fbpx

Țeparul Leontiuc, de la arhitect la web designer. A copiat site-ul Facebook

Înainte de a fi condamnat definitiv pentru înșelăciune la 12 ani de închisoare, Marius Leontiuc a fost extrem de activ în mediul online. A reușit ”performanța” să creeze un site asemănător Facebook, ce poartă numele firmei prin care a țepuit cei 120 de clujeni, Europlan.

Timișoreanul Marius Sebastian Leontiuc este un personaj care cu siguranță va rămâne în analele instanțelor clujene. A fost arestat preventiv în 2008 și trimis în judecată de DNA pentru înșelarea a circa 120 de oameni cu peste un milion de euro. În perioada de boom imobiliar, a încasat avansuri pentru locuințe într-un bloc fictiv, ce nu avea nici autorizație. Încă de la primele apariții pe holurile Curții de Apel Cluj, diaconul luteran Marius Leontiuc șoca prin declarațiile lui spumoase despre ”mafia PD, Apostu și Boc” care nu i-au dat autorizație din cauza cărora ar fi el judecat.

La începutul procesului era să fie linșat de păgubiți, după care aceștia s-au mai domolit. A fost condamnat prima dată în 2011 la 10 ani de închisoare de către Curtea de Apel Cluj. Ulterior, Înalta Curte a dispus rejudecarea dosarului. La primul proces, Leontiuc și-a luat o avocată de top, Lacrima Stan. Apoi, la rejudecare, probabil cu bugetul restrâns, și-a luat o avocată cu mai puțină experiență, Cristina Radu. Acesta spune că a colaborat greu cu Leontiuc, care se credea specialist în drept. ”Am susținut toate cererile lui, indiferent cât erau de aberante unele. Excepții, prejudiciale, cereri de sesizare a Curții Europene”, își amintește avocata. O altă instanță a Curții de Apel Cluj l-a condamnat în 2013 la nu mai puțin de 19 ani de închisoare! Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a scăzut pedeapsa la 12 ani. La ultimul termen de judecat, Leontiuc s-a reprezentat singur și a recunoscut faptele, după ce șapte ani de procese a spus că este total nevinovat. Acum tot el a depus contestație în anulare, o cale excepțională de atac împotriva sentinței definitive.

Leontiuc a avut și un succes pe plan juridic: a obținut al CEDO despăgubire de 9.600 de euro de la Statul Român pentru că a stat prea mult în arest preventiv, mai exact patru ani.

 

Același om mai are o condamnare definitivă în urma unui proces de la Timișoara, tot pe înșelăciune. Doar că acolo, Înalte Curte i-a scăzut anul trecut pedeapsa de la 10 ani la 6 luni de închisoare.

Între Universitatea din Veneția și închisoare

În aprilie 2011, la dosar a fost depus referatul de evaluare al Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Timiş cu privire la inculpatul Marius Leontiuc, care va cântări la aprecierea pedepsei. Documentul arată că bărbatul în vârstă de 32 de ani, diacon în cadrul Bisericii Luterane Protestante, “avea toate calităţile necesare pentru a-şi construi o carieră de succes, atât ca arhitect, cât şi ca purtător al mesajului religios într-un cult creştin. Din dorinţa unei evoluţii rapide, el a ignorat şi a încălcat reguli şi norme esenţiale”.

Leontiuc a fost studentul Facultăţii de Arhitectură din Timişoara, iar în ultimul an de studiu s-a transferat la Universitatea din Veneţia, unde a obţinut licenţa în 2005. În acelaşi an, a întreprins demersuri pentru echivalarea studiilor din Italia în România, dar susţine că, “din pricina deficienţei unor reglementări legislative clare şi a procesului greoi şi îndelungat pe care l-ar fi presupus, a abandonat iniţiativa şi nu s-a mai preocupat de acest aspect”. În 2007, a semnat un contract de colaborare cu Universitatea din Veneţia, devenind cadru preparator la disciplina “proiectare structuri de lemn” pentru anul I.

“Pe lângă atribuţiile de elaborare a materialelor de curs pentru profesorii titulari şi câteva întâlniri cu studenţii, inculpatul declară că avea sarcina de a racola studenţi buni din România pentru a-i ghida spre Universitatea din Veneţia, care le oferea burse”, se arată în referat. Atât un profesor-arhitect de la facultatea din Timişoara, cât şi părinţii inculpatului au afirmat în faţa consilierului de probaţiune că Leontiuc a avut lucrări premiate la competiţii internaţionale şi că a proiectat diferite edificii impresionante. Profesorul îl consideră pe Marius “cu mult peste nivelul studenţilor de la Arhitectură ca şi capacitate de creaţie şi inteligenţă”.

Inculpatul susţine că nu a avut intenţia de a înşela oamenii şi că nu a falsificat documente, menţionând la evaluare că intenţia sa a fost de a construi un imobil, “însă atât din cauza neglijenţei şi superficialităţii sale, cât şi din pricina birocraţiei excesive şi întortocheate, proiectul nu s-a putut finaliza”. El îşi reproşează că a manifestat neglijenţă în îndeplinirea sarcinilor de serviciu prin faptul că nu a alocat timp şi interes suficient pentru a rezolva problemele legate de autorizarea construcţiei de pe Pasteur, spunând despre sine că a avut “o atitudine caracteristică afaceriştilor români de a face bani peste noapte în lipsa unor eforturi susţinute”. Totodată, crede că a greşit prin faptul că s-a precipitat cu încheierea antecontractelor. Un pastor baptist care i-a fost apropiat lui Leontiuc a spus despre acesta, cu ocazia evaluării psihosociale, că “l-au furat banii, angajându-se în mai multe lucrări decât putea să facă”.

Și-a făcut site de știri și rețea socială

Din 2013 până în prezent, Marius Leontiuc se recomandă pe profilul său de Facebook ca fiind web designer la Euro Tv. Acesta este un site ce se recomandă a fi agenție de știri, pe care sunt postate numeroase articole despre pușcăriași și închisori.

captura eurotv

Tot pe profilul de Facebook, Leontiuc și-a prmovat un alt site, care culmea copiază celebra rețea de socializare americană. ”EUROPLAN prima retea sociala romaneasca”, spune Leontiuc. Europlan este și numele societății prin care Leontiuc spunea că va construi blocul de 16 etaje de pe strada Pasteur din Cluj-Nappoca. Europlan Proiect SRL Timișoara a fost parte responsabilă civilmente în procesul penal și, teoretic, ar trebui să despăgubească oamenii. Sunt circa 120 de păgubiți, care au plătit avansuri între 5.000 și 13.000 de euro pentru apartamentele fictive.

captura europlan site

Comments

comentarii

3 comentarii

  1. Nu se putea reprezenta singur la Inalta Curte! a avut avocat din oficiu:D

  2. Cred ca nu este ceva negativ faptul ca a reusit sa faca o retea de socializare. Este o performanta si este ceva salutabil. Siteul nu este copiat de la facebook, ci este preluat un template pe care il poti cumpara.

    Se pare ca acest Leontiuc a avut dreptate in legatura cu Apostu si porbabil timpul va dovedi ceva si despre Boc. Nu oricine poate face o facultate in strainatate. Cred ca a fost un lacom si prost venind in Romania. In Romania unica perspectiva ca om de afaceri este puscaria. Trebuia sa se intoarca in Italia sau intr-o alta tara. Romania este o tara a coruptilor si saracilor care nu sunt capabili nici proprile taxe sa si le plateasca.

  3. Auziti dar din ce motiv asta primeste 12 ani si boii care fura cu zecile stau maxim 5 ani? Apropos astia care l-ati reclamat si dat in judecata … ati recuperat ceva? Cred ca e multa prostie in Romania…. DNA da banii inapoi oamenilor si lasa-te de spectacole ca ne saturam si cand iesim in strada sa ne cerem drepturile si la voi venim primii. Ne e foame si suntem satui de circ. Ne-ati scarbit cu circul vostru ieftin facut pentru multumirea americanilor care nu mai vor sa facem nimic in tara noastra. Lasati omul asta prost in liberatate si limitatii drepturile. Oricum vom mai plati daune ca sta acolo la CEDO. Si pentru cei care vreti locuinte, dati banii mai bine pe case vechi care pot fi vopsite si reparate. Nu mai visati la cai verzi pe pereti ca ni le iau tiganii pe toate.

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina