Patru șoferi parteneri ai companiei Uber au fost amendați noaptea trecută la Cluj cu câte 25.000 de lei pentru efectuarea de transport public de persoane în regim de taxi fără autorizație.
Noaptea trecută a fost una agitată la Cluj, cu conflicte între șoferii de taxi și cei ai companiei Uber. Pentru că nu are parteneri în Cluj și pentru a specula Untold-ul, Uber a adus peste 100 de șoferi parteneri din București și alte orașe, fapt confirmat pentru Clujust.ro chiar de un șofer Uber. Aceștia au circulat prin Cluj cu hărțile digitale în față, spre disperarea clienților care și ei erau majoritatea veniți din alte orașe.
Un alt aspect interesant este că șoferii Uber sunt exagerat de corecți: circulă sub viteza maximă admisă chiar dacă strada este goală, poartă întotdeauna centura și altele. Ceea ce nu este rău, dar sursele noastre ne-au lămurit de ce sunt așa de corecți: Pentru a nu risca să fie opriți de poliție, ceea ce le-ar atrage amenzi usturătoare dacă sunt cu clienți. Și totuși patru dintre ei au pățit-o la Cluj.
Totul a pornit de la un șofer Uber care a vorbit urât cu un taximetrist și care apoi a fost blocat cu mașinile de mai mulți taximetriști. Șoferul Uber a sunat la Poliție pentru a se plânge că este agresat. În replică, mai mulți taximetriști s-au urcat ca și clienți în mașini conduse de șoferi parteneri Uber și au făcut comenzi la adresa Secției 6 de Poliție Cluj-Napoca. În momentul în care s-au dat jos din mașini, au alertat polițiștii că se efectuează transport neautorizat de persoane. Șoferii Uber prinși astfel au replicat că-și duc niște prieteni cu mașina. Când au văzut că sunt amendați, au sunat, la ora 1 noaptea, un avocat din București și le-au spus polițiștilor că nu mai au nimic de declarat.
Patru șoferi Uber au primit amenzi de câte 25.000 de lei în baza legii 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. De asemenea, plăcuțele de înmatriculare au fost reținute 6 luni. La ora 2, Uber era suspendat la Cluj și nu se mai putea comanda masină.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan, a confirmat activitatea de la Secția 6 de Poliție: ”Au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale de 25.000 de lei pentru efectuarea de transport public de persoane în regim de taxi fără autorizație. Ca măsură complementară, au fost reținute certificatele de înmatriculare și plăcuțele”. Cele patru mașini din ”schema” Uber au rămas în curtea secției de poliție.
”Uber este un serviciu ilegal, conform legii 129/2015 care completeaza legea 38/2003. Ei spun ca fac “ride sharing”. Noi nu am împărțit mașina cu nimeni. Am făcut comanda exact ca la un dispecerat taxi si a venit mașina.”, a spus vicepreședintele sindicatului taximetriștilor din Cluj, Ioan Pugna.
Vedeți în filmarea de mai jos ce spune un șofer Uber amendat noaptea trecută
Am solicitat PR-ului Uber pe zona de Balcani o poziție cu privire la amenzi, însă nu am primit un răspuns.
UPDATE: Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat cu privire la Uber: ”Noi ce putem face, facem. Și azi am mai discutat o dată cu Poliția locală ca noi să nu lăsăm ca standurile de taxi sau domeniul public să fie ocupat de cei care practică serviciul Uber sau al altor firme alternative. Standurile de taxi sunt pentru taximetrele autorizate în Cluj-Napoca. Pe de altă parte, doar poliția națională, care ține de Ministerul de Interne, poate opri în trafic pe cineva și să verifice dacă are sistemul Uber, aplicația aceasta și practică acest sistem. Au fost transmise solicitările noastre către Poliția municipiului. În week-end, poliția a aplicat patru amenzi de câte 25.000 de lei și în consecință și-au făcut și își fac datoria. (…) Urmează ca legea națională să reglementeze și să spună ce serviciu prestează Uber. Din pespectiva noastre, respectăm legea, fiecare pe componenta noastră. Spun încă o dată că partea de oprire în trafic nu poate fi realizată de poliția locală. Noi veghem la ocuparea standurilor de taxi”