Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Magnații construcțiilor, frații Așchilean, construiesc bloc pe stradă cu case. Vecini nemulțumiți

Magnații construcțiilor, frații Așchilean, construiesc bloc pe stradă cu case. Vecini nemulțumiți

Societatea Nord Conforest, deținută de frații Așchilean (ACI Cluj, Grup 4 Instalații, Asedia Grup), construiește pe strada Maramureșului un bloc cu trei corpuri de câte trei etaje plus etaj tehnic fiecare. Proprietarul casei de lângă teren se teme că va scădea valoarea acesteia din cauza blocului. Proiectantul viitoarei construcții, arhitectul Șerban Țigănaș, susține că, din contră, va crește valoarea caselor din vecinătate!

Proiectul de pe Maramureșului nr.90 are un trecut zbuciumat. La început proiectul, realizat de biroul de arhitectură Dico și Țigănaș, prevedea trei corpuri cu două, trei, respectiv cinci etaje. A primit aviz de la comisia de urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei, din care face parte arhitectul Șerban Țigănaș, în septembrie 2014. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din data de 29 ianuarie 2015.

Proiectul inițial
Proiectul inițial

În urma sesizărilor proprietarilor parcelelor învecinate făcute cu ocazia dezbaterii publice din ședința comisiei de urbanism din 24 martie 2015 cu privire la regimul de înălțime, circulația auto interioară și modul de organizare al parcărilor, comisia a emis avizul din 16 aprilie 2015. În iulie anul trecut, consilierii locali au votat Planul Urbanistic Zonal prin care s-a schimbat funcțiunea zonei pe care se va construi din A4 – subzona unităților industriale productive și servicii dispersate în RiL – zonă cu funcțiuni mixte, cu regim de construire continuu sau discontinuu pentru locuințe, servicii de interes general, servicii și echipamente publice, instituții, construcții pentru turism.

Casa vecină (în stânga)
Casa vecină (în stânga)

O perioadă, locutorii de la casele din apropierea terenului de pe Maramureșului nr.90 nu au mai știut nimic despre proiect, până în decembrie, când au început lucrări de demolare a halelor existente. ”O parte dintr-un zid a picat pe terenul unui vecin, fac gălăgie, iar eu am copil mic”, spune Ovidiu Danciu, vecin gard în gard cu adresa proiectului. Oamenii au apelat la Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului, fondată de membrii Asociației pentru Protecția Străzii Măceșului, care analizează cazul.

Ce a fost înainte pe Maramureșului nr.90
Ce a fost înainte pe Maramureșului nr.90
Hala a fost demolată
Hala a fost demolată

În 18 decembrie 2015, Primăria a emis autorizația de construcție pentru Nord Conforest, care prevede imobil de locuințe cu trei etaje și etaj tehnic. ”Deci nu mai fac cinci, trei și două etaje, ci le fac pe toate cu trei etaje și etaj tehnic, de care nu știm dacă va fi chiar tehnic, având în vedere alte cazuri din oraș. Prin construirea acestor blocuri valoarea casei mele scade cu circa 30%, din ce m-am interesat la experți. Nu o să mai am întimitate, o să fim la libera vedere a celor care vor sta în blocul de trei etaje sau patru. Va fi și aglomerație de mașini parcare. Cine mă despăgubește?”, spune vecinul Ovidiu Danciu.

Strada Maramureșului
Strada Maramureșului

În schimb, arhitectul Șerban Țigănaș spune că vecinii nu au de ce să-și facă griji: ”Eu cred că e mult mai bine să fie locuințe colective moderne, la distanță legală față de vecini, cu spații verzi și centru comercial la stradă, în locul halei vechi care era acolo. Probleme sunt când o  zonă nu poate accepta astfel de imobile, dar strada Maramureșului este o arteră mare, de tranzit, care asigură acces la imobile. Nu întotdeauna locuințele colective sunt ceva rău, dacă sunt construite cu bun simț. Eu cred că în acest caz valoarea caselor din vecinătate va crește, căci zona se dezvoltă”, a declarat Țigănaș pentru Clujust.ro

autorizatie maramuresului (2)

Ansamblul Gloris Residence, credit de 2 milioane de euro

Beneficiara autorizației de contrucție, Nord Conforest SA, a înființat, în decembrie, special pentru proiectul imobiliar, firma NORD CONFOREST INVEST SRL, cu domeniul principal de activitate ”Lucrari de constructii a clădirilor rezidentiale si nerezidentiale”. Fondatorii și asociații sunt Nord Conforest SA, Dorin Așchilean, Emil Așchilean, Ioan Rus (nu fostul ministru, ci un om de afaceri originar din Bistrița-Năsăud, Octavian Vasile Buta, Ovidiu Sorin Todoran, Eugen Florin Banciu. Administrator este persoana juridică Nord Conforest SA, iar durata de functionare a societății este limitată până la 30.09.2017, adică data de finalizare a proiectului imobiliar.
În 18 decembrie, asociații Nord Conforest au hotărât: ”Constituirea unui drept de superficie asupra terenului din Str . Maramuresului nr. 90 in favoarea Nord Conforest Invest S.R.L. Acordarea de către fiecare asociat al Nord Conforest Invest SRL a unui împrumut societății, proporțional cu cota de participar la capitalul social, în vederea dezvoltării investiției Gloris Residence de pe strada Maramureșului nr.90 și în vederea accesării creditului de investiții.” Este vorba de un credit de 2 milioane de euro de la Banca Transilvania.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns