fbpx
Mihai Chezan

Cameră preliminară lungită de vicii pentru un inculpat mult așteptat la bară

După ce Curtea Constituțională a decis că inculpații și părțile civile trebuie citați pentru a participa la faza de cameră preliminară din cadrul unui proces penal, au apărut vicii de procedură la citarea părților în dosarul Tower.

Judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj din dosarul mega-țepei Tower a decis astăzi amânarea cauzei pentru data de 26 ianuarie din cauza unor vicii de procedură la citarea părților. Este vorba de trei părți civile din totalul de 99 câte sunt în dosarul în care sunt acuzați Mihai Chezan și Mihaela Bărbos de înșelăciune. Avocata părților civile, Bianca Chiș, spune că, în ciuda faptului că se lungește faza camerei preliminare în acest caz, este bună decizia Curții Consitituționale de la sfârșitul anului trecut. ”Nu era normal ca părțile să nu știe ce se întâmplă în cameră preliminară”, a spus avocata.

”Curtea retine ca, din perspectiva exigentelor dreptului la un proces echitabil, este suficient sa li se asigure partilor posibilitatea participarii in aceasta etapa procesuala, judecatorul putand decide asupra finalizarii procedurii in camera preliminara si fara participarea partilor atata timp cat acestea au fost legal citate. In continuare, Curtea observa ca, potrivit art. 347 alin. (3) din Codul de procedura penala, dispozitiile art. 343-346 din acelasi cod se aplica in mod corespunzator si in ceea ce priveste contestatia cu privire la solutia pronuntata de judecatorul de camera preliminara. In aceste conditii, Curtea retine ca cele expuse anterior se aplica mutatis mutandis si in ceea ce priveste procedura contestatiei impotriva solutiei pronuntate de judecătorul de camera preliminară.”, se arată în motivarea Curții Constituționale.

Potrivit CC,  ”institutia camerei preliminare a fost conceputa, in acceptiunea legiuitorului, ca o institutie noua si inovatoare care are ca scop inlaturarea duratei excesive a procedurilor in faza de judecata, fiind, in acelasi timp, un remediu procesual menit sa raspunda exigentelor de legalitate, celeritate si echitate a procesului penal”.

Cu toate acestea, dosarul țepei Tower se află la Curtea de Apel Cluj la a doua amânare în cameră preliminară pentru citarea părților. Judecătorul de la Curte judecă contestația inculpaților la soluția judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Cluj, care a fost dată la primul termen în 24 noiembrie 2014.

”Respinge excepţiile şi cererile cu privire la legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală invocate de inculpaţii Chezan Mihai Dumitru şi Bărbos Mihaela-Maria şi, în consecinţă, constată legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, emis în dosarul de urmărire penală nr.85/P/2011 la data de 03.06.2014, respectiv legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauză”, se arată în încheierea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunal.

Proiectul fantastic al celor de la Tower
Proiectul fantastic al celor de la Tower

Mihai Chezan și Mihaela Bărbos, alături de două firme, au fost trimiși în judecată pentru înșelăciune calificată în formă continuată în iunie 2014. Ei ar fi prejudiciat zeci de oameni cu peste 5 milioane de euro si aproape 5 milioane de lei. Oamenii au dat avansuri pentru apartamente în complexul de blocuri turn Tower de pe Calea Florești, care nu a mai fost realizat. Chezan se află în libertate, fiind plecat în Statele Unite ale Americii, potrivit unor surse. Detalii aici.

 

Comments

comentarii

România s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale de tenis de masă pe echipe mixte, după ce a învins Germania cu 8-5 şi a pierdut cu 0-8 în faţa Chinei, sâmbătă, la Chengdu (China), în ultimele meciuri din faza a doua a competiţiei.... Citește mai mult
Politologul Cristian Preda compară decizia CCR de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis cu decizia Curții din 1996 care i-a permis lui Iliescu să candideze pentru al treilea mandat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns