fbpx

Tânăr obligat prin ordonanță președințială să șteargă de pe YouTube și TikTok video-uri în care jignește o minoră

Tatăl fetei a obținut la Tribunalul Bihor ordonanță președințială prin care tânărul este obligat la ștergerea de pe YouTube și TikTok a unor videoclipuri cu discuții purtate cu minora pe Ome TV și cu jigniri adresate apoi acesteia. De asemenea, există o acțiune pe fond împotriva youtuberului.

O minoră de 13 ani din Oradea a căzut în plasa tânărului din județul Argeș, care a înregistrat discuația dintre cei doi de pe aplicația Ome TV și a postat-o pe YouTube și unele părți pe TikTok. Tatăl fetei, în calitate de reprezentant legal, s-a adresat instanței după 10 zile de la apariția videoclipurilor.

Reclamantul a arătat în cererea de ordonanță că ”în cursul lunii aprilie 2022, pârâtul P.A.G a abordat-o pe minora S.P prin intermediul aplicaţiei Ome.Tv şi a iniţiat cu aceasta o discuţie în timp ce o înregistra audio-video, fără ca minora să ştie că este înregistrată.

În cadrul acestei discuţii, deşi cunoştea că reclamanta este minoră, i-a adresat acesteia mai multe întrebări care au vizat viaţa privată a minorei, insistând în primirea unui răspuns. Faţă de presiunile şi insistenţele la care a fost supusă, şi neştiind că discuţia este înregistrată audio-video, minora a făcut mai multe declaraţii care privesc viaţa privată a acesteia. Mai mult, pârâtul i-a solicitat minorei în repetate rânduri să se arate în faţa camerei pentru a-i vedea corpul, să dea camera mai jos pentru a vedea cum este îmbrăcată, iar la refuzul acesteia, i-a reproşat că este „pudică”. La sfârşitul conversaţiei, pârâtul îi aduce la cunoştinţă minorei că a fost înregistrată audio-video, iar în scopul de a o umili pe aceasta, îi spune să stea în genunchi şi să îl convingă să nu posteze videoclipul. Faţă de refuzul minorei de a se conforma unei astfel de solicitări, pârâtul îi adresează mai multe cuvinte jignitoare, numind-o „paraşută” şi „jegoasă”.

Ulterior, pârâtul a procedat la încărcarea înregistrării pe canalele sale personale Youtube şi Tik Tok,  fără a avea acordul minorei pentru distribuirea materialului, astfel, au fost postate următoarele videoclipuri:

În data de 30.04.2022 pârâtul a postat pe canalul său Youtube  ,, Alin VL”  videoclipul intitulat „SÂMBĂTA SEARA CATERINCA MAXIMA pe OME. TV / COMBINAM FEMEI ## SEARA ASTA?»

La ora 2:05:02 din videoclip, se poate constata că minora S.P. este abordată de către pârâtul P.A.G prin intermediul aplicaţiei Ome.TV. Acesta iniţiază o conversaţie cu minora, o întreabă ce face, câţi ani are, minora spunându-i acestuia că are 14 ani. Cu toate acestea, pârâtul continuă conversaţia, şi o întreabă cum se numeşte îmbrăcămintea pe care minora o poartă – „top”, apoi se ridică în fata camerei şi îi arată acesteia că are şi el un halat, o întreabă dacă doreşte să se dezbrace ca minora să vadă cum îi stă cu respectivul halat. Ulterior, îi solicită minorei să se ridice pentru a o vedea, minora refuză, însă pârâtul insistă spunând „Hai să te văd şi eu un pic, un pic!”. Pârâtul îi spune minorei că o place, o întreabă cum o cheamă, îi spune că îi place numele ei, o întreabă de unde este. Apoi, insistă din nou ca minora să îi arate acesteia cum este îmbrăcată, „Dă să te văd şi eu un pic”, minora refuza din nou iar pârâtul îi reproşează că este pudică. La insistenţele pârâtului, minora îi transmite acestuia datele contului ei de instagram, iar la scurt timp, pârâtul vizualizează contul respectiv şi îi spune minorei că „ Uite ce poze ai pe instagram şi mie nu-mi araţi nimic”.

La ora 2:09:20 din videoclip, pârâtul îi propune minorei să joace „Adevăr sau provocare”, minora refuză însă la insistenţele acestuia este de acord să joace dar cu condiţia că ea nu îi va arăta corpul, pârâtul spunând „Hai mă că vreau şi eu să văd cu araţi, mă” şi „Dă măcar un pic camera mai jos ” însă minora spune că „Nu o dau”, Ulterior, pârâtul observă că minora fumează şi bea iaurt Actimel, spunându-i acesteia „Ştii ce mai merge bine cu ţigara? O m*ie să-fi treacă gustul ţigării”.

La ora 2:10:23 pârâtul o întreabă pe minoră dacă mai este virgină, cu câţi băieţi a întreţinut relaţii sexuale, dacă i s-a propus să facă sex oral, la ce vârstă s-a dezvirginat, câţi ani avea băiatul cu care a întreţinut prima dată relaţii sexuale, cum s-a desfăşurat această experienţă a minorei. La insistenţele pârâtului, minora îi povesteşte acestuia că şi-ar fi început viaţa sexuală la vârsta de 14 ani şi că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu trei băieţi. Minora a spus că ulterior, a aflat că doi dintre respectivii băieţi, sunt fraţi.

În timp ce minora răspunde întrebărilor adresate de către pârât, acesta este foarte interesat de detaliile vieţii private a minorei, îi adresează în mod constant întrebări despre relaţia minorei cu alţi băieţi, iar la un moment dat îi spune » Patri din Bihor a făcut-o cu doi fraţi, deci e mişto râu”. La ora 2:15:25 din videoclip, pârâtul insistă ca minora să îi spună numele celor doi fraţi la care aceasta s-a referit, însă minora refuză. Apoi, aceasta îi spune pârâtului că sunt mai mulţi fraţi, vreo 14, dar doar cu doi a avut tangenţe, pârâtul afirmând că „Lasă că te f*t şi verişorii”.

La ora 2:16:25 din videoclip, pârâtul o întreabă pe minora dacă i se pare atrăgător şi dacă ar vrea să întreţină relaţii intime cu ea, acesta chiar îşi dă jos tricoul şi rămâne la bustul gol în faţa camerei, întrebând-o pe minoră dacă „ Ţi-ar place să vii aşa peste mine şi să mă apuci, şi eu sate iau şi să te sărut aşa pe gât”, făcând afirmaţii despre ce i-ar face minorei, respectiv, că ar muşca-o de sfârcuri, ar săruta-6 începând de la gât în jos, întrebând-o dacă aceste lucruri o „ excită *’, apoi îi solicită din nou acesteia să se ridice în faţa camerei pentru a o vedea, sau măcar să se dea mai în spate pentru a putea să o vadă.

La ora 2:21:49 din videoclip, pârâtul îi propune minorei să se vadă cu el, o întreabă dacă poate merge la el spunându-i că stă singur. Minora refuză invocând faptul că nu ar lăsa-o mama ei să plece de acasă, moment în care pârâtul îi sugerează să îi spună mamei că pleacă vreo 2 zile la un concert la Vâlcea, şi că îi dă el banii pentru a-şi plăti biletul de autobus. întrucât minora a refuzat şi această variantă, pârâtul îi propune să meargă el la ea, spunând că nu ar fi de acord să se întoarcă înapoi în aceeaşi zi, ci ar vrea să petreacă o noapte alături de ea, întrebând dacă nu poate închiria minora ceva, pentru că el „Oferă clipe de neuitat la domnişoare”.

La ora 2:25:15 din videoclip, pârâtul îi arată minorei că a înregistrat audio-video discuţia lor, şi că o să afle „Foştii tăi, mâţa, tactu, moaşă-ta, verişorii, toţi”, moment în care minora îi solicită să vorbească în privat şi să şteargă videoclipul, pârâtul afirmând că „Nu, nu o să şterg nici un videoclip şi o să afle toată lumea pe bune, acuma, cu toată lumea de faţă, vezi că suntem 180 de oameni pe live, 180 de oameni Acuma, cu toată lumea de faţă vreau să mă convingi să nu te postez, vreau să te ridici în genunchi, hai, hal Postaţi-o pe Tik Tok băgamia-ş p_J Daţi-i drumul la Tik Tokruri cu paraşuta! Haide mă* să pornească Tik Tok-urile! Puneţi-o pe Tik Tok pe jegoasă!”.

