Rețea care fura criptomonede, destructurată de DIICOT. Prejudicii de milioane de euro

Procurorii DIICOT au destructurat o rețea cu membri în mai multe județe, care furau criptomonede din portofele electronice, le treceau prin alte portofele și la final de transformau în bani care intrau în circuitul civil. Prejudiciile sunt de ordinul milioanelor de euro, spun anchetatorii.

”La data de 07.03.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și cu sprijinul  Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au pus în aplicare 40 de mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Vâlcea, Brașov, Constanța și Sălaj, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice și  efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, în anul 2019, în municipiul București a fost constituit un grup infracțional organizat la care au aderat peste 20 de membri, cetățeni români și străini, în scopul săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor proveniți cu precădere din infracțiuni informatice.

Analiza probelor administrate până în prezent a reliefat că aceștia au sustras criptomonede din portofelele electronice ale mai multor persoane vătămate, aducându-le prejudicii de ordinul milioanelor de euro. Ulterior,  le-au transferat succesiv prin mai multe portofele electronice controlate în parte de membri grupului infracțional, având ca destinație finală portofele electronice deschise pe numele unor cetățeni străini, care facilitau transformarea criptomonedelor în monedă convențională și implicit integrarea în circuitul civil în schimbul unor comisioane.

De asemenea, tot pe baza unor comisioane, membrii grupului infracțional au pus la dispoziție circuitul de transfer de criptomonede și altor persoane care dețineau sume de bani în numerar sau fonduri de criptomonede obținute din săvârșirea unor infracțiuni, în scopul ascunderii provenienței ilicite. ”, a transmis DIICOT.

Audierile se desfășoară la sediul DIICOT – Structura Centrală.

Comments

comentarii

Un tânăr de 24 de ani a ajuns la spital în urma unui incident petrecut la BT Arena, unde a avut loc o confruntare cu jandarmii. Deși autoritățile susțin o anumită versiune a evenimentelor, martorii prezenți oferă o perspectivă diferită asupra celor întâmplate.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns