fbpx

Avocata Amal Clooney riscă să fie arestată

Avocata specializată în drepturile omului, Amal Clooney, soția celebrului actor american George Clooney, riscă să fie arestată în Egipt.

Amal Clooney (fostă Alamuddin) a fost amenințată de autoritățile de la Cairo după ce a arătat într-un raport deficiențele sistemului judiciar egiptean, înainte de condamnarea în această țară a trei jurnaliști al-Jazeera, unul dintre ei fiind apărat de cunoscuta avocată.

Oficialitățile egiptene au avertizat-o pe Amal Clooney că riscă să fie arestată după ce a identificat deficiențele majore în sistemul judiciar care au dus la condamnarea a trei jurnaliști al-Jazeera, închiși la Cairo.

Intr-un interviu pentru ziarul The Guardian, după apelul din această săptămână, Amal Clooney, avocată pentru unul dintre cei trei acuzați, spune că ei au fost victime ale acelorași deficiențe pe care ea le-a evidențiat în raportul scris în februarie 2014 despre Justiția din Egipt.

Deși scris înainte ca ea să fie implicată în cazul jurnaliștilor de la al-Jazeera, autoritățile egiptene au amenințat cu arestul echipa care a redactat raportul în cazul în care încearcă să-l prezinte în Egipt.

”Când am mers să lansăm raportu, în primul rînd ne-a oprit să acem asta în Cairo. Ne-au întrebat: Raportul critică armata, justiția sau guvernul? Noi am răspuns: Păi, da. Și ei: Bine, atunci riscați să fiți arestați”, a povestit avocata Amal Clooney pentru The Guardian.

Raportul, realizat în numele Asociației Internaționale a Barourilor, spune că sistemul judiciar din Egipt nu este atât de independent cât ar trebui să fie. Scoate în evidență că oficiali din Ministerul de Justiție au puteri mărite peste judecători și că Guvernul exercită control asupra procurorilor.

Pe lângă alte recomandări, Amal Clooney și ceilalți doi co-autori au sugerat eliminarea practicii care permite autorităților egiptene să-și aleagă judecătorii pentru unele procese politizate.

Amal Clooney îl reprezintă pe Mohamed Fahmy, unul dintre cei jurnalişti judecaţi în Egipt sub acuzaţii de terorism, care are şi cetăţenie canadiană, iar avocata face demersuri la nivel internaţional pentru a obţine deportarea lui Fahmy din Egipt în Canada. Amal urmează să aibă o întâlnire în acest sens cu premierul canadian.

FOTOGRAF Andrei Preduț
FOTOGRAF Andrei Preduț

Amal Alamuddin, pe numele de dinainte de căsătorie, a devenit soţia actorului american George Clooney în septembrie, după o ceremonie fastuoasă, organizată la Veneţia, în Italia, la care au participat mai multe celebrităţi din industria de divertisment, precum actorul Matt Damon şi rockerul Bono.

amal si julian assange

Avocata Amal Alamuddin, specializată în drepturile omului, i-a avut printre clienţi pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, şi pe fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina