UDMR a răspuns solicitării DIICOT privind ancheta în cazul discursului primarului orașului Sfântu Gheorghe, ținut în 13 decembrie la Târgu Mureș. Atunci i-a transmis lui Ponta să îl instruiască pe prefectul de Covasan să nu provoace maghiarii din Transilvania și să li se acord un minim respect pentru a nu se ajumge la conflicte precum în 1990 la Târgu Mureș.
DIICOT a solicitat pe 13 ianuarie formațiunii UDMR întregistrarea audio a discursului rostit la ședința CRU de către Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe. „UDMR a dat curs acestei solicitări. Sperăm ca înregistrarea audio, respectiv versiunea scrisă, în limba română a discursului transmise către DIICOT, să constituie suficiente dovezi pentru ca UDMR, respectiv primarul Antal Árpád, să nu fie cercetați de suspiciunea de terorism, iar procedura să fie suspedată”, a declarat Kovács Péter, secretarul general al Uniunii.
Secretarul general a mai spus că ”Uniunea a ales mereu calea dialogului în toate aspectele vieții politice, chiar și în condițiile când, în același timp, dincolo de granițele țării de pildă, nu se întâmpla de fiecare dată același lucru. Și din acest punct de vedere este oarecum ridicolă ancheta procurorilor în acest caz”, a adăugat secretarul general al UDMR.
Extrasul scris al discursului rostit de Antal Árpád la ședința CRU din luna decembrie, redactat și trimis de reprezentanții UDMR:
”În final, aș dori să îi transmit domnului Frunda, consilierul domnului premier Victor Ponta, să își roage șeful, pe domnul prim-ministru, să își instruiască prefectul să nu îi provoace pe maghiarii din Transilvania. Pentru că, ceea ce face Prefectul de Covasna, îl califică și pe domnul prim-ministru. Da, îl califică și pe domnul prim-ministru. Iar dacă cineva nu are interesul ca la Sfântu Gheorghe, în Trei Scaune și în Ținutul Secuiesc, românii și maghiarii să ajungă din nou într-o situație precum la Târgu Mureș în 1990, atunci ar trebui să ne acorde totuși un minim respect.”
Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus la data de 15 decembrie, în temeiul art. 305 alin. 1 şi 2, începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare prev. de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.
“Procurorii D.I.I.C.O.T s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în data de 13.12.2014 de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş au fost făcute declaraţii susceptibile de a întruni elementele infracţiunii prevăzute de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”, precizează sursa citată.
Potrivit presei centrale prezente la eveniment, primarul municipiului Sfântul Gheorghe, Antal Arpad, a declarat de la tribuna CRU al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş, că dacă premierul Victor Ponta nu îl va “instrui” pe prefectul de Covasna “să lase în pace maghiarii”, atunci în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş.
“Îl rog pe domnul Gyorgy Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (…) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990”, a spus Antal Arpad, citat de romaniatv.net
Exemplul de la Cluj
Tot la consiliu, primarul din Sfântu Gheorghe a mai afirmat că deputatul Marko Attila, condamnat pentru retrocedarea unui imobil, a cerut protecţia SUA şi a Ungariei, însă în primul rând maghiarii trebuie să fie alături de acesta şi să recurgă la acţiuni inclusiv de genul celei de la Cluj-Napoca, când s-a stopat demolarea unei biserici.
”Acum doi ani, atunci când în Trei Scaune, Sfântu Gheorghe am decis ca, deși Markó Attila nu avea legătură cu orașul nostru, să îl desemnăm candidat al orașului Sfântu Gheorghe la alegerile parlamentare, atunci doream să comunicăm tuturor maghiarilor din Transilvania, că dacă vreodată vor avea necazuri, noi nu îi vom părăsi și ei vor putea conta pe noi. Nu știu dacă l-am ajutat pe Markó Attila prin faptul că a devenit deputat. S-ar putea ca în acest climat ostil politicienilor, în calitate de deputat în Parlament, el a pierdut mai mult decât a câștigat. Este cert, de asemenea, că acum câteva zile, Markó Attila a solicitat protecția Statelor Unite ale Americii și a Ungariei, iar acest lucru este foarte important deoarece, săptămână de săptămână, aceste țări și corpurile diplomatice ale acestora au urmărit cu atenție ședințele de judecată ale cazului Mikó. Însă am convingerea că nici Statele Unite ale Americii, nici Ungaria nu îi poate asigura o asemenea protecție lui Markó Attila precum cea pe care îi putem asigura noi, maghiarii din Transilvania, UDMR, comunitatea națională maghiară din Transilvania, dacă suntem uniți, dacă ne ținem de mână, așa cum s-a întâmplat la Cluj-Napoca, în urmă cu multe decenii, când cu pretextul construirii unei șosele cu patru benzi, Ceaușescu și oamenii lui voiau să demoleze Biserica Romano-Catolică „Sfântul Petru”. Și atunci, maghiarii și români clujeni de bună-credință s-au ținut de mână și au salvat această biserică, și așa se face că cei care azi trec prin cartierul Mărăști din Cluj pot vedea că dintr-o dată, drumul cu patru benzi se împarte în două, și la mijloc se află o insulă cu o mică biserică romano-catolică, datorită faptului că au reușit să o salveze..”, a spus Antal Arpad.