Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM a constatat nulitatea absolută a unei acțiuni disciplinare, cu obiect rar, îndreptată împotriva a doi judecători de la CA Bucureșit, care i-au acordat despăgubiri unei avocate pentru arestare nelegală. Sesizarea disciplinară le-a făcut-o judecătoarea care o arestase pe avocată în 2015.
Potrivit Evz.ro, arestarea avocatei Rodica Constantinovici într-un dosar „ANRP” a fost dispusă de judecătoarea Mariana Ghena, actual membru CSM. Acesta i-a reclamat la Inspecția Judiciară pe judecătorii Anca Mihaela Median și Dumitru Marcel Gavris de la Curtea de Apel București pentru încălcarea art. 99 lit. t) şi ş) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Aceste prevederi se referă la următoarele abateri disciplinare:
ș) nerespectarea deciziilor Curții Constituționale ori a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii;
t) exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni. Sancțiunea disciplinară nu înlătură răspunderea penală.
Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM a decis: ”Admite excepţia nulităţii absolute a rezoluţiei de exercitare a acţiunii disciplinare invocate de pârâţii Gavriş Dumitru Marcel şi Median Anca Mihaela pentru lipsa sesizării.
Constată nulitatea absolută a acţiunii disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâţilor Gavriş Dumitru Marcel şi Median Anca Mihaela pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. ş) şi t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”