Doi soți, ea procuror militar, el judecător la Tribunalul Iași, au dat în judecată școala la care învață copilul lor de clasa a VI-a pentru că a primit nota 1 la Muzică. Părinții susțin că nota 1 se dă la școală doar pentru fraudă (copiat).
La începutul acestui an, Claudia Monica și Marius Cătălin Palaghia, în calitate de reprezentanţi legali ai minorului A.T. au depus la Tribunalul Bacău o acțiune în care au chemat la bară Colegiul Național din Iași, scrie ReporterIS.ro
În cererea de chemare în judecată, părinții au solicitat anularea evaluării făcută la data de 16 octombrie 2023 la disciplina Educaţie muzicală, obiect la care fiul lor a fost notat cu nota 1 după o testare scrisă.
Unul dintre argumentele-cheie ale părinților, care au studiat în amănunt legislația din domeniul educației, se leagă de faptul că evaluarea a fost nelegală deoarece articolul 106 alineat 4 din Regulamentul cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, articol prevede: „Pentru frauda constatată la evaluările scrise, inclusiv la probele scrise din cadrul examenelor/concursurilor organizate la nivelul unităţii de învăţământ, conform prezentului regulament, se acordă nota 1 sau, după caz, calificativul insuficient”.
De asemenea, reclamanții mai susțin că nu s-a respectat programa şcolară la disciplina Educaţie muzicală pentru clasa a VI-a și că nu a existat motivarea răspunsului la contestație.
În replică, Colegiul Național a întocmit întâmpinare în care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, indicându-se că băiatul a fost evaluat la disciplina Educaţie Muzicală, primind nota 1, nota fiind menținută după reevaluarea lucrării de către doi profesori. „(…) nu există nicio dispoziţie legală care să prevadă că răspunsul la reevaluare trebuie motivat (…) nota 1 nu este prevăzută doar pentru fraudă”
Instanța din Bacău nu a mai analizat susținerile părților, declinând competența către Tribunalul Iași, unde magistratul desemnat prin repartizare aleatorie a depus cerere de abținere pentru că este colegă de instanță cu tatăl copilului. Solicitarea a fost aprobată, iar părinții au solicitat Curții de Apel să strămute cauza la altă instanță din țară. Această cerere va fi judecată pe 8 aprilie.