fbpx

Culisele legii insolvenței persoanelor fizice. Intră sau nu în vigoare la 1 ianuarie 2017?

Secretarul de stat din Ministerul Justiției, conferențiar și judecător Florin Moțiu, a vorbit la Cluj, la conferința ”Tendințe actuale în procedura insolvenței”, organizată de Baroul Cluj și UNPIR Filiala Cluj, despre culisele legii insolvenție persoanelor fizice și despre posibilitatea ca aceasta să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Conferința ”Tendinţe actuale în procedura insolvenței: Insolvența persoanei fizice și aspecte controversate în insolvența profesioniștilor” avut loc în 25 noiembrie la hotelul Opera Plaza din Cluj-Napoca, reunind laolaltă avocați, practicieni în insolvență și judecători.

public-conferinta-insolventa-1

Mă bucur să deschid prima conferință profesională organizată în comun de două profesii, Baroul Cluj și UNPIR Filiala Cluj (Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România Filiala Cluj – n.red), pe o temă cât se poate de actuală, în ideea că până la urmă și această lege va intra în vigoare într-o bună zi. ”, spus în deschidere decanul Baroului Cluj, Mircea Pop.

Speakerii din cadrul conferinței au fost practicieni în insolvență, avocați și judecători. Printre invitați au fost și reprezentanți ANAF și directorul Registrului Comerțului Cluj, Dorin Deac. Decanul Baroului a subliniat buna colaborare cu președintel UNPIR Cluj, Vasile Godîncă-Herlea, CEO-ul Casei de Insolvență Transilvania, care a și avut o prezentare interesantă, ”Insolvența în cifre”, despre care veți putea citi în alt articol.

mircea-pop-conf-insolventa”Această conferință a fost posibilă datorită cooperării dintre Baroul Cluj și UNPIR Filiala Cluj. Vreau să-i mulțumesc în mod deosebit domnului președinte al filialei, Vasile Godîncă, pentru că a înțeles că doar prin astfel de manifestări comune putem să discutăm ca profesioniști ai dreptului, dincolo de spețele concrete ale unui dosar, care este evident că nu ne putem pronunța în afara sălii de judecată.

Dar astfel de întâlniri au scopul ca toți cei implicați în astfel de proceduri, în primul rând procedura insolvenței persoanei fizice și de asemenea în procedura mai largă a insolvenței, să poată să facă un schimb de idei cât se poate de constructiv care să ne ajute ulterior în modalitatea de a ne exercita profesia atât pentru avocați, cât și pentru practicienii în insolvență. De asemenea, și pentru judecători să ne înțeleagă pe noi ca practicieni, pentru că noi suntem cei care, de o parte sau de alta a procedurii, sesizăm instanțele cu cereri asupra cărora dânșii trebuie să dea soluții.”, a spus Mircea Pop.

Al doilea care a luat cuvântul în deschidere a fost conferențiarul universitar și judecător Florin Moțiu, secretar de stat în Ministerul Justiției, care a ajuns cu greu la Cluj, la 2 noaptea înainte de conferință, din cauza ceții. Acesta a vorbit despre culisele creării Legii 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice și despre intrarea în vigoare a acesteia, prezentarea secretarului de stat având un titlu sugestiv: ”Dincolo de cortină – legea insolvenței persoanei fizice”

Florin Moțiu
Florin Moțiu

”Vorbind despre legea insolvenței persoanei fizice, o să vă spun câteva aspecte, cum e precizat în agendă – dincolo de cortină. Nu am participat în mod direct la adoptarea legii în Parlament. Începând cu 2012, de când am fost data trecută în minister, am avut discuții multiple despre necesitatea adoptării unei asemenea reglementări. Eram printre puținele state din Uniunea Europeană care nu aveau o asemenea reglementare.

Am propus în discuțiile pe care le aveam în fiecare an cu Fondul Monetar Insternațional, Banca Mondială și Comisia Europeană să adoptăm o asemenea reglementare. Este adevărat că în cadrul discuțiilor am propus modelul pe care l-am adoptat la cealaltă lege, 85/2014, adică să fie făcut proiectul de lege undeva sub cupola Ministerului Justiției, printr-un grup mai amplu de lucru, cu experți în această privință. Din păcate nu s-a dorit acest lucru, în special la opoziția băncilor și evident a FMI, care a aplecat urechea la ce spuneau băncile.

