fbpx

Bătrâni executați silit de Patria Credit pentru credite false

Mai mulți bătrâni din comuna Iclod, județul Cluj, au fost executați silit de către Patria Credit IFN pentru că nu și-au plătit creditele. Numai că bătrânii nu au știut de creditele luate pe numele lor de către o fostă angajată Patra Credit și o altă femeie din satul lor. Cele două sunt trimise în judecată pentru înșelăciune din ianuarie, dar păgubiții încă primesc notificări de executare silită de la instituția financiară nebancară.document credite patria credit (1)

Opt bătrâni din satul Orman, comuna Iclod, au ajuns la capătul răbdării. Oamenii, unii trecuți de 80 de ani, au fost bombardați în ultimii doi ani cu somații și notificări de la executorul Patria Credit. S-a ajuns chiar să le fie luați bani din pensii pentru acoperirea unor credite, cu toate că oamenii nu au trecut pragul vreunei agenții Patria Credit IFN.

Au aflat însă când au început somațiile de la instituția financiară nebancară că în perioada 2007-2008 au devenit titulari de contracte de credit sau giranți. La început cineva a achitat ratele, însă după circa un an s-a oprit. Bătrânii spun că în acea perioadă  au dat buletinele unei femei din sat din diverse motive.

batrani Iclod inselati credite (3)Floarea Albuș o venit ca merge la Iclod la comuna sa duca buletinul pentru lemne si adeverinta de la serviciu, ca eram in serviciu atunci.  Cine dracu o stiut ca ea ni le baga in banca?! Acum 7 ani. Ne-a   Ne-am trezit ca o venit banca la noi ca am scos 100 de milioane. Domne eu nici n-am auzit de asta..capia dracu sau cum ii zice (Patria Credit este fosta Capa Finance – n.red.). Din bancă mi-o zis ca e plătită o parte din bani. Păi cine o plăiti? Că eu n-am plătit, nici n-am iscălit. ”, a povestit Vasile Berciu.

batrani Iclod inselati credite (4)”Mie mi-o tras trei luni din pensie câte 800. Eu n-am știut că au scos pe numele meu.  Cateodată is bolnavă de nu pot merge să scot pensia. I-am dat buletinul sa-mi scoată pensia. De acolo o stiut ea de pe buletin. Eu n-am stiut pana o venit o femeie si mi-a zis. Am mers la banca la Iclod să văd. In luna asta iar ne trage din pensie si am dat 15 milioane la avocata sa nu se reție pensia. Ne descurcăm greu că numai medicamentele sunt două milioane și ceva lei vechi”, a spus Ana Albuș, în vârstă de 82 de ani.

”O făcut o treabă frumoasă cu noi de ne-au tras din pensie . Am 400 de lei pensie”, spune o altă bătrână.

document credite patria credit (13)Fiul a doi soți păgubiți a adunat somațiile și i-a ajutat pe bătrâni să facă plângere penală. Primul dosar penal a fost deschis în 2009, care a fost conexat la un alt dosar început în 2012. Ancheta la poliție a mers greu, astfel că abia în toamna lui 2013 cazul a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla cu propunere de trimitere în judecată a femeii din sat, Floarea Albuș, și a unei foste angajate a agenției Patria Credit din Iclod, Ana Pop. Agenția s-a închis între timp.  ”În cauză s-au efectuat cercetari pentru comiterea infractiunilor de fals in iscrisuri oficiale, uz de fals si delapidare. Polițistii au reusit recuperarea a peste 13.000 lei din prejudiciu. In luna noiembrie 2013, dosarul a fost inaintat cu propunere legala unitatii de parchet competente”, a spus Simona Vîrci, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj. Prejudiciul estima de polițiști se ridică la 60.000 de lei. Parchetul le-a trimis în judecată la Judecătoria Gherla pe cele două inculpate în 22 ianuarie 2014 în dosarul penal 241/235/2014 sub acuzația de înșelăciune. În dosar, bătrânii, dar și Patria Credit sunt părți vătămate sau părți civile. Instanța a amânat judecarea cauzei pentru data de  26 septembrie ”în vederea perfectării unei împăcări”.

