Decizie definitivă: Tribunalul Cluj a respins apelul Primăriei Cluj și al Companiei de Apă Someș împotriva sentinței prin care au fost puse să-i plătească daune unui italian care s-a lovit într-un canal lăsat descoperit.
Soluția Tribunalului pe scurt: ”Respinge ca nefondat apelul declarat de S.C. Compania de Apă Someş S.A. şi Municipiul Cluj-Napoca, prin Primar şi apelul incident formulat de A.M. împotriva sentinţei civile nr. 6911 din 13.07.2016, pronunţată în dosarul nr. 21211/211/2014 al Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care o menţine în totul. Decizia este definitivă.”
Anterior, Judecătoria Cluj-Napoca a obligat pârâții, in solidar, la plata catre reclamant a sumei de 25.000 lei, din care suma de 4866,40 lei cu titlu de daune materiale si suma de 20133,60 lei cu titlu de daune morale.
”Instanţa constată că în cauză sunt îndeplinite toate condiţiile răspunderii civile delictuale a pârâţilor, în solidar, pentru prejudiciul încercat de reclamant prin căderea sa în canalul al cărui capac lipsea, nesemnalizat, în înţelesul art. 1349, 1357 şi urm. C. civ.
Astfel, sub aspectul prejudiciului încercat de către reclamant, instanţa reţine că datorită accidentului în care a fost implicat fără a i se putea reţine vreo culpă, care i-a cauzat vătămarea sănătăţii, acesta a fost nevoit să suporte suferinţele fizice şi psihice inerente, investigaţiile medicale repetate, să urmeze tratamentele de recuperare prescrise cât şi să suporte incapacitatea adaptativă, care în prezent este minoră.
Relativ la suferinţa fizică şi psihică a reclamantului, timpul necesar investigaţiilor medicale şi suspiciunea ca deteriorarea stării sale de sănătate este preponderent cauzată de accidentul suferit, deşi aceasta nu se verifică în totalitate, în contextul vârstei reclamantului şi a faptului că există dovezi ca acesta este o persoană suferindă şi de alte afecţiuni al căror tratament şi suferinţe au interferat, instanţa apreciază ca reclamantul a suferit fără putinţă de tăgadă şi un prejudiciu moral, care se adaugă prejudiciului material suferit în cuantum de 4.866,40 lei, estimat la o valoare de 20.133,60 lei.
Prin urmare, instanţa constată că pretenţiile reclamantului ce exced sumelor de mai sus sunt neîntemeiate şi trebuie respinse ca atare.
Fapta ilicită şi culpabilă a pârâţilor constă în nesemnalizarea gurii de canal fără capac, respectiv lipsa verificării în conservarea măsurilor de semnalizare necesare pe o durată mai îndelungată de timp, de către pârâta SC Compania de Apă Someş SA, precum şi neîndeplinirea în nici un mod a atribuţiilor de supraveghere şi control a acesteia de către Municipiul Cluj-Napoca.”, se arată în motivarea sentinție. Citiți motivarea integrală aici!