fbpx

Scriitorul Paul Goma, fost disident anticomunist închis la Gherla, a fost răpus de COVID-19. Avea 84 de ani

Scriitorul Paul Goma, fost disident anticomunist, care a rezistat unor bătăi crunte în Penitenciarul Gherla 1958, a fost răpus de COVID-19 în Franța. Avea 84 de ani

”In urma unui mesaj primit din Franța, cu regret si mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș.

Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat

Fiul său, Filip Goma, după ce în urmă cu doi ani și-a pierdut și mama, este foarte tulburat și îndurerat și roagă să nu fie contactat.

Conform indicațiilor lui Filip Goma, respectând dorința tatălui său și ținând cont de restricțiile actuale în vigoare în Franța, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris.

Voi comunica programul ceremoniei îndată ce va fi finalizat. Dumnezeu sa-l odihnească în pace! Aprindeți o lumânare sau spuneți o rugăciune pentru odihna sufletului său.”, a comunicat Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma, pentru G4media.ro

Extras din biografia lui Goma: ”In 22-23 octombrie, 1956 izbucnește Revoluția din Ungaria. În 22 noiembrie, Paul Goma este arestat de la Universitate, dus la Ministerul de Interne și anchetat, acuzat fiind de tentativă de a organiza o manifestație ostilă de solidaritate cu Revoluția din Ungaria. Este reținut la Malmaison și Jilava, procesul fiind amânat de nenumărate ori. Abia în iunie 1957 i se aduce la cunoștință sentința: doi ani închisoare corecțională pentru delictul de agitație publică.

În martie 1958 este trimis disciplinar la penitenciarul Gherla. În noiembrie este eliberat din închisoare, dar trimis (cu escortă) – „pentru 36 luni” – cu domiciliu obligatoriu (DO) în satul-nou Lătești, raionul Fetești. În noiembrie 1961 i se prelungește restricția domiciliară cu încă 24 luni. Paul Goma protestează, în scris, împotriva „prelungirii”; va fi eliberat înainte de termen abia în ianuarie 1963.”

În descrierea cărții Gherla – Lătești est redat crezul lui Paul Goma: « …si m-am hotarat sa nu-i uit in vecii vecilor, nu sa ma razbun, ci mai crunt: Sa nu-i uit, sa-i neuit eu intr-o carte si, mai ales, mai ales: sa nu-i tac – sa-i netac.»

Dacă tot stați în casă, poate citiți unul din volumele scrise de Paul Goma despre chinuri îndurate în închisorile comuniste, adevărate greutăți, nu izolarea în casă cu familia.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns