Omul de afaceri american de origine română, Onisim Dorneanu, acționar la Trump Tower, intră pe piața imobiliară din Cluj-Napoca.
Sectorul imobiliar pare să rămână unul dintre cele mai atractive domenii investiționale din România. Dezechilibrele dintre cerere și ofertă, respectiv o nevoie de spații locative mult superioară ofertei de pe piață, relevă un orizont de creștere pe termen mediu și lung a sectorului de activitate. Acesta este motivul pentru care unele dintre cele mai prestigioase companii de dezvoltare imobiliară și facility management au intrat pe piața din România, aruncând în joc sume uriașe.
În acest context, decizia omului de afaceri american de origine română, Onisim Dorneanu, de a-și face debutul pe piața imobiliară din țara natală nu este o veste tocmai surprinzătoare. Mai mult decat atât, Onisim Dorneanu beneficiază de o reputație impresionantă în Statele Unite, fiind unul dintre acționarii Trump Tower Chicago, din celebra rețea hotelieră fondată de ex-președintele american Donald Trump.
Cu o astfel de carte de vizită și experiență pe cele mai competitive piețe de profil din lume, era limpede că afaceristul româno-american nu va ignora unul dintre cele mai dinamice și profitabile sectoare de business autohtone. De altfel, este cunoscut faptul că marjele de profit cu două cifre înregistrate de marii dezvoltatori din România, plasează țara noastră într-un club exclusivist.
Deși Onisim Dorneanu a evitat să ofere prea multe informații concrete la acest moment, este cunoscut faptul că afaceristul s-a orientat către o zonă cu creștere exponențială pe piața de profil, respectiv municipiul Cluj-Napoca, unde îl are consultant pe vicepreședintele ALDE Avram Gal.
Ritmul de dezvoltare al pietei imobiliare din Cluj este atât de alert, încât prețurile apartamentelor și spațiilor comerciale din aceasta zonă concurează la preț cu orice oraș cosmopolit din Occident. Din acest punct de vedere Clujul reprezintă un caz paradoxal, însă realitatea este că pentru investitori s-a transformat într-o destinație predilectă. Un lucru mai puțin cunoscut este că municipiul Cluj a fost desemnat într-un studiu Eurostat drept “Orașul cu cea mai rapidă creștere economică dintre marile orașe europene în ultimii 20 de ani”. O astfel de distincție vine ca o confirmare indubitabilă a faptului că avem de-a face cu un fenomen de anduranță ce va concentra pe viitor tot mai multe resurse și investiții străine.
Totodată, Onisim Dorneanu este cunoscut pentru afacerile sale din zona IT, ceea ce a întărit credibilitatea informațiilor legate de alegerea Clujului ca țintă investițională, având în vedere dinamica extraordinară a industriei tehnologiei informației din “capitala Ardealului”. Fie că este vorba despre segmentul rezidențial sau cel comercial/spații de birouri, Clujul pare să fie una dintre alegerile raționale pentru un jucator cu experiență pe piața imobiliară americană, și ale cărui interese vizează în egală măsură un oraș cunoscut drept un adevărat Hub IT.