Până la data de 09.05.2022, videoclipul a strâns 3.347 de vizualizări pe canalul Youtube al pârâtului.

La data de 02.05.2022 videoclipul a fost postat din nou pe canalul Youtube al pârâtului „Alin VL”.

Până la data de 09.05.2022, videoclipul a strâns 10.502 de vizualizări şi 70 de comentarii (…)

La data de 01.05.2022 pârâtul a postat videoclipul pe contul său de Tik Tok.

Până la data de 09.05.2022 videoclipul respectiv a fost apreciat de 2.204 persoane, salvat de un număr de 130 de persoane şî redirecţionat de către alte 70 de persoane.

La data de 02.05.2022 pârâtul a postat din nou videoclipul pe contul său de Tik Tok.

Până la data de 09.05.2022 videoclipul respectiv a fost apreciat de 10.600 persoane, salvat de un număr de 590 de persoane şi redirecţionat de către alte 163 de persoane.

Ulterior publicării videoclipurilor, pârâtului P.A.G. i s-a solicitat să le şteargă de pe conturile sale, însă acesta a refuzat, spunând „Du-te mă mars la poliţie, ia-o şi pe măta cu tine”, iar ulterior, a solicitat suma de 100 euro pentru eliminarea conţinutului din mediul public, acordând termen ,,până diseară la ora 10, ai timp, când dau drumul la live”.

Instanța a admis cererea pentru următoarele motive:

Discuţiile s-au purtat cu privire la aspecte de viaţă intimă, discuţii care dată fiind vârsta reclamantei, minoră care nu a împlinit nici 14 ani, nu trebuiau să aibă loc şi cu atât mai puţin să fie răspândite  în mediul online.

Comentariile apărute au un conţinut ofensator la adresa minorei.

Ordonanţa preşedinţială este o procedură specială prin intermediul căreia reclamantul, care afirmă o aparenţă de drept, solicită instanţei să ordone măsuri provizorii, în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept, pentru prevenire unei pagube iminente ori pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

## cauza dată sunt întrunite cumulativ toate condiţiile de admisibilitate ale cererii de ordonanţă preşedinţială prevăzute de art.997 cod pr.civilă. :afirmarea de către reclamant a unei aparenţe de drept, caracterul provizoriu, caracterul urgent şi neprejudecarea fondului.

„Orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiinţei umane, cum sunt viaţa, sănătatea, integritatea fizică şi psihică, demnitatea, intimitatea vieţii private, libertatea de conştiinţă, creaţia ştiinţifică, artistică, literară sau tehnică.”-art.252 Cod civil

Art.71 alin.1 cod civil „Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private”

Art.72 alin.1 cod civil „Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale”

Art.73 alin.1 cod civil „ Orice persoană are dreptul la propria imagine”

Dispoziţiile art. 74 Cod civil reglementează atingerile aduse vieţii private, noţiune în care se include lit. d) „difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal”; lit.f) „difuzarea de dezbateri, anchete audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză; lit.h) „utilizarea, cu rea-credinţă, a numelui, imaginii, vocii»; şi lit. i) „difuzarea sau utilizarea corespondenţei, inclusiv a datelor privind domiciliu, reşedinţa ale unei persoane sau ale membrilor familiei sale, facă acordul persoanei căreia acestea îi aparţin».

Având în vedere conţinutul conversaţiei purtate între reclamanta minoră şi pârât, faptul că aceasta este distribuită pe diverse platforme şi aplicaţii social – media în mod evident aceasta este de natură să îi aducă atingere drepturilor mai sus arătate, instanţa apreciază că aparenţa de drept este în favoarea reclamantei.

Condiţia urgenţei este îndeplinită prin aceea că distribuirea masivă a acestei conversaţii aduc o gravă atingere unor valori intrinseci fiinţei umane şi o afectare emoţională profundă a minorei.

