Acasă » AVOCATURA » Impresiile unui avocat clujean de la conferința ”Independența Avocaților” organizată de Baroul Dolj
Av. Călin Iuga

Impresiile unui avocat clujean de la conferința ”Independența Avocaților” organizată de Baroul Dolj

Avocați din 9 țări s-au reunit week-end-ul trecut, la Craiova, la ședința Comisiei Barourilor din Est și conferința ”Independența Avocaților”, organizată de Baroul Dolj. Clujust.ro a stat de vorbă despre eveniment cu avocatul clujean Călin Iuga, secretar al Comisiei.

Ședința Comisiei Barourilor din Est din cadrul Federeției Barourilor Europene (FBE) a avut loc, în 5 mai, la Facultatea de Drept Craiova, iar sâmbătă, 6 mai 2017, în Aula Magna a Facultății de Drept a avut loc Conferința ”Independența Avocaților” organizată de Baroul Dolj în colaborare cu Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), Facultatea de Drept a Universității din Craiova și Centrul Teritorial Craiova al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA).

La acest eveniment au participat avocați și invitați din Albania, Bulgaria, Germania, Grecia, Luxemburg, Republica Moldova, Polonia, Serbia și România.

Clujust.ro: Care au fost principalele puncte atinse cu privire la tema conferintei Independența avocaților?

Av. Călin Iuga: Conferința a avut un dublu scop: propunerea din partea Baroului Cluj a preluării de către Baroul Dolj a Comisiei Barourilor din Est din cadrul FBE și identificarea problemelor ce privesc independența profesiei de avocat și a avocatului ca individ atât în plan național, cât și la nivelul țărilor din Europa Centrală și de Est. Înainte de conferință a avut loc o întâlnire a acestei Comisii cu participarea secretarului general al FBE Charles Kaufhold și a trezorierului FBE Christoph Munz. Ambele scopuri au fost atinse din punctul meu de vedere.

Cum a fost la un eveniment cu avocati invitați din străinătate, din Albania, Bulgaria, Germania, Grecia, Luxemburg, Republica Moldova, Polonia, Serbia?

Am observat că profesia de avocat ridică aceleași probleme, indiferent de naționalitate, cu o intenistate mai mare sau mai mică, în funcție de fiecare stat în care aceasta este exercitată. Pe scara acestei intensități România se plasează undeva la mijloc. Autoritățile statului, politicul și celelalte profesii conexe (notarii și mediatorii, în special, prin preluarea unor activități ale avocatului) încearcă permanent să submineze independența avocatului, care este cel ce deranjează, ce încurcă treburile. Însă fără avocat nu există democrație și stat de drept.

Cu ce impresii ati revenit la Cluj de la conferinta?

Impresiile au fost extraordinare. Am rămas plăcut surprins de gradul de deschidere și de mobilizare al colegilor olteni din Baroul Dolj și în special de consilierii acestui barou și de dl. decan Lucian Bernd Sauleanu. Totodată, am fost profund impresionat de greutățile pe care le întâmpină în prezent colegii din Serbia, Republica Moldova și Grecia. În Serbia, guvernul dorește să transforme avocații în funcționari și să îi asimileze sub aspect fiscal cu ceilalți operatori economici, cu consecința creșterii taxelor și impozitelor. În Republica Moldova avocații sunt intimidați prin deschiderea de dosare penale pe numele lor pentru opiniile exprimate în fața magistrațiilor. Cel mai emotionant discurs a apartinut decanului din Baroul Chisinau, Emanoil Ploșniță, caruia aproape i-au dat lacrimile. În Grecia impozitarea avocaților a atins un nivel foarte ridicat.

Clujul predă ștafeta Doljului la conducerea Comisiei Barourilor din Est

Conducerea Comisiei Barourilor din Est va fi preluată de la anul de avocați din Baroul Dolj. Potrivit ziarului Cuvântul Libertății din Craiova, avocata Stanca Gidro, preşedintele Comisiei Barourilor de Est, a vorbit deschis despre rolul şi importanţa acestei Comisii. A amintit cum Baroul Cluj a reuşit să obţină preşedinţia acestei Comisii şi care sunt avantajele pentru avocaţii români şi nu numai, să colaboreze cu alţi avocaţi din Europa prin intermediul CCBE-ului. „Am dorit să realizăm această întâlnire aici pentru că Baroul Dolj are relaţii foarte bune şi cu barourile din ţările vecine. Am să vă prezint exact ce beneficii a avut Baroul Cluj de când găzduieşte şi asta de mai bine de un an de zile, Comisia Barourilor de Est, scopul fiind acela ca şi dumneavoastră să aderaţi la această Federaţie şi să intraţi în această Comisie. Noi, Baroul Cluj am deschis un drum în această direcţie şi în afară de noi şi Polonia nu mai există alte ţări din est. Vreau să vă conving, dacă nu pe toţi, cel puţin pe o parte dintre dumneavoastră să aderaţi la această Federaţie şi să pot la final să vă predau ştafeta în ceea ce priveşte Comisia…”, a spus Stanca Gidro.

La evenimentul de la Craiova, au participat din Cluj avocații Stanca Gidro, Călin Iuga și Diana Andrașoni, cu toții membri ai Comisiei Barourilor din Est din cadrul FBE.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina