Se consideră evadare dacă un condamnat nu se prezintă în termen de 7 zile la poliție

Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, proiectul de lege care aduce modificări la Codul penal cu privire la persoanele condamnate definitiv care nu se prezintă pentru a fi închise.

Iniţiativa legislativă a fost adoptat cu 230 de voturi “pentru”, trei “împotrivă” şi un deputat s-a abţinut.

Forma adoptată:

La articolul 285, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin.(3/1), cu următorul cuprins:

„(3/1) Se consideră evadare și fapta persoanei condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.”

La articolul 285, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins: „(4) În situațiile prevăzute la alin.(1), (2), (3) lit. a) și b) și alin.(3/1), pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.”

Art. II.- În cazul hotărârilor care au rămas definitive anterior intrării în vigoare a prezentei legi, termenul de 7 zile prevăzut la art.285 alin.(3/1) din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, curge de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Art. III.- Structurile Ministerului Afacerilor Interne care pun în executare ordinul de dare în urmărire potrivit art.522 alin.(1) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, la expirarea termenelor prevăzute de art.285 alin.(31) din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare și art. II sesizează organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracțiunea prevăzută de art.285 alin.(31) din Legea nr.286/2009, cu modificările și completările ulterioare.”

 

Potrivit art. 285 CP, “(1) Evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. (2) Când evadarea este săvârşită prin folosire de violenţe sau arme, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Comments

comentarii

Elevii ar putea să meargă la ore și sâmbăta, pentru a recupera lecțiile care vor fi pierdute în perioada Bacalaureatului. La început de an școlar, ministerul Educației ia în calcul schimbări pentru elevi.... Citește mai mult
Perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale începe în această săptămână, potrivit calendarului aprobat prin hotărâre de Guvern. Cât costă alegerile prezidențiale 2024?... Citește mai mult

Lasă un răspuns