Avocata Ioana Trană a vorbit despre legislația privitoare la protecția animalelor, obligațiile stăpânilor de animal și răspunderea pentru câinii comunitari într-o emisiune la TVR Cluj.
Tânăra avocată Ioana Trană de la Budușan & Asociații a fost invitată în emisiunea ”Proiect România” de la TVR Cluj, alături de Finuca Bora, președintele Asociației pentru protecția animalelor ”Arca lui Noe”. S-a discutat despre obligațiile stăpânilor de câini, sancțiuni, responsabilități, cazuri de agresiuni asupra animalelor și problema câinilor abandonați.
Avocata a vorbit mai întâi despre legislația în domeniul protecției animalelor: ”Toată legislația pe care o avem în plan național e una recentă, protecția animalelor e un concept destul de nou, care întâmpină încă destul de multă rezistență în primul rând din partea cetățenilor. Ca să înțelegem mai bine ce înseamnă protecția animalelor, cred că e important să începem cu prima reglementare în domeniu, care e una europeană. Este vorba de un articol din Tratatul de la Lisabona, în care legiuitorul european definește animalele ca fiind ”ființe sentiente”, sentient beings în engleză. Din păcate în română s-a tradus ”ființe sensibile”, însă traducerea corectă este de ființe sentiente. Asta înseamnă că animalele sunt niște ființe capabile să experimenteze stări, au emoții, dezvoltă stări și au o sensibilitate. ”
Cu privire obligațiile stăpânilor, Ioana Trană a punctat: ”Singurul lucru de care legiuitorul ține cont este că animalele suferă și de aici obligații pentru noi. În legislația românească, obligațiile pe care stăpânii de animale le au sunt din 2004, de când a fost adoptată legea privind protecția animalelor, și simplificate ar fi: dacă cumva avem un animal, trebuie să-i asigurăm adăpostul corespunzător, hrana și apa suficiente, trebuie să-i asigurăm posibilitatea de a face mișcare și, un lucru foarte important, legea ne obligă să-i acordăm grijă și atenție. Asta mi se pare foarte important de subliniat.”
În cadru emisiunii a fost prezentat un ca caz de la Oradea, în care un bărbat a fost condamnat la 9 luni închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității 70 de zile pentru că a împușcat un câine care se plimba afară, împreună cu stăpânul lui.
”Situații de genul acesta apar pentru că la noi animalele sunt încă asimilate unor bunuri, ele sunt obiectul dreptului nostru de proprietate. Și din punct de vedere al legii, ele sunt considerate bunuri. Adică, câinele este al meu, dacă este al meu, pot să dispun asupra vieții lui.”, a spus avocata.
Cine este răspunzător pentru câinii abandonați? ”Răspunderea pentru câinii comunitari o are întotdeauna administrația publică, adică până la urmă noi. Fiecare dintre noi răspunde pentru câinii abandonați. Consiliile locale și primăriile reprezintă administrația publică și ei ar trebui să dezvolte în fiecare localitate strategii și politici prin care să gestioneze situația câinilor abandonați. Din păcate, la noi în țară nu s-a făcut nimic timp de zezi de ani, până acum câțiva ani când situația câinilor de pe stradă a devenit una gravă și atunci dintr-o dată s-au luat măsuri drastice, nepotrivite, cele cu eutanasierea. Oradea este un caz fericit, de carte, exemplu de urmat. Administrația a fost preocupată de acest subiect. A recurs la practici de sterilizare și nu de eutanasiere. (…)
Legea dă dreptul personalului veterinar din fiecare adăpost ca la expirarea celor 14 zile de la capturare să poată fi eutanasiat. Legislația s-a modificat de mai multe ori, iar acum pot fi eutanasiați chiar și câinii sănătoși. ”, a punctat Ioana Trană.
Un alt subiect discutat a fost microciparea câinilor. ”Microciparea este obligatorie. Statul, autoritățile publice trebuie să-și informeze cetățenii în legătură cu atitudinea pe care trebuie să o aibă față de animale, ori la noi Statul nu s-a preocupat prea mult cu informarea propriilor cetățeni despre obligațiile pe care le au.
Teoretic, dacă e să aplicăm legea, s-ar putea sancționa persoana care nu-și microcipează câinele. Dar vedeți că abia acum apar hotărâri de condamnare pentru uciderea animalelor și sunt o noutate. Mă tem că nu suntem pregătiți să sancționăm o persoană pentru că nu și-a microcipat câinele”, a precizat Ioana Trană.
Sfatul de final al avocatei: ”De fiecare când intrăm în interacțiune cu un animal, să încercăm să fim rezonabili, să fim oameni înainte de orice!”
Puteți urmări înregistrarea emisiunii mai jos.