fbpx

După ce i s-a dat ultimul cuvânt lui Seplecan în procesul diplomei false, judecătorul a repus cauza pe rol

Judecătorul din dosarul diplomei false a lui Mihai Seplecan, fost președinte al Consiliului Județean Cluj, era pregătit să închidă cazul și să rămână în pronunțare, dar cele spuse de inculpat când i s-a dat ultimul cuvânt l-au făcut să se răzgândească. Judecătorul Eugen Crișan a anunțat în sală că va repune cauza pe rol pentru a se clarifica asupra sentinței pe care o va pronunța. În acest sens, a dispus emiterea unei adrese către Universitatea Spiru Haret.

Instanța a declarat închisă faza cercetării judecătorești, în 14 ianuarie, și a dat cuvântul părților pentru a pune concluzii.

Procurorul de ședință a cerut condamnarea cu suspendare sub supravegehre si muncă in folosul comunității pentru comiterea infracțiunii de uz de fals.

Avocatul Cătălin Bichescu a precizat că nu s-a urmarit sa se vada daca inculpatl a prezentat in original diploma sau copii xerox sau nimic la instituțiile unde a fost angajat.

Avocatul a susținut că Seplecan nu a știut că diploma de licență în drept de la Universitatea Spiru Haret e falsă. ”Daca stia ca e falsă, nu cerea să fie verificata de SRI pentru certificatul ORNISS. O persoana care stie ca detine un act fals dă dovada de inconstiență sau curaj nebănuit să facă așa ceva. Daca domnul Seplecan era constient ca e falsa, avea cunoștințe că acea procedură putea sa scoată la iveală acest aspect.”

Bichescu a cerut instanței achitarea clientului său și respingerea actiunilor civile, așa cum a cerut si procurorul, ținând cont că pentru inselaciune s-a dat clasare la parchet.

Apoi judecătorul i-a dat ultinu cuvânt inculpatului, așa cum e regula în procesele penale. Însă nu de multe ori se întâmplă ca la ultimul cuvânt un inculpat să vorbească aproape două ore și judecătorul să aibă răbdare să-l asculte.

Seplecan a început prin a-i mulțumi avocatului pentru cum l-a reprezentat.

”Va voi arata ca eu personal nu am stiut ca e falsă diploma”, a spus fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, după care a anunțat judecătorul că și-a pregătit ”16 puncte clare”, pe care vrea să le spună: ”1. Nu sunt vinovat. 2. Nu am stiut ca e falsa si nu exista proba ca as fi stiut. 3. Am dat dovada de corectitutine si caracter colaboramd cu institutii inclusiv SRI. Eu de bunavoie am depus diploma orginal la politie. 4. Daca diploma de master a fost ceruta de politie, sperand ca e falsa, eu astazi o intorc. S-a dovedit ca masterul e bun, iar daca eu eram falsificator continuam. 5. Nicio intitutie nu mi-a cerut diploma in original. Asa functiona sistemul. Ati vazut documentul de la USL. Mergea pe pile, relatii si prietenii. Doamna de la electrica care stia ca ii voi fi sef nu stia cum sa puna presul, nu sa-mi ceara diploma. 6. Pe toata perioada cat am fost angajat mi-am facut datoria cu pretul sanatatii si familiei. Am slabit 30 de kilograme de la stres în ultima vreme.. 7. Am avut si am o viata echilibrata. Nu beau nu fumez. Merg des la biserica

8. Am ocupat toate aceste functii cu ajutorul sistemului. Asa au ocupat functii directori, soferi, femei de serviciu. Altfel nu se puteau ocupa. Era munca la acrivitatile de partid si apoi erai răsplătit. 9. Am avut o relatie buna cu senatorul Marius Nicoara. I-am fost sofer, prieten, a fost un exemplu pentru mine, mai ales ca eu n-am avut tata. Am fost nedespartiti.  I-am fost si consilier la cabinetul senatorial, m-a sustinut pentru un mandat de vice la CJ, doua functij de director. Toate sub semnatura lui, in care mi-am pus increderea. ”, au fost primele puncte ale lui Seplecan.

La un moment dat, judecătorul Eugen Crișan a intevenit și l-a întrebat pe Seplecan care este curricula pentru a obține diplima de licență? Acesta a spus că nu răspunde la întrebări și vrea doar să zică ce a pregătit.

”Altii au furat milioane, au bloc in centrul Clujului si eu ma justific pentru o diploma de acum 14 ani”, a precizat inculpatul,

”Cum o sa judec eu fara elemente substantiale? Azi am repus pe rol cauza cu un accident de circulatie. Eu solutia o s-o dau pe legislatie, doctrina si probe de la dosar. V-am inttebat care e curricula pe care ati parcurs-o?”, a spus judecătorul.

”Diploma a fost facuta intentionat falsă, avand in vedete viitoare mea ascensiune si a fost scoasa cand nu am acceptat ilegalitati. De 14 ani e buna, dar in ultimii ani nu”, a replicat Seplecan.

În legătură cu ”mersul sistemului”, la care a făcut referire mai sus, fostul președinte CJ a mai afirmat că primarilor care l-au angajat ca și consilier ”li s-a spus că trebuie să-mi dea serviciu. Nici nu exista postul de consilier. Eu nu puteam fi în același timp în Sânmartin și în Sânpaul. Trebuia să se ia salariul, așa era sistemul. Dacă tăceam din gură, nu ajungeam aici”

După ce Seplecan a susținut că are foaia matricolă de la facultatea frecventată înainte să meargă să dea licența la Spiru Haret și că a fost la examenul de licență, judecătorul a decis să repună cauza pe rol și a dispus emiterea unei adrese către Universitatea Spiru Haret să trimită lucrarea de diplomă, lista cu cei care au susținut atunci examenul de licență, prezența și tot ce ar putea dovedi cele susținute de inculpat. De asemenea, Seplecan trebuie să aducă foaia matricolă la următorul termen din luna februarie.

Comments

comentarii

România are un deficit cronic de medici neonatologi, specializare care înregistrează cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate.... Citește mai mult
1,3 milioane de lei de la bugetul local vor fi pentru organizarea ediției din 2024 a Zilelor Clujului. Ediția din acest an va avea loc în perioada 30 mai-2 iunie.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!