Avocatul Cristian Iusco, intrat în politică de aproape 2 ani și candidat la Consiliul Județean Cluj din partea PMP, vorbește despre carieră, despre hățișul legislativ din România și despre motivul pentru care a intrat în politică.
Cristian Lazăr Iusco, în vârstă de 36 de ani, este avocat în Baroul Cluj din 2011. A absolvit Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, iar din 2003 până la intrarea în avocatură a lucrat ca jurist. În 2012, a înființat o societatea de avocatură împreună cu soția, Camelia Iusco, și cu Dan Codrean, fost subprefect. Ulterior, în societatea a intrat și avocatul Horea Tudor Jucan. În 2014, s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară (PMP), din partea căruia candidează pe prima poziție la Consiliul Județean Cluj.
Interviu
De ce ați ales profesia de avocat? V-ați gândit si la alte profesii inainte?
În adolescență mă preocupa foarte mult ideea de a urma o facultate care mi-ar da posibilitatea să apăr și să promovez drepturile și libertățile omului, așa că alegerea a venit oarecum firesc. Decizia de a alege dreptul se întemeia pe o intuită pasiune sau vocatie pentru cariera de avocat, fiind totodată o combinație foarte potrivită pentru mine între rigoare pe care o impun sttintele exacte și libertatea de expresie a stiințelor umaniste. Nu a fost simplu să ajung pe poziția actuală . A fost o cale lungă și destul de complexă. A necesitat multă muncă, ambitie, devotament, instruire A fi avocat a fost prima si unica mea optiune.
Ce calități credeți că trebuie să aibă un avocat pentru a reuși?
Inițial, te gândești că pentru a fi un avocat bun trebuie să fii talentat. Practica, însă, demonstrează că talentul este perfectionarea continuă a abilităților deja existente.
Avocatul trebuie să fie foarte riguros, să aibă mintea ageră și bine structurată. Profesia de avocat , în opinia mea, înseamnă dăruire, autodisciplină și, nu în ultimul rând, profesionalism
În ce domenii ale dreptului lucrați (civil, comercial, litigii de muncă… etc)?
Faptul că sunt partener și conduc o societate de avocatură mi-a permis să mă specializez în câteva domenii, cum ar fi penal, insolvență, comercial, contencios administrativ.
Mulți avocați se fac politicieni, ajung în parlament și tot nu sunt legi bine făcute, coerente. Cum vă explicați?
Zâmbesc, pentru că paradoxal în comisiile de specialitate, comisiile juridice din Parlament sunt prea puțini avocati, restul au altă profesie. Cred că problema principală în acest moment este numărul prea mare de acte normative, peste 20.000, care fac incredibil de dificilă munca oricui în domeniu. Mai mult, o lege nouă trebuie armonizată cu alte prevederile legislative deja existente, iar numărul mare al acestora face ca acest lucru să fie făcut superficial.
Cred foarte tare că, înainte de a se mai promulga acte normative, ar trebui făcută o recenzie a ceea ce deja există și apoi o mare curățenie legislativă. Altfel, riscăm să ajungem la un blocaj.
Dvs. de ce ați intrat în politică?
În primul rând, vreau să iti spun că nu a fost o alegere usoară, a fost mult chibzuită, având în vedere că de 27 de ani sunt în frunte tot aceiasi politicieni care se rotesc. Asa cum stii, m-am inscris in 2014 în PMP, anterior nemaifacând politică, însă am considerat că am stat suficient timp de o parte și că daca vreau să schimb ceva trebuie să mă implic.
Probabil, ca multi tineri, din generatia mea, am fost deseori dezamagit de cei pe care i-am ales, îmi doream o schimbare, de mentalitate în primul rând. Îmi doream si imi doresc să ne recăpătăm normalitatea. Cred că daca doar stăm pe margine, nemultumiți, nimic nu se va schimba, lucrurile vor continua tot așa, sau poate mai rau.
Avand in vedere trecutul recent din Consiliul Județean Cluj, credeți că ar fi mai bine să fie mai mulți juriști în consiliu?
Nu cred că problemele de la CJ Cluj s-au datorat unui număr insuficient de juristi din Consiliu, ci a nerespectării legii. Legea trebuie respectata de toata lumea, nu doar de juristi.
O administrație eficientă este în primul rând o administrație care respectă legea, care respectă termenii contractuali, care nu face contracte păguboase sau acte aditionale peste acte aditionale la contractele de achizitii publice.
Pe cine admirați în domeniul dreptului si inafara lui?
Sunt profesionisti pe care îi apreciez, dar nu mă compar cu nimeni, decât cu propria persoana. Mi-am dorit tot timpul să fac tot ce pot prin propriile forte și să nu mă uit în curtea vecinului. Cred că oricine este serios și munceste poate ajunge acolo unde tinteste.
Cum împăcați avocatura cu viața de familie, căci se știe că e o profesie full-time?
Eu sunt norocos pentru ca sotia mea este si ea avocat, fiind asociati ai Societatii Civile de Avocatura Codrean, Iusco, Jucan, astfel suntem o echipe atat acasa cat si la birou.
Cum e să lucrați cu soția dvs?
Pentru mine este extraordinar pentru ca impreună facem o echipă bună. În aceasta profesiei independenta si liberală gasesti foarte greu oameni fideli, iar pentru mine este important ca oameni cu care lucrez sa fie in primul rand fideli, sa fie dedicati trup si suflet proiectului nostru, asa ca faptul ca lucrez alaturi de sotia mea, Camelia, imi dă un sentiment reconfortant,de siguranta.
Un motto care vă ghidează?
Toți oamenii își pot depăși condiția si pot dobândi succesul dacă sunt pasionati si dedicati cauzei lor. (Nelson Mandela)