Opt bătrâni din satul Orman, comuna Iclod, au ajuns la capătul răbdării. Oamenii, unii trecuți de 80 de ani, au fost bombardați în ultimii doi ani cu somații și notificări de la executorul Patria Credit. S-a ajuns chiar să le fie luați bani din pensii pentru acoperirea unor credite, cu toate că oamenii nu au trecut pragul vreunei agenții Patria Credit IFN.
Au aflat însă când au început somațiile de la instituția financiară nebancară că în perioada 2007-2008 au devenit titulari de contracte de credit sau giranți. La început cineva a achitat ratele, însă după circa un an s-a oprit. Bătrânii spun că în acea perioadă au dat buletinele unei femei din sat din diverse motive.
Floarea Albuș o venit ca merge la Iclod la comuna sa duca buletinul pentru lemne si adeverinta de la serviciu, ca eram in serviciu atunci. Cine dracu o stiut ca ea ni le baga in banca?! Acum 7 ani. Ne-a Ne-am trezit ca o venit banca la noi ca am scos 100 de milioane. Domne eu nici n-am auzit de asta..capia dracu sau cum ii zice (Patria Credit este fosta Capa Finance – n.red.). Din bancă mi-o zis ca e plătită o parte din bani. Păi cine o plăiti? Că eu n-am plătit, nici n-am iscălit. ”, a povestit Vasile Berciu.
”Mie mi-o tras trei luni din pensie câte 800. Eu n-am știut că au scos pe numele meu. Cateodată is bolnavă de nu pot merge să scot pensia. I-am dat buletinul sa-mi scoată pensia. De acolo o stiut ea de pe buletin. Eu n-am stiut pana o venit o femeie si mi-a zis. Am mers la banca la Iclod să văd. In luna asta iar ne trage din pensie si am dat 15 milioane la avocata sa nu se reție pensia. Ne descurcăm greu că numai medicamentele sunt două milioane și ceva lei vechi”, a spus Ana Albuș, în vârstă de 82 de ani.
”O făcut o treabă frumoasă cu noi de ne-au tras din pensie . Am 400 de lei pensie”, spune o altă bătrână.
Fiul a doi soți păgubiți a adunat somațiile și i-a ajutat pe bătrâni să facă plângere penală. Primul dosar penal a fost deschis în 2009, care a fost conexat la un alt dosar început în 2012. Ancheta la poliție a mers greu, astfel că abia în toamna lui 2013 cazul a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla cu propunere de trimitere în judecată a femeii din sat, Floarea Albuș, și a unei foste angajate a agenției Patria Credit din Iclod, Ana Pop. Agenția s-a închis între timp. ”În cauză s-au efectuat cercetari pentru comiterea infractiunilor de fals in iscrisuri oficiale, uz de fals si delapidare. Polițistii au reusit recuperarea a peste 13.000 lei din prejudiciu. In luna noiembrie 2013, dosarul a fost inaintat cu propunere legala unitatii de parchet competente”, a spus Simona Vîrci, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj. Prejudiciul estima de polițiști se ridică la 60.000 de lei. Parchetul le-a trimis în judecată la Judecătoria Gherla pe cele două inculpate în 22 ianuarie 2014 în dosarul penal 241/235/2014 sub acuzația de înșelăciune. În dosar, bătrânii, dar și Patria Credit sunt părți vătămate sau părți civile. Instanța a amânat judecarea cauzei pentru data de 26 septembrie ”în vederea perfectării unei împăcări”.
Problema este că atât pe parcursul urmăririi penale, cât și după trimiterea în judecată a persoanelor acuzate de înșelăciune, păgubiții au fost somați și executați silit de Patria Credit IFN. Oamenii nu înțeleg de ce se întâmplă asta dacă alții sunt judecați că au luat creditele cu acte false. ”Au facut mai multe contracte, cu buletine, cu semnaturi false. si sunt.. de exemplu parintii mei; mama ii giranta la trei contracte cu pensie de 380 de lei, tata ii proprietar la unul si girant la el. Pur si simpliu el proprietar de contract e si girant. In ultimii patru-cinci ani au venit somatii. Nu le stiu numar. Fără număr, probabil că sute. Sunt pentru diverse sume, 8.000, 4.000 lei.. Chiar si in timpul procesului penal! Sunt hartiile acestea in timpul procesului penal, nu inainte: notificare si notificare, recuperare creanță, somație de plată”, a declarat Florin Balint, fiul a doi dintre păgubiți.
Oamenii mi-o dat buletinele si le-am dus banca, ca giranți oamenii, pe când ea (Ana Pop -n.red) o facut contractele, o scos banii pe numele lor. Eu am semnat in numele lor, ea o luat banii!”, a declarat Floarea Albuș.
Nu plătesc oamenii din cauza mea. Nu din cauza mea.. Avem proces si o să se afle.. Nu am luat eu creditele. Vorbiți cu avocatul leu”, susține Ana Pop, fostă angajtă Patria Credit.
Nextebank este una dintre cele mai mici bănci din sistem, având active sub 200 mil. euro, o reţea de 20 de unităţi şi aproximativ 270 de angajaţi.
UPDATE 5 august: Vezi aici explicațiile celor de la Patria Credit IFN
Vreu sa stiu da fundation ideall din cluj nqpoca 19-21 numarul este o fundatie sriosa
Vă rog să fiți mai explicită? Ce adresă are? Și care e numele corect?