Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Relația Boc – Vanessa Youness Amal, așa cum e descrisă în dosarul DNA în care ea e inculpată

Relația Boc – Vanessa Youness Amal, așa cum e descrisă în dosarul DNA în care ea e inculpată

Fostul premier al României, actual primar al Clujului, Emil Boc, are calitate de martor în dosarul Vanessei Amal Youness, trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență pentru 1 milion de euro. Potrivit G4media.ro, Boc a susținut la DNA că nu a cunoscut dedesubturile afacerii de corupție, care s-ar fi derulat fără știrea și implicarea lui.

Vanessa Youness Amal este o femeie de afaceri în vârstă de 34 de ani din Cluj, născută în Craiova, care a ridicat, cu scandal, un bloc pe strada Aurel Ciupe din Cluj-Napoca în 2010.

Iată cum o descrie martora Elena Verioti, prietenă veche cu Dinu Pescariu: „Pe Vanessa Amal Youness cred că am cunoscut-o în a doua jumătate a anului 2010, tatăl meu fiind cel care mi-a făcut cunoștiință cu aceasta. Ulterior, în timp, am avut o relație de amiciție cu aceasta, percepând-o ca un «personaj» interesant, inteligent, dar atipic, în sensul că făcea lucruri ieșite din comun (de exemplu, s-a convertit la altă religie, călătorea extrem de mult în destinații exotice, avea șofer personal, toate acestea în ciuda faptului că aparent nu avea nicio ocupație, deși susținea că a terminat medicina la Cluj.

(…) Aceasta mi-a povestit că îl cunoaște pe premierul Emil Boc, din perioada studenției, chiar ajutând-o la un moment dat într-o problemă de sănătate (…)

Personal, l-am observat pe Emil Boc într-o singură situație în care era prezentă și Vanessa și anume cu prilejul «botezului» de convertire la Martorii lui Iehova al acesteia, ce a avut loc la Cluj, cred că la hotel Ramada, ocazie cu care am obsevat că premierul Emil Boc s-a salutat și a discutat câteva minute cu mama Vanessei”.

Potrivit declarației de martor al lui Gheorghe Verioti, Dinu Pescariu „i-a spus că se va duce cineva cu o hârtie la Emil Boc, pe cale oficială, aspect pe care inculpata Youness Amal Vanessa trebuia să îl transmită premierului Emil Boc”.

Vanessa Youness stătea în același imobil din București precum fostul premier Boc. În parcarea blocului, ea a primit comisionul cash de la Gheorghe Verioti. „Din verificările efectuate a rezultat că, în perioada 2010-2016, inculpata Youness Amal Vanessa a locuit la adresa din București, Calea Victoriei nr. 103 – 105, scara C, etaj 5, ap. 75, sector 1, unde a închiriat un apartament de la (…). Totodată a mai rezultat că în perioada în care martorul Emil Boc a deținut calitatea de premier al Guvernului României, aceasta a locuit în același imobil la apartamentul nr. 63, într-un apartament închiriat de PDL”, se arată în rechizitoriu.

În plus, procurorii au descoperit la percheziția din 27 aprilie 2017 de la locuința Vanessei Amal Youness două volume intitulate „Medicina de urgență – Ghid pentru studiu comprehensiv”.

„Pe fila 4-verso a volumului I, se află următoarea scriere olografă:

«Domnului Prim Ministru Emil Boc
Cu ocazia vizitei la UPU-SMURD București din partea medicilor și medicilor rezidenți în Medicina de Urgență.
10.07.2009
București»”.

Printre semnatari se regăsește și doctorul Bogdan Oprița care, fiind audiat, a declarat că i-a dat ghidul respectiv premierul Emil Boc, la solicitarea lui Raed Arafat.

Ce le-a declarat Emil Boc procurorilor

Fostul prim-ministru a fost audiat în calitate de martor la DNA pe 29 ianuarie 2019. El le-a relatat procurorilor faptul că nu a aprobat în februarie 2011 nota lui Valerian Vreme privind continuarea licențierii de către Microsoft, ci abia în iulie 2011, întrucât Guvernul a așteptat rectificarea bugetară din vară.

Boc „a arătat că a cunoscut-o din întâmplare pe inculpata Youness Amal Vanessa, în jurul anului 2009-2010, când avea calitatea de premier al Guvernului României, în contextul în care aceasta fusese diagnosticată cu o maladie gravă – scleroză multiplă și astfel i-a solicitat sprijinul pentru a ajunge la un doctor de specialitate.

Inculpata l-a abordat pe martor în curtea blocului unde locuia (într-un apartament închiriat de partid situat în București, la intersecția Calea Victoriei cu str. Banului), bănuind că locuia în același bloc sau în zonă”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Cu privire la ghidul medical găsit la Vanessa, Boc a declarat: „În momentul în care m-am mutat la Cluj, după câștigarea alegerilor locale din 2012 și am eliberat apartamentul din București, știu că am lăsat o cutie de cărți și reviste în scara blocului deoarece nu erau de strictă specialitate juridică sau politologică, lucrări care mă interesau în mod special. Cred că le-am lăsat în acea cutie, pentru ca cei interesați din bloc să le folosească, dacă doresc”, a declarat Boc la DNA, fiind audiat pe 28 ianuarie 2019.

Denunțată de Pescariu și Florică

Potrivit rechizitoriului, Youness ar fi cerut și primit un milion de euro de la oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu pentru atribuirea unui contract IT, în 2011. Florică și Pescariu au denunțat-o pe Youness în 2016, înainte să afle organul de urmărire penală, așa că au beneficiat de clauza de nepedepsire, potrivit legii 682/2002 privind protecția martorilor.

Fostul tenisman Dinu Pescariu a mers la DNA și a formulat un denunț „cu privire la posibile fapte de corupție săvârșite în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft”, potrivit rechizitoriului consultat de G4Media.ro. Pescariu le-a spus procurorilor că, „împreună cu Florică Claudiu Ionuț, au plătit o sumă de bani, de ordinul sutelor de mii de euro, unei persoane care ar fi putut să-l determine pe premierul de la acel moment, Emil Boc, să își exercite autoritatea și să asigure o mai bună desfășurare a acestui contract”.

Alte detalii din dosar AICI

Citește și

Onorariu avocațial redus de CA Cluj de la 15.000 lei la 500! Lovitură pentru o SCA ce o reprezintă pe celebra Vanessa Youness

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina