fbpx

O primărie plătește penalități de întârziere de aproape 500.000 de lei către o firmă din Cluj

Veste bună pentru firmele care au de încasat bani pentru lucrări publice. O primărie a fost obligată la plata unor penalități de întârziere de aproape 500.000 de lei pentru că nu a achitat două facturi timp de un an și 9 luni. “Este o soluție liniștitoare pentru toți operatorii economici privați care semnează contracte de achiziții publice”, spune avocatul care a reprezentat societateta, Rareș Lăpușan.

Firma 2 Invest SRL din Cluj și primăria comunei Ileanda, județul Sălaj, au încheiat contractul de achizitie lucrari nr.7238 din 14.12.2007, in baza căruia societatea s-a angajat să execute, să finalizeze si să intrețină lucrările privind “Realizarea unei pasarele pietonale cu posibilitate auto de 1,5 tone peste raul Somes”.

”Desi lucrarile de constructie facturate au fost executate efectiv, iar cantitatea si calitatea lor a fost certificata de catre dirigintele de santier desemnat sa supravegheze si sa verifice realizarea lor, parata, in calitate de autoritate contractanta, nu a achitat contravaloarea lor.”, se precizează în acțiunea de chemare în judecată depusă în ianuarie 2015. Inițial, firma a solicitat obligarea comunei Ileanda la plata sumei de 553.819,67 lei, reprezentand diferenta neachitata din două facturi din martie 2013 si obligarea autorității contractante la plata penalitățiilor contractuale de intarziere de 0,1% pe zi, de la momentul scadentei facturilor pana la data achitării lor integrale.

Având in vedere că primăria a achitat inainte de primul termen de judecată întreg debitul principal, firma a inregistrat o cerere modificatoare prin care și-a diminuat cuantumul pretențiilor la valoarea penalitătilor contractuale de intârziere, calculate până în 18 decembrie 2014.

Prima instanță, Tribunalul Sălah, a considerat ca autoritatea contractantă nu a acceptat in mod expres centralizatoarele de lucrarii care au stat la baza emiterii facturilor fiscale, deoarece acestea sunt semnate și stampilate de către dirigintele de santier, Mircea Crisan, nu de catre reprezentanții comunei Ileanda, primarul si contabilul. Avocatul societății, Rareș Lăpușan, a atacat sentința cu recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj.

Nu există nici o prevedere contractuala, din care sa rezulte faptul ca acceptarea situatiilor de lucrari, emise de S.C. 2 INVEST S.R.L., trebuie facuta de catre Primarul sau Contabilul Comunei Ileanda. Verificarea situatiilor de lucrari, deci implicit acordul la plata a acestora, nu putea fi facuta decat de o persoana atestata profesional in acest scop, in cazul de fata de catre Dirigintele de Santier, Dl Ing. Crisan Mircea, si, in nici un caz, de catre Primarul Comunei Ileanda sau, cu atat mai putin, de catre Contabilul acestei autoritati publice. Concluzionand, semnatura si parafa Dirigintelui de Santier, desemnat de catre Comuna Ileanda pentru verificarea realitatii si conformitatii lucrarilor, era necesara si suficienta pentru acceptarea Situatiilor de Lucrari din data de 21.02.2013, generand in sarcina Achizitorului obligatia de plata, in termenul stabilit de 14 zile, a lucrarilor verificate si confirmate”, se precizează în recurs.

Secția a III-a Contencios administrativ și fiscal de la Curtea de Apel Cluj a întors sentința: ”Admite recursul declarat de reclamanta SC 2 Invest SRL împotriva sentintei civile nr. 702 din 11.05.2015 pronuntata în dosarul nr. 31/84/2015 al Tribunalului Salaj pe care o caseaza în întregime si rejudecând admite cererea de chemare în judecata modificata si obliga pârâta sa achite reclamantei 490875,72 lei, penalitati de întârziere. Decizia este definitiva.”, se arată în minuta deciziei Curții.

marius-rares-lapusanIn esenta, Curtea de Apel Cluj a considerat ca autoritatea contractanta, comuna Ileanda, este in culpă contractuală pentru neplata la termen a lucrărilor executate de societatea comercială cu capital privat din Cluj-Napoca, in baza unui contract de achiziție publică. In cazul in care comuna nu va achita in mod voluntar penalitățiile de intârziere în valoare de aproape 500.000 lei, împotriva acesteia se va demara procedura executării silite.

Este o soluție liniștitoare pentru toți operatorii economici privați care semnează contracte de achiziții publice, în sensul că drepturile lor trebuie să fie respectate de autoritățiile contractante, iar in caz contrar instanțele judecătorești vor sancționa comportamentul abuziv al acestora din urmă”, a declarat avocatul Rareș Lăpușan (foto) de la SCPA Lăpușan, Moscovits, Șteopan & Asociații.

Comments

comentarii

Un bărbat din Cluj acuzat de șantaj, violarea vieții private, lovire și fals informatic a fost arestat preventiv. El a amenințat o femeie cu publicarea unor imagini intime, obținând astfel 12.000 de euro.... Citește mai mult
Teribilism! O tânără a fost surprinsă de camerele de supraveghere dintr-un autobuz CTP cum se enervează şi sparge cu piciorul uşa autobuzului.... Citește mai mult

Lasă un răspuns