fbpx

Carte despre autoritatea părintească, scrisă de avocata Flavia Barbur din Cluj

Cartea ”Autoritatea părintească”, scrisă de avocata Diana Flavia Barbur din Baroul Cluj, a fost publicată recent la editura Hamangiu. Clujust.ro vă prezintă cuvântul înainte scris de autoare și un subcapitol din lucrare.

”Prin prezenta lucrare mi-am propus să răspund unor nevoi rezultate din practică, de a reuni într-o singură carte, opinii juridice şi soluţii pronunţate de către instanţele de judecată din România în materia autorităţii părinteşti, care să le servească tututor practicienilor dreptului.

Astfel, lucrarea cuprinde numeroase trimiteri la hotărâri judecătoreşti pronunţate după intrarea în vigoare a actualului Cod civil, dar şi o analiză a acestora, cu argumente pro şi contra, având în vedere faptul că există mai multe aspecte cu privire la care practica judecătorească nu este unitară.

Structurată în 7 capitole, lucrarea analizează, pe lângă aspectele legate de autoritatea parinteasca propriu-zisă, şi probleme legate de punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti privitoare la minori şi răpirea internaţională de copii.

Executarea hotărârilor judecătoreşti privitoare la minori a fost pentru prima dată reglementată în actualul Cod civil, astfel încât era necesară o analiză teoretică a acestei instituţii, cu trimiteri, desigur, şi la soluţii pronunţate deja de către instanțe. Totodată, sunt evidenţiate şi neajunsurile acestei proceduri.

Răpirii internaţionale de copii i se acordă din ce în ce mai multă atenţie în ultimul timp, mai ales în mass-media, în ciuda faptului că legislaţia actuală în domeniu nu s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Răpirea internaţională de copii este însă strâns legată de noţiunea de autoritate părintească şi, mai ales, de conţinutul acesteia. Doar înţelegând ce presupune autoritatea părintească, putem face aprecieri cu privire la soluţiile pronunţate de Tribunalul Bucureşti în această materie.

Îmi doresc ca prezenta lucrare să fie o sursă de inspiraţie pentru cei care o vor lectura şi un real sprijin în demersurile pe care le vor întreprinde.”, a scris autoare Diana Flavia Barbur, avocat în cadrul SCA Budușan și Asociații.

Cartea poate fi comandată online aici. 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina