Candidat la INM: ”Nu aveți idee câtă durere psihică (resimțită fizic, efectiv), neputință și frustrare produce o asemenea nedreptate”

Un candidat respins la proba psihologică de la concursul de admitere în Institutul Național al Magistraturii ne-a trimis o scrisoare deschisă către Avocatul Poporului, Ministrul Justiției, Asociațiile profesionale ale magistraților și Consiliul Superior al Magistraturii.

”Va transmit o Scrisoare deschisa catre Avocatul Poporului si cei implicati si dezinteresati de acest concurs. Probabil ca nu va produce nicio reactie sau rezultat concret, dar macar sa luptam pana la capat. Atasez si o fotografie la care fac referire in text.

Va multumesc ca ne-ati dat posibilitatea ca macar sa ne facem auzita frustrarea. Nu aveti idee cata durere psihica (resimtita fizic, efectiv), neputinta si frustrare produce o asemenea nedreptate. Cat timp/cati ani iti ia sa ajungi la o performanta de aproape 10, pentru ca cineva sa vina sa spuna pas – fara nicio justificare, fara nicio explicatie macar.

Nu au cum sa inteleaga, pentru ca nu sunt capabili sa faca acelasi efort pe care il facem noi, cei declarati inapti arbitrar. Ei nu stiu ce inseamna sa-ti sacrifici familia, jobul, sa n-ai timp de odihna, de weekenduri, de vacante…

Va rog sa nu-mi publicati numele sau initialele. Nu din frica – este pur si simplu reciprocitate. Si nu au de ce sa stie un anumit nume, cata vreme dispretul suferinta pe care au provocat-o este una generalizata, nu particulara.

Pe langa noi sufera si au suferit si familiile noastre. Nu vor intelege niciodata pentru ca nu sunt capabili sa inteleaga, pentru ca nu fac vreun efort (ca sa inteleaga) si pentru ca nu le pasa (sa inteleaga si sa faca vreun efort).

Stiti ce inseamna sa fii in primii 30-40 si apoi sa fii aruncat afara, iar locul tau sa fie luat de cel aflat pe locul 600? Esti efectiv paralizat de durere si nu intelegi ce se intampla, de ce? Merita sa muncesti sa fii atat de bine pregatit cand stii ca esti la discretia unui oarecare?

Probabil viata (sau karma, sau Dumnezeu – functie de posibilitatile lor de intelegere) ii va ajuta sa inteleaga.

Zi frumoasa

Un candidat NEinapt ” ne-a scris autorul scrisorii deschise.

                      SCRISOARE DESCHISA

CĂTRE

Avocatul Poporului

Ministrul Justiției

Asociațiile profesionale ale magistraților

Consiliul Superior al Magistraturii

Avocatul Poporului are rolul de a apăra drepturile și libertățile persoanelor fizice.

Stimata Doamnă Renate Weber, solicităm ajutorul dumneavoastră în calitate de Avocat al Poporului  și vă rugăm să interveniți și să cercetați toate abuzurile revoltătoare semnalate în presă, la care au fost supuși candidații în cadrul probei psihologice derulate la concursul de admitere în magistratură și INM, sesiunea 7 iulie 2023 – 6 martie 2024.

Toți concurenții suntem persoane fizice, nu doar niște numere/statistici, și măcar din umanitate, dacă nu din datorie profesională, merităm să se facă dreptate.   

Ministrul Justiției conduce un sistem despre care se arată constant cât este de sufocat. Este invocată mereu lipsa de personal pentru a justifica supraîncărcarea magistraților și termenele incredibile.

Stimată Doamnă Ministru al Justiției Alina Ștefania Gorghiu, nu aveți nicio poziție legată de abuzurile revoltătoare ale psihologilor de la acest concurs? Până la urmă este vorba despre modalitatea de selecție a personalului pentru sistemul pe care îl conduceți.

Nu puneți preț nici dumneavoastră pe oamenii care participă la aceste concursuri crezând, naiv, că sunt doriți dacă sunt bine pregătiți și dornici să muncească, întrucât pot ușura povara colegilor și pot contribui direct la rezolvarea mai rapidă a multor dosare ale cetățenilor?

Personal, am promovat 2 dintre probele din etapa 1 cu punctaj peste 9 (9.20 și 9.10). Timp de 15 ani am participat la percheziții și am fost testată psihologic an de an de psihologii instituției unde am lucrat (la stat). Dar psihologii CSM m-au declarat inaptă. Cine a greșit? Psihologii (de la Stat) care m-au testat atâția ani la rând sau psihologii CSM (tot de la Stat) ? Sistemul juridic nu are nevoie de magistrați cu asemenea pregătire și experiență? Dar am fost testată psihologic și în mediul privat, pentru întocmirea dosarului de înscriere la concurs, fără să întâmpin probleme. Oare de ce mai cereți și mai cheltuim și pentru asta, dacă oricum nu contează, iar CSM dispune de niște supra-psihologi care reușesc să găsească problema (chiar și când nu există…) ?

