Senatul a adoptat, astăzi, un proiect de lege pentru suspendarea rambursării creditelor și a executărilor silite! Legea se va aplica și recuperatorilor de creanțe, care vor rămâne fără obiectul muncii până la finalul anului. Legea cuprinde și contractele de leasing, iar beneficiari sunt și profesiile liberale. Spre deosebire de OUG 37/2020, nu se condiționează în vreun fel cererea de suspendare a ratelor.
Propunerea legislativă pentru suspendarea rambursării creditelor (L181/2020) a fost inițiată de parlamentarii PSD, iar cei de la PNL s-au opus adoptării în Senat.
Potrivit expunerii de motive, ”propunerea legislativă urmărește susținerea mediului de afaceri prin implementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru susținerea sectoarelor economice puternic afectate de reducerea activității ca urmare a implementării măsurilor amintite anterior. Astfel, printre măsurile fiscal-bugetare prevăzute de prezenta propuenre legislativă se regăsește suspendarea, la cerere, a obligației de restituire a împrumuturilor și dobânzilor aferente pentru creditele contractate de către persoanele fizice și companii”
Senatul este prima cameră sesizată, proiectul de lege urmând să fie înainta Camerei Deputaților pentru votul final.
În urma admiterii unor amendamente în comisia sesizată în fond, forma care a fost adoptată este următoarea:
Art. 1
În înțelesul prezentei legi, termenii de mai jos au următoarele semnificații:
a) Creditori — instituții de credit, instituții financiare nebancare și colectori de creanțe.
b) Debitori — persoanele fizice, persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociațiile, fundațiile și profesiile liberale.
Art. 2
(1) La cererea debitorului, obligația de plată a ratelor scadente, dobânzilor și comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidența moratoriului și se suspendă, până la 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.
(2) Dobânda datorată de debitori, precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.
(3) Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidena moratoriului și se suspendă până la 31.12.2020.
Art. 3
(1) Pentru a beneficia de suspendarea prevăzută la art. 2, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în forma unui document imprimat pe suport de hârtie sau prin poșta electronică.
(2) Sunt de asemenea eligibili debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.
Art. 4
Beneficiază, la cerere, de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor si comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor persoanele fizice, persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociațiile, fundațiile și profesiile liberale.
Art.5
Prezenta lege este aplicabilă și în cazul operațiunilor de leasing, reglementate de Ordonana Guvernului nr. 58/1997 privind operaiunile de leasing.