fbpx

Tineri acuzați de trafic de droguri au cerut să nu fie arestați pentru a-și da examenele la facultate

Trei tineri dintr-un grup de cinci din Cluj-Napoca au cerut judecătorului de drepturi și libertăți să nu fie arestați preventiv, ci să li se impună control judiciar, pentru a putea da examenele la facultate, acum fiind sesiune. La Tribunal, au fost arestați preventiv, iar la Curtea de Apel, în contestație, au primit arest la domiciliu. Cei cinci sunt acuzați de consum și trafic de cannabis, ecstasy și etnobotanice.

”Examinându-se în mod global ansamblul probatoriu existent la dosarul cauzei (avându-se în vedere mijloacele de probă administrate până la acest moment procesual), judecătorul reţine că, aparent, inculpaţii fac parte dintr-o reţea care trafică droguri de risc, mare risc şi etonobotanice pe raza mun. Cluj-Napoca, fiind consumatori de astfel de substanţe, existând relaţii între aceştia pe linia procurării, deţinerii, distribuirii, transportului şi comercializării de astfel de substanţe, activitatea infracţională nefiind pe deplin documentată la momentul formulării propunerii procurorului de luare a măsurii arestării preventive.”, se arată în motivarea judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunal.

Apărătorul desemnat din oficiu pentru inculpatul Răzvan Ionuţ Verșan a precizat că acesta ”a dat dovadă până în prezent de o atitudine sinceră cu ocazia audierii sale. Faptul că s-a reţinut doar o recunoaştere parţială nu poate fi interpretată ca o atitudine nesinceră, fiind vorba despre nişte aspecte care nu au fost încă pe deplin probate.

De asemenea, faptul că acesta nu prezintă un pericol pentru ordinea publică este dovedit şi de actele depuse la dosar. Inculpatul provine dintr-o familie legal constituită, este la vârsta de 20 de ani şi nu a mai fost până acum confruntat cu legea penală, este student în anul I la Facultatea de Geografie Turism şi nu a avut până acum nicio restanţă şi, pentru a-i da posibilitatea de a-şi continua studiile solicită luarea unei măsuri preventive mai blânde.

Arată că inculpatul a recunoscut că este consumator de etnobotanice, este dispus să urmeze, în măsura în care se va impune în sarcina acestuia, şedinţe de specialitate în cadrul Agenţiei Antidrog.”, potrivit motivării judecătorului.

Apărătorul ales al inculpatului Ionuț Cosmin Tomoiagă a solicitat judecătorului ”să aibă în vedere controlul judiciar şi eventual arestul la domiciliu, însă controlul judiciar este cea mai potrivită măsură, ţinând seama de faptul că inculpatul este student.

Din declaraţia sa, dar şi din actele existente la dosar reiese faptul că acesta este consumator, dar nu reiese faptul că ar fi vândut sau distribuit droguri sau alte substanţe. În stabilirea unei măsuri, apărătorul ales al inculpatului Tomoiagă Ionuţ solicită judecătorului de drepturi şi libertăţi să aibă în vedere faptul că inculpatul este student la Silvicultură, faptul că anterior a absolvit seminarul teologic, faptul că locuieşte în Cluj-Napoca şi faptul că nu are antecedente penale.

Aşa cum arată, inculpatul a consumat anterior droguri, după care a renunţat la acest consum. Revenirea, cea care a produs situaţia de astăzi, s-a datorat faptului că mentorul său, unchiul care l-a îndreptat spre Silvicultură şi persoana faţă de care a fost mai apropiat, a fost bolnav pe parcursul ultimelor luni şi a decedat.

La momentul actual, inculpatul se află în perioada sesiunii, iar neprezentarea la examene soldându-se cu exmatricularea ceea ce ar avea consecinţe deosebit de grave şi ireversibile pentru viaţa ulterioară a acestuia. De asemenea, arată că acuzaţiile aduse, exceptând cele de consum, nu se susţin raportat la faptul că este vorba despre două mărturii ale unor inculpaţi şi care, la rândul lor, au antecedente penale.”

