fbpx

Orientul apropiat…de Cluj. Afacerile celor mai cunoscuți arabi stabiliți în urbea de pe Someș

Comunitatea arabă din Cluj-Napoca este una dintre cele mai puternice din România. Bine integrați în societate, oamenii de afaceri de origine arabă, proponderent sirieni, foşti studenţi ai centrului universitar clujean de dinainte de Revoluţie, sunt implicați și interconectați în afaceri imobiliare, comerţ en-gros sau cu amănuntul de produse alimentare și tutun, case de schimb valutar, bijuterii, șaormării, benzinării, colectare deșeuri și o universitate particulară.

De curând, PNL a anunțat că l-a inclus pe lista candidaților pentru Consiliul Local pe tânărul de origine siriană Bashar Molhem (foto), dovadă că musulmanii sunt bine integrați în Cluj-Napoca. Fiind o știre recentă, vom începe radiografia afacerilor ”arabe” din Cluj cu tatăl candidatului, Eiad Molhem. Încă de la boom-ul imobiliar, acesta deține zeci de hectare de teren în zona Bună Ziua, dar și în zona Someșeni-Sânnicoară, unde intenționează să construiască un cartier de vile. Familia deține importante spații comerciale închiriate la bănci în centrul Clujului, aproape toate pe Bulevardul Eroilor, terenuri în zone importante și restaurante.

Eiad Molhem a fost implicat la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000 într-o afacere controversată cu tăieri de păduri în zona Băișoara. Este vorba de firma Tazman SRL, înființată în 1999, cu obiect de activitate ”tăierea și rânduirea lemnului”. Firma este activă și azi, dar nu a depus bilanț la Ministerul Finanțelor din 2013. La începutul anilo 2000, cifra de afaceri a firmei Tazman a crescut constant de-a lungul anilor, dar în paralel cu aceasta s-au înmulţit suprafeţele despădurite din Muntele Băişorii. Firma a câștigat licitații pentru exploatarea de lemn, dar a și fost implcată într-un dosar penal pentru sustragerea de arbori. În Tazman SRL au fost asociați Eiad Molhem, Malhem Mohamed-Emad și Wael Yassin. Primii doi s-au retras și a rămas doar Yassin.

Eiad Molhem s-a retras în 2009 și din firma Krisrom Impex SRL, deținută acum de Malhem Mohamed-Emad (95% din părțile sociale) și Dorina Rațiu (5%). Societatea are sediu pe bulevardul Eroilor nr.19 si se ocupă cu  ”comert cu amanuntul al produselor cosmetice si de parfumerie, in magazine specializate”. Spațiul de pe Eroilor nr.19 a fost închiriat la o bancă.

Clădirea din mijloc este la numărul 19 pe Eoirlor
Clădirea din mijloc este la numărul 19 pe Eoirlor

În 2014, s-a întors roata și Malhem Mohamed Emad i-a cedat partea lui din firma Amytop SRL, în care Molhem a rămas unic asociat. Firma are sediul în Sora Shopping Center, la etaj, si are ca obiect de activitate ”vanzare de produse alimentare, bauturi si tutun”. Pe firma Amytop funcționează șaormăriile Rosa din complexul comercial Sora și de pe strada David Francisc

fast food rosa

Eiad Molhem a mai fost asociat în firmele Money Casa de Shimb SRL, SIR & RO SRL (restaurante) și Las Palmas SRL (șaormărie), lichidate rând pe rând în 2007, 2010, respectiv 2013. În Las Palmas, Eiad a fost asociat cu un Radwan Sayed Taleb, despre care puteți citi un pic mai jos.

În zona centrală, pe străzile Iuliu Maniu şi Bolyai, activează celebrul sirian “Saker”, pe numele său Abdul Rahman Bazrkan, lider neoficial al comunităţii arabe din Cluj, proprietarul mai multor case de schimb valutar. Cea mai la vedere afacere este magazinul en-gros de pe Iuliu Maniu, colţ cu Bolyai. Iniţial, en-grosul a funcţionat pe firma Part Dieu, la care erau asociaţi Shaker, Aburok M.K Ayman şi Bassam Koukach. Magazinul en-gros a fost trecut pe o altă firmă, numită Hani Com Impex, deţinută doar de sirianul Bassam Koukach, iar acum funcționează pe Acapolco Mini Market, deținută de Bazrkan.