Problema este că atât pe parcursul urmăririi penale, cât și după trimiterea în judecată a persoanelor acuzate de înșelăciune, păgubiții au fost somați și executați silit de Patria Credit IFN. Oamenii nu înțeleg de ce se întâmplă asta dacă alții sunt judecați că au luat creditele cu acte false. ”Au facut mai multe contracte, cu buletine, cu semnaturi false. si sunt.. de exemplu parintii mei; mama ii giranta la trei contracte cu pensie de 380 de lei, tata ii proprietar la unul si girant la el.  Pur si simpliu el proprietar de contract e si girant. In ultimii patru-cinci ani au venit somatii. Nu le stiu numar. Fără număr, probabil că sute. Sunt pentru diverse sume, 8.000, 4.000 lei.. Chiar si in timpul procesului penal! Sunt hartiile acestea in timpul procesului penal, nu inainte: notificare si notificare, recuperare creanță, somație de plată”, a declarat Florin Balint, fiul a doi dintre păgubiți.

document credite patria credit (15)
Schema a fost relativ simplă: o femeie din sat cu păgubiții a adunat buletinele și le-a dus la sucursala Patria Credit din comuna Iclod, unde a intrat pe fir angajata Ana Pop. Acum femeile dau vina una pe cealaltă.

Oamenii mi-o dat buletinele si le-am dus banca, ca giranți oamenii, pe când ea (Ana Pop -n.red) o facut contractele, o scos banii pe numele lor. Eu am semnat in numele lor, ea o luat banii!”, a declarat Floarea Albuș.

batrani Iclod inselati credite (8)
O bătrână a mers să-i ceară explicații consătencei Floarea Albuș, care spune că banii sunt la fosta angajată a IFN-ului
ana pop iclod
Nu plătesc oamenii din cauza mea. Nu din cauza mea.. Avem proces si o să se afle.. Nu am luat eu creditele. Vorbiți cu avocatul leu”, susține Ana Pop, fostă angajtă Patria Credit.
Avocatul Anei Pop a fost până de curând chiar noul subprefect al Clujului, Dan Codrean. Și acesta a fost zgârcit în declarații despre poziția clientei lui. ”Consider că nu este oportun la acest moment al procesului să dăm detalii”, s-a rezumat să spună Dan Codrean. Acesta a precizat că nu va mai lucra la caz deoarece nu îi permite funcția de subprefect. Inculpata va fi apărată de asociații lui Codrean din societatea civilă de avocați Codrea, Iusco și asociații.
casa ana pop iclod
Fosta angajată Patria Credit, Ana Pop, și-a ridicat o vilă impozantă
patria credit cluj (1)
Șefa agenției Patra Credit din Cluj, Mihaela Zăgrean, a spus că nu eset în măsură să vorbească cu presa. A precizat doar că situația de la Iclod ”s-a aranjat”. și ne-a dat adresa de e-mail de la departamentul de PR și marketing de la București, unde este sediul central. În urma solicitării scrise, PR-ul Camelia Răileanu a spus telefonic că din ce știe ea executările silite în cazul bătrânilor au fost suspendate de Patria Credit și că poate este o problemă de comunicate cu executorul. Răileanu a precizat că va reveni cu răspunsul scris în cursul zilei de luni, 4 august.
horia mandaPreședintele Consiliului de Administtrație al Patria Credit IFN este Horia Manda, unul dintre cei mai influenți oameni din mediul financiar-bancar românesc. Este managing director al Axxess Capital, companie ce administrează fondurile Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), Balkan Accession Fund (BAF) şi Emerging Europe Accession Fund (EEAF). Axxess Capital a achiziționat anul trecut Nextebank, despre care Manda spunea că intenționează să o dezvolte către servicii de nişă, urmărind şi o prezenţă „semnificativă“ în zona rurală, potrivit ZF.ro.

Nextebank este una dintre cele mai mici bănci din sistem, având active sub 200 mil. euro, o reţea de 20 de unităţi şi aproximativ 270 de angajaţi.

UPDATE 5 august: Vezi aici explicațiile celor de la Patria Credit IFN

Comments

comentarii

Unirea Dej primește vizita echipei Dinamo Bucuresti, în primul meci din Play-off-ul Ligii 2 disputat pe teren propriu.... Citește mai mult
Fosta boală a sărăciei a devenit în secolul XXI o boală a oamenilor care muncesc mult și nu au grijă de ei.... Citește mai mult
error: Alert: Conținut protejat !!