fbpx

Poziția Arhiepiscopiei Clujului cu privire la problema împărtășirii cu aceeași linguriță în vremea pandemiei

Arhiepiscopia Clujului arată că până în prezent a existat doar recomandarea Patriarhiei, potrivit căreia credincioșii pot solicita preotului să se împărtășească cu o linguriță adusă de acasă. Însă nimeni nu a cerut astăzi la catedrală acest lucru.

După ce prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a anunțat că se va desfășura o anchetă cu privire la faptul că, după slujba din această dimineață de la Catedrala Mitropolitană, oamenii au fost împărtășiți din aceeași linguriță, reprezentanții Arhiepiscopiei au transmis următorul comunicat:

”Biserica a înțeles de la bun început faptul că este de datoria ei să respecte toate recomandările primite din partea autorităților în primul rând pentru a-și proteja credincioșii, dar și pentru a da un exemplu că aceste reguli trebuiesc asumate conștient și responsabil de către toți.

Din acest motiv, slujbele religioase au fost săvârșite în ultima săptămână în afara lăcașelor de cult, cu un număr restrâns de credincioși, în limitele cerute de autorități.

În ceea ce privește administrarea Împărătșaniei, până în prezent nu avem decât recomandarea Patriarhiei, care oferă posibilitatea credincioșilor care, din varii motive, nu doresc să se Împărtășească din potirul comun, să poată solicita preotului să se împărtășească după Liturghie cu o linguriță adusă de acasă. Cu toate aceste recomandări, nimeni nu a cerut să primească astfel Sfânta Împărtășanie.

În prezent nu există altă practică de administrare a Împărtășaniei, ea fiind primită în mod liber consimțit de către fiecare credincios, care alege să participe la Sfânta Liturghie.

Pe lângă acest fapt, nu le putem refuza credincioșilor bucuria de a se împărtăși din potirul euharistic în această perioadă a Postului Mare, în contextul în care din data de 23 martie 2020 slujbele vor fi săvârșite doar de către preot și cântăreț, cu bisericile închise.”, a precizat Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului, condus de Pr. Bogdan Ivanov

Comments

comentarii

Lasă un răspuns