UMF Cluj plătește daune morale pentru că a umilit și stresat o tânără irlandeză. Plus prejudiciu material

Tribunalul Cluj a pronunțat recent o decizie definitivă prin care Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj este obligată să achite unei foste studente din Irlanda daune morale de 1.500 de euro, să-i returneze taxa de școlarizare de 5.000 de euro și cheltuielile cu cazarea și transportul de 2.100 lei și 305 euro. Plus cheltuieli de judecată de 5.500 lei. Cum s-a ajuns aici? Citiți în materialul de mai jos.

yasmine dakikIn luna mai 2013, Yasmine Dakik (foto) din Irlanda și-a depus prin corespondență dosarul pentru admitere la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicina și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca. In august 2013 i-a fost confirmat, in scris, in mod oficial, admiterea pentru studiile in anul universitar 2013 – 2014. Pe la mijlocul lunii septembrie 2013, tânăra s-a deplasat la Cluj Napoca unde si-a finalizat intreg dosarul de admitere la Universitate, respectând cu strictețe toate cerințele impuse de UMF Cluj, inclusiv plata taxei de școlarizare in valoare de 5.000 de euro aferentă primul an de studii.

Universitatea i-a confirmat înscrierea la facultatea de medicină dentară prin încheierea unui contract de studii, eliberarea unui carnet de student vizat de Ministerul Educației Naționale și atribuirea unui număr matricol. Din octombrie 2013, tânăra irlandeză a început să frecventeze cursurile, ca si orice alt student.

Situația s-a schimbat in luna decembrie 2013, când Yasmine a fost plecată în Dublin pentru a-și petrece sărbatorile de Crăciun impreună cu familia. Atunci, a primit un e-mail de la secretarul universității prin care am fost inștiințată că exista o problemă cu dosarul de admitere și că este rugată să ia legătura cu secretariatul facultății cât de repede posibil. Deoarece era perioada concediilor, nu i-a răspuns nimeni la telefon. Abia in data de 6 ianuarie 2014, când s-a intors in Cluj-Napoca, studentei irlandeze i-a fost comunicat de către secretariatul universității faptul că dosarul ei de admitere a fost respins și a fost îndrumată să completeze o cerere în limba română și fără să i se asigure un traducător. Menționăm că Yasmine nu vorbește o boabă românește. Prin acea cerere, ea era de acord sa fie exmatriculată fără restituirea taxei de școlarizare. Noroc că tânăra s-a prins și nu a semnat, apelând la un avocat.

”După aproximativ o saptămână în care nu ne-a fost comunicat nici un motiv pentru care s-a pus in discuție exmatricularea clientei mele, am reusit sa obtinem o intalnire cu decanul Facultatii de Medicina Dentară, domnul dr. Radu Septimiu Câmpian, care ne-a explicat că intr-adevăr ar exista o problema cu dosarul de admitere, dar nici el nu știe exact despre ce este vorba și că incearcă să rezolve problema cu cei de la Ministerul Educatiei Naționale din București.

In acea perioadă, clienta mea a fost supusă unui stres enorm cauzat de incertitudinea creată în jurul acestei probleme, fiind pusă chiar in situația neplacută de a-i fi interzisă prezența la examenele pe care trebuia să le susțina in sesiunea de iarnă. Un moment foarte neplăcut a fost când aceasta, de față cu toti colegii ei de an, a fost rugată să parasească sala de exemen în conditiile in care numele ei nu mai apărea pe lista studentilor de anul I.”, a povestit pentru Clujust.ro avocatul Mihai Pop.

După nenumărate discuții cu reprezentantii Centrului Național de Echivalare si Recunoastere a Diplomelor din cadrul Ministerului Educației Naționale (MEN) s-a ajuns la concluzia ca notele obtinute de Yasmine după finalizarea studiilor liceale in Irlanda nu erau suficiet de bune pentru a urma studiile la specialitatea medicină în Romania, lucru care trebuia verificat de catre reprezentanții UMF din Cluj Napoca inaintea admiterii ei, așa cum arată instanța.

