fbpx

Senatul a votat proiectul care stabilește ce infracțiuni sunt incompatibile cu profesia de avocat

După mai bine de trei luni de când CCR a declarat neconstituțională prevederea prin care erau excluși din profesie avocații condamnați la închisoare pentru săvârşirea oricărei infracţiuni intenţionate, Senatul a votat proiectul de modificare a Legii avocaturii.

În decizia Curții Constituționale nr. 230/2022, legiuitorul era aspru criticat, judecătorii constituționali vorbind de ”o situație excesivă”. Este vorba de articolul din Legea avocaturii care prevede situațiile în care cineva este nedemn de a fi avocat.

Proiectul inițiat de senatorul vicepreședinte UNBR Daniel Fenechiu și adoptat de Senat în 1 septembrie sună în felul următor:

”Art.I – La articolul 14 din Legea nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.440 din 24 mai 2018, cu modificările şi completările ulterioare, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„a) cel condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii cu executare pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni care impiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, incompatibilă cu principiile profesiei de avocat prevăzute în reglementări cu caracter obligatoriu ale acesteia, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei;”

Textul declarat neconstituțional suna în felul următor: ”a) cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”

Comparând cele două texte, vi se pare că cel proaspăt adoptat e clar și va trece testul de constituționalitate?

Proiectul de lege a fost trimis Camerei Deputaților.

”Urmare a Deciziei Curţii, practic a fost eliminat din lege principalul criteriu de verificare a demnităţli profesionale— care stabilea nedemnitatea persoaneIor condamnate definitiv de a accede in profesie şi respectiv nedemnitatea persoanelor condamnate pentru a putea continua exercitarea profesiei uIterior condanrmării.

Lipsirea profesiei de avocat de principalul filtru de stabilire a demnităţii profesionale este de natură să genereze o serioasă atingere adusă prestigiului şi imaginii avocaturii.”, se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare.

Comments

comentarii

Astăzi, 28 februarie, „U” Cluj va înfrunta campioana României, Farul Constanța, pe Cluj Arena, în runda 28 din Superliga.... Citește mai mult
Datorită conținutului său de vitamina K, persoanele care iau anumite anticoagulante își pot pune întrebarea dacă ar trebui să evite consumul de varză kale.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!