Avocatul Adrian Cuculis a plătit taxa cerută de Baroul Tulcea unei studente care l-a reclamat că ar încălcat prevederile privind publicitatea din Statutul profesiei de avocat. Cuculis nu înțelege ce este așa incredibil că se solicită o astfel de taxă.
”Nu stiam ca s-a inaintat o asemenea cerere (petitie), am luat si eu act de ea si pentru a sprijini dorinta domnisoarei student, am hotarat dupa cum urmeaza.
Am decis eu plătirea acestei taxe pentru petiția adresată de către studenta respectivă în condițiile în care opinez că în calitate de student Studios știa încă de la bun început faptul că o asemenea taxă i-ar fi putea fi cerută și pentru că nu-mi doresc să nu primească satisfacție cu privire la petiția formulată, am decis așa cum am spus să achit eu cei 200 RON.
Nu înțeleg de ce se arată că este incredibil că unui petiționar sa i se fi fost cerută o taxă în condițiile în care pe cale de consecință și atunci când te duci la instanța de judecată ești obligat să plătești o taxă judiciară . Probabil că dacă nu era vorba despre persoana mea, lucrurile nu mai erau atât de incredibile ci se așterneau într-o zona a normalității.
O invit pe domnisoara studenta sa vina la un stagiu de formare in cadrul SCA Cuculis&Asociatii, asa cum vin an de an zeci de studenti si probabil ca sute care ne-au trecut pragul, iar ulterior o invit sa recenzeze munca colosala pe care o depun toti colegii nostri.
Poate ca este un moment bun pentru ea sa vada ce face cu adevarat un avocat in fiecare zi. Invitatia este publica.”, ne-a transmis Cuculis.
Studenta își menține poziția că nu ar trebui să existe o asemenea taxă pentru soluționarea petiției:
”Nu era de datoria domnului Cuculis să plătească taxa. In orice caz, este vorba despre un abuz! Conform Constituției, toți avem dreptul la petitionare. Și avem dreptul de a primi un răspuns și de a ni se rezolva solicitările. Baroul Tulcea face un abuz! Nu pot plăti pe cineva care este angajat și are anumite atribuții. Este vorba de principii. Eu nu mă gândesc doar la mine, mă gândesc și la clienții vătămați de către avocați.
Nu a ridicat nimeni niciodată această problemă! Este un abuz! Se încalcă practic dreptul de a ți se soluționa petiția! Constitutia, Ordonanța 27/2002, legea avocaturii nu prevăd taxe de petiționare. Și de ce nu se autosesizează Baroul când un avocat încalcă statutul? De ce trebuie sa plătesc eu ca să se constate abaterea avocatului? Exista o logică în toate! Hotărârea baroului nu are forța unei legi. E ceva intern și atat! Ce lege le permite înființarea acestor taxe?”