”În speţă, instanţa reţine existenţa unei fapte ilicite a pârâtei ce constă în elaborarea unei proceduri defectoase şi neclară cu privire la înmatricularea studenţilor străini , procedură care a fost de natură a o induce pe reclamantă în eroare cu privire la acceptarea sa în cadrul universităţii. Astfel, deşi pârâta (UMF Cluj – n.red) ştia că pentru înmatricularea definitivă avea nevoie de acceptul M.E.N. pentru îndeplinirea condiţiilor prevăzute de nota nr. 162_CNERD/16.04.2013 , privind notele obţinute la examenul final şi mai mult decât atât avea cunoştinţă şi de conţinutul acesteia , în ceea ce priveşte condiţiile minime, aceasta a procedat la înmatricularea temporară a reclamantei şi la perceperea taxei de şcolarizare primind-o la cursuri şi creând impresia , cât se poate de puternică , că reclamanta are statutul de student”, se arată în motivarea sentinței rămase definitive.

Avocatul tinerei a promovat o acțiune în raspundere civilă delictuală împotriva UMF Cluj la Judecătoria Cluj-Napoca, care a dispus, în fond, restituirea taxelor plătite de 5.250 euro și plata cheltuielilor cu cazarea și transportul de 2.100 lei și 305 euro. În apel, Tribunalul a lăsat UMF-ului taxa de înscriere de 250 de euro, obligând-o să restituie doar taxa de școlarizare de 5.000 de euro, dar a ”plusat” cu daune morale de 1.500 euro, echivalent in lei la cursul BNR la data plății.

Yasmine la Universitatea Szeged
Yasmine la Universitatea Szeged

Clienta mea a pierdut un an din viața universitară, fiind nevoită ca în toamna anului 2014 să reia procedurile de inscriere la facultate, de această dată alegând sa studieze medicina dentară la Universitatea din Szeged, Ungaria. Acea universitate a acceptat-o fără probleme, în pofida “notelor insuficient de mari” care le-a obținut la finalul liceului în Irlanda.

av mihai popFăcând abstracție de acest caz particular, vreau să trag un semnal de alarmă si consider că ar trebui să fie de maximă notorietate această constatare a instantelor de judecată privind procedura defectuoasă si neclară cu privire la inmatricularea studenților străini in cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca.

Situatia este cu atat mai tristă cu cât, pe parcursul gestionării acestui dosar, am fost abordat si de către alți studenți străini din cadrul aceleiași universități, care mi-au confirmat modul superficial și neprofesionist in care sunt tratați de către reprezentanții universității, aceștia fiind văzuți doar ca și o sursă de venit pentru universitate și nimic altceva”, a declarat avocatul Mihai Pop.

La proces, UMF a arătat că ”nu are nicio culpă deoarece a procedat la înmatricularea provizorie a reclamantei, potrivit dispoziţiei de înmatriculare provizorie, cu menţiunea că înmatricularea definitivă se face în conformitate cu Regulamentul de organizare şi desfăşurare a activităţii didactice în ciclul de licenţă, capitolul 6 , articolul 16, iar reclamanta a fost în cunoştinţă de cauză cu privire la consecinţa dovedirii ca fiind necorespunzătoare actelor de studii , declarând că acceptă să fie exmatriculată, fără restituirea taxelor de şcolarizare”

În luna martie, DNA a efectuat percheziție la UMF Cluj în legătură cu studenții străini.

Comments

comentarii

După protestele de la Palma de Mallorca, Barcelona vrea acum să le ceară vizitatorilor taxe și mai mari.... Citește mai mult
Duminică seara de la ora 19:00 va avea loc meciul dintre „U” Cluj şi Hermannstadt, pe Cluj Arena.... Citește mai mult

Lasă un răspuns