Psihologul Lefter Aurel m-a întrebat în cadrul interviului: ce instrument juridic puteți folosi pentru a ajuta un copil încredințat unuia dintre părinți, când acesta nu-i permite celuilalt părinte să aibă legături cu minorul? Ce competență are acest psiholog să valideze un răspuns juridic, dacă este corect? Sau ce îi dă dreptul să invalideze un răspuns juridic, dacă este greșit? Știa dânsul la ce probă participa și în ce calitate se afla acolo? Am mai fost întrebată a câta oară participați la acest concurs. De ce era relevant ? Este obligatoriu un număr minim de participări ?

Niciuna dintre Asociațiile profesionale ale magistraților nu este revoltată de mascarada petrecută și de această dată, la acest concurs ? Probabil nu vă revoltă și nu vă doare faptul că aceste concursuri sunt organizate atât de prost și de batjocoritor pentru că nu vă privesc/lovesc personal. Atunci de ce se plâng magistrații că sunt sufocați de dosare, că nu mai fac față? Nu au nevoie de colegi noi și bine pregătiți ?

Doamnelor și domnilor magistrați, ați cerut sprijinul și ajutorul Societății civile la protestele din 2017-2019. Doar în Piața Victoriei au fost peste 300.000 de protestatari și peste jumătate de milion de oameni în toate orașele țării. A fost bine când au sărit atâția oameni să apere Justiția? Dar de atâția ani dumneavoastră nu aveți nici măcar un punct de vedere referitor la revoltătoarele abuzuri care se petrec an de an la concursurile de selecție a magistraților ? La faptul că ele nu se finalizează cu ocuparea posturilor scoase la concurs? Nu aveți niciun cuvânt de sprijin, încurajare, susținere a celor care doresc să vă  devină colegi, să vă ajute? Nu vă revoltă neregulile evidente ? Nici domniile voastre nu vedeți elefantul din cameră? Sau protestați doar pentru salariile și condițiile de muncă proprii, Justiția s-o apere alții ?…

Printre concurenții inapți se află și unii dintre participanții la acele proteste. Acum îmi vine în minte, uitându-mă la fotografia lui Lefter Aurel, unul dintre sloganurile care se strigau atunci – Dinții sunt oglinda minții – și nu-mi dau seama de ce. Poate mă lămurește cineva?

Consiliul Superior al Magistraturii organizați un concurs nou cu un număr de posturi aproape egal cu numărul celor respinși la testarea psihologică abuziv derulată la concursul aflat încă în desfășurare. Nu ar fi mai onest din partea dumneavoastră să vă faceți curățenie în ograda proprie pentru ca abia apoi să mergeți mai departe? Altfel, categoric la acest nou concurs veți avea aceleași probleme.

Că nu cred că vă bazați pe principul Pentru că putem? Doar acesta a fost una dintre replicile care au revoltat societatea și a dus la protestele menționate mai sus, ce aveau ca obiectiv (ironia sorții) apărarea Justiției.

Ați putea grăbi analiza neregulilor și abuzurilor voastre. Să anulați deciziile celor vinovați (psihologii voștri). Și logic, să ne repuneți în drepturi/în situația anterioară, creată prin aroganța/culpa acestora. Doar n-ați uitat că în 2021 însuși CSM arăta că evaluarea psihologică a unui număr de aproximativ 2.500 de persoane s-ar întinde pe o durată de cel puțin 6 luni (PDV CSM 3320/2021). Astfel, noi – cei care candidăm pentru a deveni judecători sau procurori – am avea cel puțin dreptul pe care îl are un infractor: prezumția de nevinovăție.

Ar fi o alegere înțeleaptă, așa cum este sau ar trebui să fie CSM. Pentru că doar un om drept, puternic și curajos are tăria de a-și recunoaște greșeala.

În plus, procedând astfel, arătați că nu doriți încărcarea inutilă a magistraților din sistem, și așa supraîncărcați, cu alte 200 de dosare. Și, de asemenea, arătați că nu mizați doar pe trenarea procedurilor în instanță și că nu doriți să se ajungă din nou în situația ca instanța să arate că greșiți, așa cum s-a mai întâmplat după un concurs anterior.

CÂTĂ NEDREPTATE SĂ MAI SUPORTĂM, PENTRU A AJUNGE SĂ TRĂIM ÎNTR-UN STAT DE DREPT?

Comments

comentarii

Mai bine de 6.000 de elevi clujeni din clasele a VIII-a vor susține săptămâna viitoare probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluare Națională, sesiunea martie 2025.... Citește mai mult
Președintele francez, Emmanuel Macron, preconizează că o ipotetică forță de menținere a păcii în Ucraina ar fi formată din „câteva mii de oameni pentru fiecare țară” și nu ar avea nevoie de aprobarea Rusiei.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns