fbpx
Acasă » AVOCATURA » Onorariu avocațial redus de CA Cluj de la 15.000 lei la 500! Lovitură pentru o SCA ce o reprezintă pe celebra Vanessa Youness

Onorariu avocațial redus de CA Cluj de la 15.000 lei la 500! Lovitură pentru o SCA ce o reprezintă pe celebra Vanessa Youness

Magistrații Curții de Apel Cluj au redus onorariul avocațial al unei societăți civile de avocați (SCA) de la 15.000 lei, cât se facturase și se acceptase la fond, la doar 500 de lei! Adică de 30 de ori mai puțin. Este vorba de avocații celebrei Vanessa Youness, dată în judecată de doi locatari dintr-un bloc ridicat de ea, a căror acțiune s-a perimat. Dosarul a fost suspendat doi ani, deci avocații nu au avut prea mult de lucru.

Femeia de afaceri Vanessa Youness Amal, trimisă recent în judecată de DNA pentru trafic de influență de 1 milion de euro, a fost dată în judecată în 2015 de către doi soți în proces cu obiectul ”hotarâre care sa tina loc de act autentic.”

Mai exact, au cerut instanței ”obligarea pârâtei Youness Amal Vanessa să încheie cu reclamanții act autentic de vânzare cumpărare pentru apartamentul ce face obiectul antecontractului de vânzare-cumparare nr. 24/28.08.2008”. Este vorba despre o locuință în ansamblul de pe strada Aurel Ciupe din Cluj-Napoca, ridicat cu probleme în perioada 2009-2010.

Spre sfârșitul anului trecut, Tribunalul Cluj a pronunțat sentința: ”Admite exceptia perimarii si în consecinta: Constata perimata actiunea civila formulata de reclamantii Morea Mirela-Cristina si Morea Viorel-Damian, în contradictoriu cu pârâta Youness Amal Vanessa, având ca obiect obligare la încheierea contractului autentic de vânzare-cumparare.

Obliga reclamantii Morea Mirela Cristina si Morea Viorel Damian sa plateasca pârâtei Youness Amal Vanessa cheltuieli de judecata în suma de 15.000 lei.”

Dosarul a fost suspendat timp de doi ani, între 2016 și 2018. Practic, după cum se arată în motivarea sentinței, cauza a stat în nelucrare, dar SCA Stegăroiu și Asociații, care o reprezintă pe Vanessei Youness, au facturat 15.000 lei.

”Având în vedere că prezenta cauză a rămas în nelucrare din vina părții mai mult de 6 luni, Tribunalul va admite excepția și în temeiul art. 420 raportat la art. 416 C .pr.civ. va constata perimată acțiunea civilă formulată de reclamanții M.C și M.V.D, în contradictoriu cu pârâta Youness Amal Vanessa, având ca obiect obligare la încheierea contractului autentic de vânzare-cumpărare.

În temeiul art. 453 C .pr.civ., constatându-se culpa procesuală a reclamanților, vor fi obligați să plătească pârâtei cheltuieli de judecată în sumă de 15.000 lei , reprezentând onorariu avocațial conform facturii  nr. …/14.04.2016 și a dovezilor de plată”

Sentința a fost atacată cu recurs, iar Curtea de Apel Cluj a cenzurat onorariul avocațial, pronunțând în 6 februarie următoarea decizie: ”Admite recursul declarat de reclamantii MMC si MVD, împotriva sentintei civile nr. 564 din 05.12.2018, a Tribunalului Cluj pronuntata în dosar nr. 16492/211/2015, pe care o caseaza în parte cu privire la cuantumul cheltuielilor de judecata stabilite în sarcina reclamantilor M, care va fi stabilit la suma de 500 lei, în loc de 15.000 lei. Pastreaza restul dispozitiilor din sentinta recurata. Decizia este definitiva. Data si pronuntata în sedinta publica din 06 februarie 2019.

Trimisă în judecată de DNA

Vanessa Youness (sursa foto forbes.ro)

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpatei Youness Amal Vanessa pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – august 2011, inculpata Youness Amal Vanessa a pretins și ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promițând că va interveni pe lângă un înalt demnitar în vederea aprobării unor documente ce priveau licențele IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educației Naționale în școli.

Documentația respectivă a fost aprobată la data de 06 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale inculpatei, menționate mai sus. Cu toate acestea, inculpata a primit banii pretinși, în două tranșe, printr-un intermediar, astfel:
– suma de 720.621 euro a fost virată în contul unei societăți controlată de Youness Amal Vanessa, exact în ziua în care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a primit confirmarea oficială a aprobării documentelor respective (14.07.2011),
– restul sumei i-a fost înmânată inculpatei în numerar.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra mai multor bunuri imobile (4 terenuri, 6 apartamente, 2 garaje etc.) ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.


Comments

comentarii

Lasă un răspuns