Sentință în premieră la Cluj: Tribunalul a obligat Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății la plata tratamentului de la o clinică din Germania suportat de un bolnav de cancer.
Instanța Tribunalului Cluj a pronunțat în 24 martie următoarea soluție favorabilă unei tinere de 28 de ani, reclamantă în dosar: ”Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a CNAS. Admite acţiunea precizată şi obligă pârâtele CNAS, CAS Cluj, Ministerul Sănătăţii, în solidar, la plata sumei de 52.200,69 Euro reprezentând cheltuielie medicale pe care reclamanta le-a suportat cu procedurile medicale la care a fost supusă la Clinica Medicală Uniklinik Koln din Germania, la care se va adauga dobânda legală de la data formulării cererii de decontare a cheltuielilor până la data plăţii efective.”
Sentinta poate fi atacata cu recurs în 15 zile de la comunicare, dar a fost pusă în executare la cererea avocatului reclamantei, Horea Crișan, cadru universitar la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj.
Tânăra pacientă a fost diagnosticata cu Limfom Hodgkin stadiul II A in 2007, pe cand avea doar 18 ani. In aceast tip de cancer, ale carui cauze raman inca necunoscute, celulele din sistemul limfatic se divid anormal si se raspandesc in afara acestuia, afectand organele interne si sistemul osos. Tratamentul dur cu chimioterapie si radioterapie l-a urmat pentru perioada de 7 luni si jumatate la Clinica de Hematologie din Cluj-Napoca. În ciuda greutăților, tânăra a luptat pentru o viata normala si pentru visele ei, urmând cursurile Facultatii de Stiinte Economice din Cluj-Napoca.
La finalul tratamentului analizele au fost mai mult decat imbucuratoare, cancerul fiind in remisie. Au trecut apoi 4 ani in care si-a făcut periodic analize și s-a bucurat de studenție. Dar in primăvara lui 2012, analizele au indicat ca boala a recidivat intr-o forma grava, Limfom Hodgkin stadiul IV. Doctorii i-au spus ca tratamentul care se impune pentru acest stadiu este foarte agresiv si determina multe complicatii asupra oragnismului.
Pacienta a incercat sa afle si parerea altor specialisti, astfel că a contactat clinica Uniklinik Köln din Germania. După realizarea analizelor, medicii au anuntat-o ca boala ii revenise in urma cu doi ani, desi tânăra făcuse o multime de analizele specifice.
Din fericire, a existat tratament pentru a o salva, ce a inclus, pe langa schema de chimioterapie- radioterapie, si un transplant autolog de celule stem. Costurile au fost însă ridicate și nu au fost decontate de CNAS, fiind suportate de pacientă. Astfel că a existat în 2012 și o campanie online de strângere de donații.