fbpx

Justiția la ceas de criză…

Când națiunile îngenunchează și instituțiile deja adormite încep să șubrezească, justiția, care în alt context ar fi raționat, punând forțat în funcțiune mecanismele instituționale ale statului, de data aceasta și ea, aproape natural, ca o doamnă eleganta, se îndepărtează de furtună și se adăpostește la umbra propriei suficiențe, așteptând cu o calmitate rece vremuri prielnice pentru a face dreptate.

Fără a constitui o limitare conștientă și voită a drepturilor si libertăților oamenilor, departe de a fi o inhibare deliberată a speranțelor legitime ale cetățenilor, justiția în timp de criză creează doar iluzia dreptății, o dreptate incompatibilă cu noblețea, curajul, echitatea, fermitatea, caracterstici fără de care zeița e goală, fără apărare și incapabilă să apere la rândul ei.

Cu toate acestea, și acum se străduiește să mențină ordinea socială necesară în timp de criză, să mențină siguranța si să transmită încredere și o face bine, asumat.

O justiție limitată de timpuri pe care nu le poate controla nu va fi blamată, nu va fi scuzată, nici apreciată. Nu ne-o dorim, dar o avem, o acceptăm și așteptăm să se trezeasca.

Cum ar arăta însă o justiție paralizată de impostură, birocrație și interese? Cum ar arăta o justiție care împarte dreptatea fără a simți măcar principiul nescris, dar asumat, al echității, fără fermitate și fără curaj?

Aș vrea sa nu ajungem să o cunoaștem pe cea din urmă doamna, șovăielnică, neasumată și ignorantă. Alții o cunosc, mi-au povestit despre ea cu dispreț, rușinați că au întalnit-o sau că au servit la curtea ei. O justiție care doarme nu servește nimănui, nici măcar celor care ar vrea s-o îmblânzească…să uităm de ea măcar acum.

O cunosc însă pe cea dintâi, știu ca nu e perfectă și că se luptă să-și desăvârșeasca menirea, cu noblețe și curaj…dar acum e somnoroasă, la adăpost, e justiția în timp de criză.

Aștept sa iți revii, draga mea

Pana atunci, eroii nu poartă robe, eroii poartă halate.

Sa ne prețuim eroii, de acasa!

Text de Sergiu Cârlan – judecător la secția civilă a Judecătoriei Cluj-Napoca

Comments

comentarii

Lasă un răspuns