fbpx

Zeci de texte din proiectul de modificare a Legii avocaturii au fost eliminate la Camera Deputaților

Zeci de texte noi introduse la Senat în proiectul de modificare a Legii de organizare și exercitare a profesiei de avocat au fost eliminate de către Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților, care este camera decizională. Proiectul urmează să fie supus votului deputaților.

Comisia juridică a eliminat complet articolul prin care avocații erau obligați să declare relația cu fosta securitate și aveau interdicție să colaboreze cu serviciile secrete.

„Art.14 indice 1.- (1) Avocatul este obligat să depună la barou o declaraţie pe propria răspundere, potrivit legii penale, privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent sau colaborator al fostelor organe de securitate, ca poliţie politică, precum şi al serviciilor de informaţii.

(2) Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică, la cererea persoanelor interesate, declaraţiile privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent sau colaborator al fostelor organe de securitate. Rezultatele verificărilor se ataşează la dosarul profesional.

(3) Dispoziţiile legale privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică se aplică în mod corespunzător.

(4) Avocatul nu poate fi lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaţii.

(5) Avocatul este obligat să depună la barou o declaraţie pe propria răspundere, potrivit legii penale, din care să rezulte că nu este lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaţii.

(6) Încălcarea dispoziţiilor alin.(1), (4) şi (5), precum şi constatarea nerealităţii declaraţiilor respective atrag nedemnitatea avocatului în condiţiile stabilite prin Statutul profesiei de avocat”. ”

Eliminarea textelor de mai sus a generat o reacție a judecătorului Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Judecătorilor:  ”Citesc acum modificarile la legea avocatului si observ ca din varianta trecuta de Senat s-a eliminat interdictia avocatilor de a fi agenti acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor secrete. Parlamentul trebuie sa explice public de ce vrea sa permita serviciilor secrete sa aiba agenti acoperiti ca avocati. Ce garantii efective ale dreptului la aparare are un om daca avocatul ar putea fi controlat de un serviciu secret?

De asemenea, am citit ca s-a eliminat si prevederea ca avocatii sa declare relatia pe care au avut-o cu fosta Securitate comunista. Colapsul comunismului a avut loc doar in urma cu 26 de ani si, in lipsa unei legi a lustratiei, lucratori acoperiti ai Securitatii comuniste au ramas activi nu doar in politica, ci si in magistratura, continuandu-si relatia cu serviciile secrete post-decembriste. Unii dintre acestia e posibil sa fi devenit avocati.

O minima transparenta si respect fata de regulile democratiei ar impune macar ca relatia avocatilor cu fosta Securitate comunista sa fie publica, pentru ca cetatenii sa stie lucrul acesta cand isi aleg un avocat.

Acceptarea acoperitilor in randul avocatilor intoarce Romania in timpurile negre in care drepturile omului erau simple slogane, cinic promovate.

Sunt curioasa ce pozitie au avocatii despre acoperitii dintre ei. Intreb asta pentru ca noi am militat pentru verificarea acoperitilor din magistratura, iar Baroul a sustinut public cererea noastra.”

Alte articole și alineate introduse de Senat și eliminate de Comisia juridică a Camerei Deputaților:

„Art.111 indice 1.- Întrebuinţarea de cuvinte ori gesturi jignitoare de către o persoană, indiferent de calitatea ei, care participă la o procedură judiciară, faţă de avocat, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

Observația comisiei: Textul este o variantă agravată a infraciunii art. 278 din Codul penal (Încălcarea solemnităii edinei). Varianta agravată ar fi trebuit prevăzută în Codul penal.

Art. 111 indice 2.- Declararea publică necorespunzătoare a adevărului, cu scopul de intimidare sau de răzbunare, în cursul unei proceduri judiciare, de către o persoană, prin care se impută săvârşirea de către un avocat a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave prin sau în legătură cu prestaţiile sale profesionale, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Observația comisie: O faptă similară celei propuse săvârită împotriva judecătorului sau a organului de urmărire penală a fost prevăzută de art. 276 din Codul penal care a fost abrogată prin Legea nr. 159/2014, de aceea ar trebui reanalizat acest text.

Art.111 indice 3.-(1) Ameninţarea săvârşită împotriva avocatului în timpul exercitării profesiei şi în legătură cu aceasta se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

(2) Lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite împotriva avocatului în condiţiile alin.(l) se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Raportul Comisiei juridice a Camerei Deputaților

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Un bărbat de 50 de ani a murit la volan, luni seară, pe DN1, în apropiere de Dumbrava.... Citește mai mult
Patru bărbați din Huedin au fost prinși în flagrant în timp ce furau cablu din cupru de la infrastructura căii ferate.... Citește mai mult

Lasă un răspuns