Prin Raportul de psihodiagnostic şi evaluare clinică nr.17/09.05.2022 întocmit de psiholog  s-a concluzionat că reclamanta „prezintă o afectare emoţională de tip reacţii de stres acut de nivel clinic sub formă de stări de anxietate, deprimare şi stres ca răspuns la expunerea publică (postare înregistrări dezvăluiri intime pe platforme social-media) a unor declaraţii de natură intimă”.

Deşi, în principiu, o obligaţie de a face nu poate fi dispusă prin ordonanţă preşedinţială, o asemenea cerere este admisibila  atunci când măsura se impune pentru înlăturarea efectelor unor acţiuni la care pârâtul nu era îndreptăţit.

Art.255 alin.1 şi 2 lit.a Cod civil prevede expres că „Dacă persoana care se consideră lezată face dovada credibilă că drepturile sale nepatrimoniale fac obiectul unei acţiuni ilicite, actuale sau iminente şi că această acţiune riscă să îi cauzeze un prejudiciu greu de reparat, poate să ceară instanţei judecătoreşti luarea unor măsuri provizorii. instanţa judecătorească poate să dispună în special: interzicerea încălcării sau încetarea ei provizorie”

În cauza dată ştergerea/eliminarea/dezactivarea videoclipurilor se impune de îndată dat fiind faptul că privesc viaţa privată a unui copil, prejudiciile cauzate acestuia sunt grave şi greu de reparat.

Măsurile ce se solicită a fi dispuse au un caracter provizoriu, până la soluţionarea definitivă a dosarului nr.xx/111/2022, care are ca obiect acţiunea pe drept comun.

Faţă de cele arătate, tribunalul în baza art.997 c.pr.civ. cu referire la celelalte prevederi legale mai sus arătate, va admite în parte cererea formulată de S.V.G în reprezentarea reclamantei minore S.P. în contradictoriu cu pârâtul P.A.G şi va dispune de urgenţă următoarele măsuri provizorii, până la soluţionarea definitivă a dosarului de fond nr.xxx/111/2022 aflat pe rolul Tribunalului Bihor: obligarea pârâtului la ştergerea/eliminarea/dezactivarea videoclipurilor  intitulate:

– „SÂMBĂTA SEARA CATERINCA MAXIMA pe OME.TV / COMBINAM FEMEI ## SEARA ASTA?”, publicat la data de 30.04.2022 pe Youtube;

– AM FACUT-O CU 2 FRAŢII I LA CE VÂRSTA TE-AI DEZVIRGINAT ? Funny Momente AUNVV, publicat la data de 02.05.2022 pe Youtube;

–    Părinţi nu ştiu?» publicat la data de 01.05.2022 pe Tik Tok;

– „Ai făcut cu 2 FRAŢI?” publicat la data de 02.05.2022 pe Tik Tok;

de pe conturile sale personale YouTube, respectiv canalul intitulat „Alin VL” şi Tik Tok, respectiv canalul „@alinvLyt”, precum şi de pe orice alte canale/reţele pe care sunt difuzate/transmise respectivele videoclipuri şi să înceteze să pună la dispoziţia terţilor şi/sau publicului videoclipurile menţionate la petitul nr. 1 prin orice acţiune de  distribuire, cum ar fi încărcarea videoclipului pe o platformă destinată transferului computerizat de fişiere precum si să înceteze orice acţiune făcută în scopul preluării videoclipului de către terţi pentru a fi încărcat ulterior.”

Comments

comentarii

Căpitanul echipei de fotbal CFR Cluj, Mario Camora, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea partidei cu Şahtior Soligorsk, din manşa secundă a turului 3 preliminar al Conference League, că formaţia sa trebuie să revină la nivelul arătat în ultimii ani în cupele europene.... Citește mai mult
„Record mondial negativ pe AutostradaTransilvania Chiribiș-Suplacu de Barcău”, susține Asociația Pro Infrastructură (API). „Avem confirmarea că responsabilii din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere au decis să anuleze licitația pe cei 26,35 kilometri blestemați”, mai transmite ONG-ul.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!