fbpx

Motivele pentru care 24 de judecători de la CA Cluj au votat pentru revocarea Liei Savonea: ”dă impresia de conducător absolut”

În Hotărârea Adunării generale a judecătorilor Curții de Apel Cluj, prin care s-a respins, din cauză că nu au fost suficiente voturi, cererea de iniiere a revocării judecătoarei Lia Savonea din calitatea de membru ales al CSM, se arată câteva motive suplimentare invocate de judecători de la Cluj, față de cei din Brașov și Pitești, pentru revocare. Din 50 de magistrați prezenți, au votat pentru revocate 24 și împoitrivă 23, existând un vot nul și două abțineri.

Convocarea Adunrii generala judectorilor Curii de Apel Cluj s-a făcut la solicitarea unei treimi din numrul judectorilor în funcie ai instanei, cu urmtoarea ordine de zi: „Discutarea revocrii doamnei judector Lia Savonea, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, solicitare formulatde ctre o parte dintre judectorii care îi desfăşoaractivitatea în cadrul Curii de Apel Cluj, însoitde „Memoriul cuprinzând motivele pentru care se impune iniierea procesului de revocare a doamnei judector Lia Savonea din funcia de membru al Consiliul Superior al Magistraturii”.

În urma apelului realizat, s-a constatat prezența a  50 de judectori, adunarea generalfiind astfel legal constituit,

Suplimentar motivelor care au stat la baza adoptrii Hotrârii Adunrii Generale a Judectorilor Curii de Apel Braov nr. 1 din 25 februarie 2019 i a Hotrârii Adunrii Generale a Judectorilor Curii de Apel Piteti nr. 4 din 25 martie 2019, prin care a fost aprobatiniierea procedurii de revocare a Liei Savonea din funcia de membru ales al CSM, la Cluj au fost aduse în discuie urmtoarele motive de revocare:

„Dei atribuiile Preedintelui C.S.M., astfel cum sunt acestea reglementate de art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, presupun mai ales o funcie de coordonare a activităţii Consiliului i de reprezentare a acestei instituii, doamna judector Lia Savonea dadeseori impresia caceastfuncie ar fi în realitate una de ”conductor absolut” al Consiliului, care îi permite sadopte poziii i sîntreprindaciuni pentru care nu se bucurde susinerea majorităţii membrilor. Stau mrturie, în acest sens, comunicatele de prespe care aceasta le emite în numele su propriu, în calitate de Preedinte al C.S.M., i prin care îi exprimpropriile opinii cu privire la diverse probleme de actualitate. Or, dei este adevrat caceste comunicate nu sunt prezentate ca provenind de la C.S.M., ci de la preedintele acestei instituii, nu este mai puin adevrat, pe de o parte, cniciuna dintre atribuiile reglementate de lege nu justificemiterea acestor comunicate i, pe de altparte, cele creeaz, în percepia publicului mai puin avizat, impresia că exprimpunctul de vedere al Consiliului în ansamblul su, din moment ce provin de la preedintele acestuia.”

Se considerc, prin aceste comunicate de pres, doamna judector Lia Savonea fie ddovadde faptul cnu înelege care sunt atribuiile Preedintelui C.S.M., fie înelege sse foloseascde funcia sa pentru a-i susine agenda personal.”, se arată în hotărârea adunării generale CA Cluj.

Cu titlu de exemplu, au fost redate douastfel de comunicate:

1. Apel public al preedintelui CSM pentru respectarea independenei justiiei

2. Comunicatul Preedintelui C.S.M. referitor la discursul clasei politice i al unor lideri de opinie în legturcu activitatea de urmrire penalderulatde Secia pentru Investigarea Infraciunilor din Justiie în urma citrii unei persoane în calitate de suspect într- un dosar penal.

Alte motive arătate în hotărâre: ”În calitate de membru al comisiei de concurs pentru numirea în funcia de inspector ef al Inspeciei Judiciare, doamna judector Lia Savonea a participat la anularea fielor de notare a colegilor si, doamna Andreea Chiş şi domnul Florin Deac, pentru motivul cacetia au refuzat saccepte subcriteriile stabilite de majoritatea membrilor comisiei i care nu erau prevzute de regulamentul de desfăşurare a concursului. Astfel, majoritatea membrilor comisiei, dintre care a fcut parte i doamna Lia Savonea, au încercat simpunun numr de subcriterii i un punctaj minim de 25 de puncte, dei regulamentul prevedea 5 criterii i doar un punctaj maxim, respectiv 100 de puncte.

Procedând de o asemenea manier, doamna Savonea a înclcat obligaia de imparialitate de care trebuie sdea dovadorice membru al unei comisii de concurs, artând în mod cât se poate de evident cîncearcsîl favorizeze pe singurul candidat participant, asigurându-se cacesta obine punctajul minim necesar pentru a accede în funcia vizat, respectiv 70 de puncte.

Doamna judector Lia Savonea s-a aflat printre cei patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii care au boicotat edina plenului din data de 30 august 2017. La această şedinţă urma sse discute raportul de audit realizat la Inspecia Judiciar, în baza cruia s-ar fi putut cere revocarea conducerii acestei instituii. Pentru a împiedica discutarea acestui raport, cei patru membri C.S.M. au refuzat sparticipe la edinţă, determinând astfel neîndeplinirea cvorumului de prezenţă şi imposibilitatea de a lua în discuie punctele de pe ordinea de zi. S-a apreciat cmembrii unui organ colectiv ales nu au dreptul de a refuza sparticipe la una dintre edinele acestui organ, un asemenea refuz echivalând cu o nerespectare a atribuiilor de serviciu i o absenţă nemotivatde la locul de munc. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii erau chemai sse exprime prin vot cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi a edinei plenului din 30 august 2017, iar boicotarea acestei edine este foarte grav, deoarece echivaleazcu o subminare a mecanismelor democratice care ar trebui sstea la baza funcionrii instituiei. Practic, prin absena de la edinţă, cei patru membrii, adico minoritate, i-au impus voina asupra majorităţii de 11 membri prezeni, care nu au mai putut sse exprime prin intermediul votului.”

Ulterior, s-au întocmit buletinele de vot, în coninutul cărora a fost înscrisîntrebarea: „Sunteți de acord cu inițierea procedruii de revoacre a doamnei judecător Lia Savonea, în calitate de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii?”

Potrivit hotărârii adunării generale a CA Cluj, ”Din numrul total al buletinelor de vot valabil exprimate, respectiv 47, 24 de voturi au fost exprimate pentru iniierea procedurii de revocare a doamnei judector Lia Savonea, în calitate de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, iar un numr de 23 de voturi au fost exprimate împotriva iniierii procedurii de revocare. S-a constatat existena unui vot nul (prin nebifare) i douabineri de la exprimare votului.

Preedintele Adunrii generale a judectorilor Curii de Apel Cluj, în prezena membrilor acestui organism colectiv de conducere al instanei, a constatat cnu este îndeplinitmajoritatea pretinsde lege pentru iniierea procedurii de revocare a unui membru ales al CSM, întrucât au fost prezeni în adunarea general50 de membri i au fost valabil exprimate 24 de voturi pentru iniierea procedurii de revocare. Prin urmare, nici majoritatea simplă şi nici cea calificatnu au fost îndeplinite, în raport cu dispoziiile art. 17 alin.13 din Regulament, respectiv art.55 alin.3 lit.h din Legea nr.317/2004, republicat.”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Lasă un răspuns