preferat să moară decât să rămână impotent. A cerut câteva sute de mii de euro cu titlul de daune morale. Ne-am judecat câțiva ani. Am câștigat, din fericire, pe o chestiune de procedură, respectiv tardivitatea introducerii plângerii, dar s-a luat foarte târziu în discuție acest aspect. S-a dispus și efectuarea unei expertize în cauză. A fost o poveste întreagă.”, a povestit avocata-mediator Laura Pop Chiorean (foto) la conferința ”Conflict Resolution Day” pe tema medierii în cazurile de malpraxis.

Comments

comentarii

În România, toți șoferii care circulă pe drumuri publice au obligația de a circula cu luminile aprinse. Totuși, este suficient să utilizezi luminile de zi sau este necesară aprinderea fazei scurte?... Citește mai mult
Începând cu 1 septembrie, Casa Națională de Pensii a luat o decizie importantă privind recalcularea pensiilor, iar specialiștii instituției vor verifica toate cele 4,6 milioane de decizii de pensionare pentru a identifica eventualele erori.... Citește mai mult

Lasă un răspuns