Președintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj, Ștefan Dimitriu, a fost trimis în judecată alături de nume grele din Liban, cu care ar fi avut legături când a fost directorul general Napoca Construcții.
În dosarul privind fraude cu fonduri europene trimis recent în judecată de DNA Alba, apar două nume de inculpați, Younes Ziad și Bachir Mazen, care la prima vedere nu spun nimic. Cei doi libanezi conduc însă două companii mari în domeniul lucrărilor de infrastructură de orice fel. Primul este manager general Butec, companie din Liban fondată în 1964, iar al doilea este managing director la Passavant-Roediger, cu sediul central în Germania, dar cu majoritatea lucrărilor în Irak, Liban, Algeria, Palestina și Iordan.
Bachir Mazen și Younes Ziad, arestați în lipsă, semn că se sustrag urmării penale, sunt acuzați de DNA Alba de infracțiuni grave: constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la săvârșirea infracțiunilor de folosire de documente false și cu conținut inexact care a avut ca urmare obținerea pe nedrept de fonduri europene și complicitate la înșelăciune.
Alături de cei doi mai sunt trimise în judecată zece persoane fizice și trei firme, între care Ștefan Dimitriu, președintele Camerei de Comerț Cluj și fost director general Napoca Construcții SRL din Cluj, firmă inculpată. Potrivit DNA, în perioada 2011 – 2014, în contextul derulării unor programe finanțate din fonduri europene, inculpații ar fi avut scopul declarat și urmărit de a obține, prin mijloace nelegale, finanțarea europeană și națională.
Dar mai întâi să vedem ce implicare au avut firmele libanezilor. La licitația organizată în data de 4 decembrie 2012 de SC Apă Canal SA Sibiu, s-a prezentat și SC Construcții Napoca SA, care a și câștigat licitația, dovedind „experiența similară” prin susținerea acordată, în condițiile art. 190 din OUG 34/2004, de către de către un terț susținător, respectiv societatea comercială Butec Sal, înregistrată în Liban, potrivit procurorilor.
”De documentația respectivă, întocmită în fals, s-au ocupat inculpatul Deniel Luc Henri Marie, un presupus reprezentant al terțului susținător împreună cu inculpata Tudorache Cristina, pe baza înțelegerii cu reprezentanții SC De Construcții Napoca SA.
Despre documentele depuse în cadrul procedurii a luat cunoștință inculpatul Dimitriu Ștefan Florea, în calitate de administrator al SC Construcții Napoca SA, care le-a contrasemnat, inclusiv pe cele falsificate, deși la dosarul de achiziție a fost identificată o împuternicire prin care era mandată o altă persoană pentru semnarea oricărui document din procedura atribuirii contractului. În urma verificărilor efectuate a rezultat că această persoană nu a semnat niciun document în numele SC Construcții Napoca SA.
Întrucât, pe parcursul executării contractului, s-au înregistrat nereguli și întârzieri, SC Apă Canal SA s-a adresat societății susținătoare, respectiv în vederea implicării acesteia în executarea contractului, conform prevederilor legale.
În urma acestei notificări reprezentanții SC Apă Canal SA au aflat că Butec Sal nu l-a împuternicit pe inculpatul Deniel Luc Henri Marie să angajeze societatea în acest proiect, că nu a acordat niciodată susținere tehnică către Societatea Construcții Napoca SA, iar angajamentul ferm autentificat sub nr. 3875 din 18.12.2012 de inculpata Buzea Valeria Doina nu reprezintă realitatea. În continuare, reprezentanții firmei Butec Sal au precizat că ei înțeleg să nu-și îndeplinească obligațiile din contract”, se arată în comunicatul DNA.
Ștefan Dimitriu este acuzat de tentativă la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și tentativă la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune,
În cauză, SC Apă Canal SA s-a constituit parte civilă cu suma totală de 503.999,15 lei.
O schemă similară la o licitație organizată de SC Hidro Prahova SA, deținută de Consiliul Județean Prahova. Doar că în loc de Napoca Construcții a fost Cast SRL a lui Mihail Iordache din Dâmbovița.
”Din cuprinsul probatoriului administrat în cauză, a rezultat faptul că inculpații au urmărit:
– ca procedura de subcontractare către SC Passavant Roediger România SRL să fie una formală, dar cu o destinație precisă (obținerea contractului de lucrări de către această din urmă firmă),
– rămânerea SC Cast în Asociere pentru un procent infim, de 3% pentru care nu mai trebuia să execute nicio lucrare,
– ieșirea Butec Sal din Asociere printr-un procedeu interzis, respectiv cesionarea procentului de 97 % contra unei sume substanțiale, de 250.000 euro, prin care firma libaneză a cesionat, transferat și predat către SC Passavant Roediger România SRL toate drepturile, obligațiile, răspunderile, titlurile și dobânzile deținute în cadrul contractului de lucrări (acest contract, necomunicat Unității de Implementare a Proiectelor, este cel care produce efecte între părți),
– realizarea unei noi subcontractări către o altă societate comercială.
Urmare a acestei conduite infracționale, la data de 13 martie 2014 liderul Asocierii, SC Cast SRL, a obținut decontarea avansului în cuantum de 7.705.590,96 lei, care a fost împărțit după proporțiile convenite, 97% respectiv 3% între SC Passavant și SC Cast SRL”
Ziad Younes este manager general la Butec, companie importantă în Liban și în regiune, cu multe contracte. El a participat activ la restructurarea companiei si dezvoltarea internatională. Inainte de Butec, Ziad a lansat cu succes două întreprinderi mici și mijlocii în Liban: BPM in domeniul managementului de proprietăți și Fermes St. Jacques in industria agro. Ziad a fost lector timp de 3 ani la Universitatea USJ în Teoria Jocului si aplicațiile sale in Economie.
Ziad deține o diplomă în Inginerie de la Ecole Polytechnique in Paris, o diplomă DEA in Organizare Industrială de la Universitatea din Paris IX – Dauphine. De asemenea, are un Master în Științe Technologice de la celebra M.I.T.
Dr. Mazen Bachir este Managing Director at Passavant-Roediger Anlagenbau GmbH. La începutul lui 2014, se lăuda în presă cu contractul din România.
”Passavant-Roediger GmbH, subsidiară a Drake & Scull International (DSI) PJSC, a câștigat trei proiecte majore pentru Apă și Tratarea Apelor Uzate in Romania, Bosnia Herzegovina si Turcia de o valoare totată de 33,4 milioane euro. Aceste proiecte întăresc poziția companiei de lider pe piața sistemelor de apă și tratarea apelor uzate.
Dr. Mazen Bachir, Managing Director, Passavant-Roediger, a spus: “Suntem încântați să începem 2014 într-o notă pozitivă, cu trei proiecte majore câștigate în Europa. Rămânem fermi în promisiunea de a furniza soluții de ultimă oră care fac față provocărilor globale in industria apei și a apelor uzate. Conceptele și tehnologiile noastre patentate and patented technologies permit clienților noștri să refolosească apele uzate si să le direcționeze in agricultură și de asemenea să convertească reziduri în energie. Prezența puternică în Europa ne dă un avantaj când vine vorba de a oferi aceeași calitate și tehnologie in piețe emergente cum sunt in Asia si Orientul Mijlociu. Am livrat proiecte în Irak, Algeria, Palestina, Jordan, Liban, China si Vietnam in trecut si sperăm să colaborăm cu rețeau și resursele umane DSI in toată lumea, să câștigăm mai multe proiecte pe piețe noi”, scria în februarie 2014 pe site-ul albawaba.com din zona arabă.