CLUJUST.ro vă prezintă o înregistrare halucinantă despre șmecherii imobiliare. Un arhitect cu state vechi în Cluj a recunoscut într-o discuție cu vecinul unui proiect de-al său că viitoarea construcție nu trebuia să primească autorizație de la Primăria Cluj-Napoca. Beneficiarul inițial al autorizației este un om de afaceri a cărui firmă a fost abonată la lucrări pe bani publici în vremea guvernării lui Adrian Năstase.
Un tânăr de 26 de ani din cartierul Gruia a pornit de ceva vreme o luptă împotriva proiectului imobiliar lipit de casa lui, pentru a-și proteja proprietatea. Cu o autorizație de ”reamenejare, mică extindere, supraetajare”, pe strada Gruia nr.21 a început anul acesta demolarea casei existente, lipită de casa tânărului Răzvan Zubașcu (foto) și a bunicii lui. Tânărul s-a plâns autorităților când a văzut că încep să apară fisuri la casă în urma demolării.
Proiectul de pe strada Gruia nr. 21 a primit initial autorizaţie de construire in 2009 pentru reamenajarea şi mansardarea unei locuinţe cu parter. Primăria era condusă de Sorin Apostu, iar arhitect șef era ca și acum Ligia Subțirică. Beneficiarul autorizației a fost Constantin Uță, patronul firmei Cipt Partener SRL din Bistrița, care a primit numeroase contracte de lucrări în vremea guvernului Adrian Năstase. Uță ar fi vândut proiectul către două persoane, însă tot numere de Bistrița-Năsăud au mașinile muncitorilor de pe șantier. Noii beneficiari au primit în iunie 2013 o nouă autorizaţie de construire pentru ”reamenajare, mică extindere, supraetajare locuinţă unifamilială – demisol, parter, etaj şi mansardă”. În realitate, clădirea existentă a fost demolată aproape în totalitate, iar proiectul arată un mic bloc.
Proiectantul este firma Metopa Arhitect SRL, deținută de arhitectul Aurelian Buzuloiu, cel care în 1993 realiza primul proiect al Catedralei Sf. Iosif din Piața Cipariu, proiect ce a fost apoi refăcut de alt arhitect. Arhitectul a fost amendat de primărie cu 1.500 de lei și nu vrea să mai audă de proiectul din Gruia. Vecinul disperat l-a abordat pe arhitect pentru a-i cere ajutorul în cadrul acțiunii împotriva autorizației. Discuția a fost înregistrată de Răzvan Zubașcu și postată pe internet.
(min 00.03) Răzvan Zubașcu: Am vrut să vă întreb n-ați mai rezolvat nimic cu autorizația aia din Gruia?
Aurelian Buzuloiu: Nu, nu. Am plătit amenda că așa este Statul nostru drag și scump și nu mă mai interesează. Restul e treaba altora (…) Nu mai contactez pe nimeni. Am făcut lucrarea, am plătit și amendă 1.500 de lei.. Nu mă mai deranjați…
(min 00.52) A.B: Am plătit amenda, m-am conformat tuturor legilor țării, am făcut niște treburi care mi se păreau normale. Să răspundă Uță mai departe! Dacă el a fost un șmecher, să meargă cu șmecheria lui.
(min 01.47) A.B: Nu mă interesează.. Dacă primăria a făcut aceasta.. nici la ei nu mă duc de rușinea lor, că de fapt ei sunt vinovați.
(min 02.14) A.B: Pe mine nu mă mai contactați. Nu mă trimiteți niciunde că nu mă duc. Nici de la Gherla dacă vin.
R.Z: Da pe cine să trimit?
A.B: Pe Primărie nu pe mine!
R.Z: Dar dumneavoastră ați făcut proiectul
A.B Păi dacă l-am făcut, l-am făcut.
R.Z: Dacă treceți pe strada Gruia vedeți că acolo e trecut numele dumneavoastră, nu al primăriei.
A.B: Păi asta-i altă problemă domne! Eu pentru această lucrare am plătit 1.500 de lei. Nu mai doresc să ascult de nimic și de nimeni. Dacă vreți, regulați Primăria că ea e vinovată că a dat autorizație fără niște acte care sunt obligatorii cel puțin moral din partea lor, dar nu șmecherii de genul ăsta.
(min 03.58) A.B; Acum eu sunt ultima oaie. Am plătit și amenda, nu mă interesează. Să vă duceți la cine vreți la primărie, vorbiți cu ei, întrebați-i de ce au dat autorizația fără actele toate necesare. Ei trebuia să verifice această lucrare, dacă eu am fost nărod și le-am predat, poate am vrut să-i induc în eroare. Dacă nu voiau să-i induc în eroare, de ce nu m-au intrebat inainte de a scoate autorizația?
R.Z: Ideea e că au reînnoit-o de zece ori. Dacă o dădeau o dată înțelegeam că vorba aia nu au fost atenți, dar au prelungit-o de patru ori
A.B: Nu știu care au fost metodele de intrare în posesia autorizației.
(min 05.44) A.B; Nu mă băga pe mine la înaintare. Nu mă duc. Mulțumesc de intenția bună care o ai, dar la vârsta mea nu mai am chef să mă duc sub pământ.
R.Z; Dar credeți că pentru mine e ok ca la vârsta mea de 26 de ani să umblu de nebun din februarie tot la două zile, ba la Cadastru, ba la Primărie, ba la Poliție, ba la Tribunal, ba la DNA.
ASCULTAȚI MAI JOS ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ
Tânărul s-a alarmat când a văzut că lucrările îi afectează casa.”Au început să demoleze şi ne-au pus în pericol locuinţa noastră. Pereţii au început să crape. S-au oprit numai după ce am început să facem sesizări”, a spus Zubaşcu.
Ultimul control al inspectorilor primăriei a fost in 21 februarie 2014, cand nu au găsit nimic în neregulă. Reprezentanții primăriei i-au transmis vecinului nemulțumit că poate cere anularea autorizației de construire la instanța de contencios administrativ.