Având cuvântul în replică, reprezentantul parchetului a arătat că ”s-a subliniat de către apărătorii unora dintre inculpaţi ce consecinţe ar avea asupra studiilor pierderea examenelor, pierderea anului şcolar sau exmatricularea, dar potrivit adagiului latin „nemo auditur propriam turpitudinem allegans”, inculpaţii şi-au creat singur această situaţie.

”Bunica îl poate ajuta să renunțe la consumul unor astfel de substanțe”

Având ultimul cuvânt, inculpatul Alexandru Lăcătuş a arătat că ”a declarat adevărul, nu vrea să se sustragă de la urmărirea penală sau de la judecată, ci doar să stea acasă cu bunica sa pentru că doar aşa aceasta ar fi în siguranţă şi nimeni nu îi poate face rău. Arată că bunica sa este o persoană în vârstă. Arată că are un câine care trebuie scos afară pe care trebuie să îl dea în grija unui prieten. ”

De asemenea, a precizat că ”regretă faptele, le recunoaşte, a spus mai multe decât se ştie în acest moment, a făcut nişte denunţuri importante. Solicită judecătorului să îi acorde o şansă pentru a putea fi alături de bunica sa, iar dacă judecătorul apreciază, este de acord să fie internat la dezintoxicare, nu ar avea nici o problemă dacă i s-ar impune să urmeze un astfel de tratament la un centru privat. Cu toate acestea, arată că bunica sa îl poate ajuta, astfel cum s-a mai întâmplat, să renunţe la consumul unor astfel de substanţe. Bunica l-a ajutat cu vorbă bună, nu neapărat cu medicamente şi sedare. De aceea i-a fost frică să meargă să urmeze astfel de tratament la centru specializat. Acum e hotărât să renunţe la aceste lucruri, la anturaj, vrea să o ia de la capăt şi să înceapă o viaţă nouă.”, se arată în același document.

Inculpatul Andrei Marius Pop a declatat că ”datorită prietenului său Lăcătuş Alexandru a reuşit să se lase de consumul etnobotanicelor, din 11 ianuarie nu a mai fumat deloc, nici măcar o ţigară. Arată că îi pare foarte rău pentru ceea ce s-a întâmplat, unele fapte le-a făcut cu ştiinţă, altele nu. Îi pare foarte rău şi solicită judecătorului să dispună luarea măsurii controlului judiciar pentru a putea susţine examenele la facultate.

Inculpatul Mihai Rotar a arătat că îi pare rău pentru ce s-a întâmplat şi ar dori să fie plasat în arest la domiciliu şi vrea să se angajeze. Arată că a fost plecat din ţară şi a venit să îşi rezolve situaţia. Prietena sa are un copil de care inculpatul are grijă. Arată că are antecedente penale pentru furt.

Inculpatul Răzvan Ionuţ Verșan a precizat că ”îi pare rău pentru ce s-a întâmplat, nu a făcut acest lucru un timp îndelungat. Vrea să îşi continue studiile, vrea să se angajeze. A fost angajat, dar s-a operat la mână şi a trebuit o perioadă să întrerupă muncă. De asemenea, solicită să fie luată măsura controlului judiciar pentru a-şi putea susţine examenele.”

Având ultimul cuvânt, inculpatul Ionuţ Cosmin Tomoiagă a arătat că ”îi pare foarte rău şi solicită judecătorului de drepturi şi libertăţi să dispună luarea măsurii controlului judiciar pentru a putea susţine examenele la facultate. Arată că de la Uţiu Laurenţiu a cumpărat substanţe ilegale o singură dată. Îi pare foarte rău pentru ce s-a întâmplat şi arată că doreşte să îşi susţină examenele la facultate.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina