O grefieră care a fost respinsă la deja celebra testare psihologică de la concursul pentru INM ne-a povestit și ea experiența trăită și că a fost întrebată dacă ia Paracetamol fără prescripție medicală.
”Sunt grefier in cadrul Ministerului Public de mai bine de 4 ani si am fost RESPINSA la proba psihologicului pentru admiterea la INM dintr-unul sau mai multe motive stiute doar de psiholog, eu neavad dreptul sa stiu de ce. Sunt profund dezamagita de modul cum am fost tratata in cele 11 minute petrecute in fata unei doamne psiholog, care mai mult ca sigur nu are habar de sistemul judiciar si pune un profil pe baza unor criterii personale, netransparente, stiute numai de dansa. Daca voia cu adevarat sa stie cum gestionez situatiile stresante, puteam sa-i detaliez pe intelesul dumneaei, dar a considerat ca 11 minute sunt suficiente pentru a-si demonstra cunostintele de “profesionist” abuziv, ridicol si mistocar, cunostinte bazate pe prejudecati.
Va pot spune ca interviul a fost o bataie de joc.! Am fost tratata cu un aer de superioritate si n-am avut timp sa-mi expun punctul de vedere deoarece eram intrerupta de fiecare data cu alte intrebari fara nici o legatura cu profesia de magistrat, cum ar fi: daca am copii, daca sunt casatorita, si nu in ultimul rand, daca iau Paracetamol fara prescriptie medicala. Ce legatura are Paracetamolul cu profesia de magistrat, oameni buni?!!! Nu stiu daca e de ras sau de plans, sincer!
Mai mult de atat, o astfel de intrebare legata de mersul la medic a fost la testul scris nr.2, dar probabil doamna psiholog a incurcat borcanele. Se mai intampla! Toti gresim!
Sa inteleg ca in cazul in care nu iau Paracetamol farǎ prescriptie medicala, nu pot fi un bun magistrat?!! Doamne fereste!
Una dintre intrebari a fost: De ce am terminat asa repede prima parte a testului? Nu pot sa mi explic de unde stia doamna psiholog in cat timp am terminat. Am observat ca sunt multi candidati carora li s a pus aceasta intrebare si da, este adevarat!! Ce aveti, fratilor, cu noi? Am luat in serios fiecare proba, inclusiv asta de psihologic, cu subiecte din anii anteriori care sunt identice. Sunt publice toate testele!
Ati cumparat baterii de teste standard cu Fonduri Europene pe care le dati in fiecare an! N-ati fost in stare sa faceti un pachet de 500 de intrebari pt viitori magistarti! Am colegi magistrati care au ramas socati de intrebarile voastre, penibile, fara sens, fara bun simt pana la urma!
Credeti ca ar zice cineva cand, unde sau cu cine a facut sex? Nu vedeti ca sunteri ridicoli? Care este rolul acestor intrebari?
Toti psihologii pe care i am contactat dupa proba interviului, mi-au spus acelasi lucru – “ESTE IMPOSIBIL SA EVALUEZI UN CANDIDAT IN 11 MINUTE”. Psihologi de buna-credinta, cu frica de Dumnezeu, care au refuzat sa se inscrie la CSM ca evaluatori ai condidatilor cand au vazut ceea ce presupune evaluarea.
Daca doamna psiholog vrea sa vada cum iau decizii si cum gestionez situatiile stresante, o invit la parchet. Îi pot pune in brate zeci de dosare, adrese, lucrari, ordonante, mandate de perchezitie si de arestare, contestatii, etc. pentru a le gestiona in timp util si pentru a intocmi actele necesare pe care le presupune circuitul fiecarui dosar.
As vrea sa vad cum reactioneaza dupa 7,8,9 ore de audieri, uneori 12, 13, alaturi de procuror, politisti, avocati, justitiabili si daca mai are acel zambet sinistru dupa toate orele petrecute, IN MEDIUL NOSTRU STRESANT pe care ni-l asumam, il iubim asa cum e, pe care vrem sa-l construim impreuna, sa-l destresam. Vreau sa vad cum ia deciziile dupa 12 sau 13 ore de munca in spatii inguste, cu 3,4,5 colegi de birou, “scufundata in hartii”, nu din fata unui laptop si cu cafeluta!
V-as duce la toate gradele de parchet si instanta inainte sa va inscrieti pt evaluari. Asa veti avea o idee de ansamblu la cum gestionam noi situatiile stresante si cum luam deciziile in situatii dificile.
Oare nu stiu sa gestionez o situatie stresanta? E absurd sa ma intrebati asta, in urma prezentarii facute la inceputul interviului: studii, profesie, motivatie. V-am spus ca in fiecare zi gestionez situatiile stresante in functie de specificul activitatii desfasurate, activitate care difera una de cealalta! De ce erati asa amuzata??? Nu sunt filozof sa va dau un raspuns filozofic.
E usor sa stati in fata unui laptop si sa dati un verdict fata de cineva care lucreaza zi de zi intr-un mediu despre care probabil ati auzit si care poate oricand sa va dea lectii, sfaturi si explicatii referitoare la cum trebuie sa actionati, sa luati decizii pe fond de stres, in situatii critice, intr-un mod rational si logic, cu toata bateria psihologica a d-voastra, pe tabel, facuta de un soft!
Am ales sa lucrez o perioada ca grefier pentru a avea o imagine clara a sistemului judiciar. Nu mi-e rusine si ma mandresc foarte mult cu asta. E o profesie de care multi fug din cauza volumului imens de munca, din cauza lipsei de personal, a pensionarilor masive, dar pe mine nu m-a descurajat si cu siguranta nu ma va descuraja. Imi iubesc colegii, justitiabilii si pe toti cei care vin si pot sa le dau o mana de ajutor. Credeti ca nu sunt motivata pentru profesia de magistrat? Ce criteriu ati folosit cand m-ati respins?
Suntem tineri, dornici sa lucram, sa ne ajutam colegii judecatori si procurori care stau in fiecare zi peste program din cauza volumul imens de dosare. Oameni extraordinari care isi dedica viata, timpul si nervii pentru o lume mai buna, oameni care isi neglijeaza uneori familia si copiii, de atata munca si veniti voi niste psiholoage care vreti sa demonstrati, ce?
Nu va e ma rusine sa mai iesiti din casa? Ati distrus multe sperante tinerilor care in ciuda faptului ca sistemul judiciar e sufocat de dosare, vor sa intre. Ati picat oameni cu note de peste 8,70 care au invatat zi si noapte pentru a reusi.
Am vorbit cu judecatori si procurori care au copii exemplari, cu toate calitatile pentru profesia de magistrat, care au crescut cu astfel de oameni si ati venit voi cu un software si cu un caiet de sarcini sa ne puneti noua o eticheta.
De ce pana in 2019 nu se facea un profil pe mizeriile astea de baterii de test? Aia sunt “nebuni” si “inapti” toti, sa intelegem?!
La reexaminare am intalnit-o pe faimoasa, doamna psiholog, OTILIA ZSIMOND care nu atarna mai mult decat colega ei. N-am vazut in toti anii de audieri, un om mai scary si zeflemist ca dumneaei si va asigur ca am multe ore petrecute la parchet in proceduri de audieri cu tot felul de persoane. Poate o sa-mi spuneti ca e o tehnica de evaluare! NU, este o lipsa de caracter, bun simt, profesionalism si necunoastere a oamenilor si a societatii.
Mi-a transmis ca sunt in etapa de reexaminare, de parca nu stiam unde ma aflu. Asta era cel mai important pentru dansa, sa mi aduca la cunostinta de ce sunt acolo, nu sa clarificam itemi de personalitate, dar in schimb, a trebuit sa rezolv spete de etica profesionala cu un psiholog. Acest interviu a durat fix 15 min.
Doamnelor psiholog! Am luat peste 8,30 in prima etapa a consursului in urma unor ani intregi de studiu cu speranta ca intr o zi voi deveni magistrat. Am multe nopti nedormite pe care le-am dedicat studiului pentru a-mi ajunge timpul, n-am avut weekend-uri si nici sarbatori legale.M-am pregatit temeinic pentru acest concurs. N-am mers in vacante exotice cum merge doamna priholog, Otilia (Foto jos). Totodata, imi desfasor activitatea profesionala la parchet, in slujba oamenilor, a cetatenilor, cu dorinta ca intr-o zi voi putea face mai mult pentru societatea in care traim şi pentru d-voastra, doamnelor psiholog. Mi-am sacrificat multi ani din viata pentru a ajunge aici si am fost evaluata 11 MINUTE.
Chiar daca nu va placea fata mea, aveati OBLIGATIA sa ma tineti minim 30 min. Puteam sa va dau niste lectii de gestionare a stresului. Ati citit regulamentul? NU e soft sa va dea un profil, trebuie sa-l cititi!
Si nu am venit aici sa ma vait! Stiu sa gestionez esecul, stati fara griji, doar ca acesta nu este unul, ci o NEDREPTATE!
N.B. Spre deosebire de alta candidata, EU VA ASIGUR CA AM O VIATA SEXUALA ACTIVA, daca tot sunteti asa curioase!!!
SA VA FIE RUSINE!!!!
Va incurajez pe toti cei care v-ati simtit nedreptatiti sa va spuneti punctul de vedere, poate asa, ne vom face auziti. Impreuna vom schimba ceva! Le multumesc acestor oameni de la Clujust, care ne-au primit scrisorile. Multumesc Asociatiei Forumului Judecatorilor din Romania care ne-au venit in sprijin, intrucat noi suntem INAPTI si n-avem ce discuta.”