Am avertizat de atunci că dacă nu se va apela la această posibilitate, în Parlament erau câteva proiecte de lege, care nu erau dintre cele mai bune ca și reglementare, și că la un moment dat, parlamentarii vor adopta unul dintre aceste proiecte, ceea ce până la urmă s-a și întâmplat. Unul dintre cele trei sau patru proiecte a fost luat ca bază de referință. Este adevărat că a rămas doar numele din acel proiect, pentru că a fost modificat amplu după aceea în Parlament.

De asemenea, după ce s-a discutat intrarea în vigoare a legii, practic după model european, am propus ca intrarea în vigoare să nu fie la 6 luni de la adoptare, pentru că era destul de clar că în 6 luni, fiind vorba despre vorba despre o reglementare absolut nouă pentru România, nu se vor realiza nici condițiile pentru aplicarea legii și nu va fi nici asimilat conținutul de cei care trebuia să aplice legea. Ca atare, acest lucru s-a și întâmplat, s-a prorogat un an intrarea în vigoare a legii. Am sesizat în acest an de mai multe ori ANPC-ul, care gestionează aplicarea legii, și Ministerul Economiei în legătură cu luarea măsurilor necesare pentru intrarea în vigoare. Din păcate, nu s-a realizat nici această pregătire pentru intrarea în vigoare. Acum, pe ultima sută de metri, se fac niște pași.

Părerea mea e că nu vor reuși până la sfârșitul anului să pregătească așa cum trebuie intrarea în vigoare a legii, adică adoptarea normelor metodologice și consituirea comisiilor locale de insolvență. Și atunci este posibil să asistăm la o nouă prorogare a intrării în vigoare. Este însă posibil să intre în vigoare la 1 ianuarie dacă se va merge pe repede înainte și se vor lua niște măsuri minimale de pregătire a intrării în vigoare. În ceea ce mă privește, aș opta pentru varianta intrării în vigoare pentru că altfel o să se ducă la nesfărșit această prorogare.

Nu sunt de acord cu susținerile CSM că vor fi sute de mii de cazuri și că vor mai fi nevoie de 700 de judecători și 700 de grefieri, doar pentru această lege. Nici pentru cele patru coduri nu s-a alocat un număr atât de mare de judecători și grefieri. Probabil că în câteva locuri va mai fi nevoie de niște oameni. În orice caz, în primă fază, impactul nu va fi unul foarte mare. Am și făcut un pariu cu colegul meu Csaba Nas de la Timișoara. El a zis că vor fi peste 200.000 de proceduri în primul an. Eu am zis că nu vor fi mai mult de 20.000. Și această cifră luată cu destulă generozitate. Ideea asta ar fi: că ar trebui cât de repede să intre în vigoare.

Este adevărat că nu a fost gândit un proiect de lege discutat în prealabil cu experți din mediul universitar și cu practicieni ai dreptului. Nu este chiar cea mai bună lege. Dar până la urmă, între a avea o lege perfectibilă și a nu avea deloc, cred că e mai bună prima variantă și de aceea eu sunt un susținător al intrării în vigoare a legii și al efectuării corecțiilor necesare pe parcurs, în momentul în care se va vedea din practică impactul aplicării ei. Dacă mă întrebați dacă intră în vigoare la 1 ianuarie, răspunul este: nu știu”, a spus secretarul de stat Florin Moțiu.

public-conferinta-insolventa-3

Printre vorbitori s-au numărat Marcela Comșa – Judecător la Curtea de Apel Brașov, detaşat la Ministerul Justiţiei: Direcţia elaborare acte normative,  Flavius Moțu – peședinte Tribunalul Specializat Cluj,  conferențiar Vasile Nemeș  – Facultatea de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu, conferențiar și avocat Ciprian Păun  – Facultatea de Științe Economice, Universitatea Babeș Bolyai, lector Sergiu Golub – Facultatea de Drept, Universitatea Babeș Bolyai, Mihaela Sărăcuț și Simona Al Hajjar  – judecătoare Curtea de Apel Cluj.

Comments

comentarii

Universitatea Cluj va întâlni în runda a II-a din play-out pe UTA Arad, pe 30 martie, iar meciul se va disputa pe Cluj Arena.... Citește mai mult
Primarul Emil Boc a primit, joi, vizita delegației Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR).... Citește mai mult

Lasă un răspuns