fbpx
Proiect european cu avocați implicați la Facultatea de Drept UBB Cluj

Centru de asistență juridică gratuită pentru persoane vulnerabile la Facultatea de Drept UBB Cluj

Un centru de documentare și asistență juridică gratuită pentru persoane vulnerabile va începe să funcționeze din luna decembrie la Facultatea de Drept UBB Cluj. Centrul este realizat în cadrul unui proiect pe fonduri europene, în care sunt partenere cele șase facultăți de drept din Hexagon.

Anunțul privind deschiderea centrului a fost făcut de lectorul universitar Alina Oprea în cadrul conferinței ”Nereguli și abuzuri în administrație și justiție” din 22 noiembrie. Centrul este dedicat celor care întâmpină greutăți în avea acces la justiție.

”Accesul la justiție este fundamental într-un stat de drept. Fără acces la justiție nu avem justiție. Observația este elementară, dar extrem de importantă. Știm că accesul la justiție este un drept garantat de Constituția României. Este garantat de codurile de procedură civilă și penală. Este garantat de convenția europeană pentru drepturile omului. Este garantat de Carta drepturilor fundamentale ale omului în Uniunea Europeană. Și totuși dincolo de aceste garanții, este evident că barierele încă există. Realitățile practice ne demonstrează că avem bariere fizice, avem bariere obiective, uneori bariere subiective în calea accesului la justiție.

Barierele fizice și materiale limitează forma cea mai elementară a accesului la justiție, pentru că persoanele interesate nu pot ajunge la entitățile care realizează justiția. Fie din cauza distanțelor, fie din cauza programelor de lucru cu publicul, fie din cauza neadaptării spațiilor pentru accesul persoanelor cu handicap sau cu capacități mentale reduse. Desigur barierele obiective sunt cele mai importante în acest domeniu. Este vorba în primul rând de costuri: instituționale impuse de Guvern, cu servicii avocațiale, costuri cu diverse expertize de specialitate. Complexitatea procedurilor, complexitatea regulilor aplicabile ridică și ele probleme pentru justițiabili. Acestea provoacă uneori sentimente de neputință, de nedreptate pentru cei interesați. Nu trebuie să neglijăm nici barierele subiective, barierele psihologice. Este vorba de cunoștințele și percepțiile pe care cetățenii le au cu privire la accesul la justiție.”, a spus lectorul Alina Oprea.

Astfel, s-a ajuns la crearea și operaționalizarea unor centre de documentare și asistență gratuită pentru cetățenii care sunt victime ale unor nereguli și abuzuri din partea administrației și justiției. În cadrul proiectului european, vor fi șase centre în fiecare universitate parteneră din proiect.

”În fapt, în cadrul centrelor de documentare și asistență juridică, va fi oferită o posibilitate de documentare pentru juriști și asistență juridică pentru cetățeni, în special din grupurile vulnerabil”, a precizat Oprea.

Centrul de la Facultatea de Drept UBB Cluj va fi la etajul 3 al clădirii de pe strada Avram Iancu, iar tinerele avocate Bianca Racolța și Ioana Curt vor fi cele care vor oferi asistență juridică gratuită în domeniul dreptului administrativ public și cel penal.

Centrul va începe să funcționeze în decembrie, când va fi deschis 25 de ore, iar din ianuarie va funcționa 11 ore pe săptămână.

De asemenea, proiectul prevede formarea specialiștilor din domeniul dreptului pentru a lucra cu grupurile vulnerabile. ”La nivelul țării nu există în acest moment o asemenea ofertă de formare a specialiștilor pentru a lucra efectiv cu persoane vulnerabile.”

În lunile ianuarie-martie 2019, Transparency Internațional, care coordonează proiectul, va asigura cursuri pentru circa 150 de specialiști în drept care să acorde asistență gratuită persoanelor vulnerabile. circa 50 vor învăța și limbaj pentru surdo-muți

Comments

comentarii

Lasă un răspuns