Casa de schimb valutar care îi poartă porecla funcționează pe firma Sakercomp Casa de Schimb Valutar SRL, în care Bazrkan mai deține doar o mică parte din părțile sociale. Acum este asociat majoritar sirianul Ayad Hassoun, al doilea asociat este palestinianul Abu Rock M K Ayman, iar ”Saker” mai are doar 0,35%.

În 23 iunie 2015, Bazrkan s-a retras din societatea Homs Food SRL, cu sediul pe Bulevardul Eroilor nr. 43 (fast food-ul Mama Manu), cesionând părțile sociale către o anume Cristina-Corina Negrea.

Casa de schimb Saker și magazinul Acapulco
Casa de schimb Saker și magazinul Acapulco

saker asociati

Sirianul Hassoun Ayad a trecut prin mai multe firme de-a lungul anilor. De exeemplu, în 2011 a intrat alături de Daniela Maria Cherhaț în D & C Oil SRL, la obiectul de acitvitate adăugându-se ”recuperarea materialelor reciclabile sortate,  producția de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje; colectarea deșeurilor nepericuloase, colectarea deșeurilor periculoase; tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase și periculoase. Firma are punct de lucru pe Calea Baciului. În 2016, Cherhaț este din nou singură în firmă.

Ayad mai este asociat în firma  Viorel & Dan Auto Import Export Service, ce vinde carburanți, repară mașini și deține un motel pe strada 1 Decembrie 1918 f.n, alături de Alahmad Aljumah Rafaa. Din această firmă s-a retras în 2012 Hassoun Sofyan-Yosif, zis ”Suzi”, ce deţine alături de fratele său Hassoun Ghassan restaurante şi o agenţie de turism pe firma Evergreen SRL.

Hassoun Ghassan mai deține două firme în București, Acapulco Sir International (imobiliare) și Antrepozite Frigorifice PGA SRL (transport frigorific)

Un fost asociat din Sakercomp este Hassoun Jamal, acum patronul firme Kaled & Samer Frați SRL, înregistrată la aceeași adresă ca și Viorel & Dan Auto Import Export Service SRL și cu obiect de activitate ”recuperarea materialelor reciclabile sortate”. În Kaled & Samer SRL a mai fost asociat până în 2011 Serhan Alhassan Alserhan.

family shopping
Clădirea de pe Eroilor nr.41

Radwan Sayed Taleb este un alt nume de sirian cunoscut în lumea arabă de pe Someș. Acesta a deținut de unul singur societatea Asmarani SRL, care în 2005 a construit și deschis pe bulevardul Eroilor nr.41 ”Family Shopping Center”, la care a tăiat panglica chiar primarul Emil Boc. Avid de imagine, Boc a girat o clădire de două etaje ce sluțește bulevardul, ridicată pe locul unei clădiri istorice, fără avize de la comisia munumentelor.

În 2011, Abdul Bazrkan (Saker) și fiul lui, Sami Bazerkan, au intrat în firma Asmarani SRL, alături de Sayed Taleb, care a rămas cu 50%. Treptat acesta s-a retras de tot din societate, rămânând doar primii doi. În ianuarie 2015, Abdul Bazrkan și Sami Bazerkan s-au retras din societatea Asmarani SRL, rămânând asociat unic Al-Sagir Mohamad, cetățean sirian, domiciliat în Budapesta. Firma și-a schimbat denumirea în Asmarani Sagir și a fost mutată la București.

Radwan Sayed Taleb mai este asociat în firma Alajmy Ajyl din Câmpia Turzii, ce are ca obiect de activitate ”restaurante”. În firmă mai sunt asociați, Alajami Mohamad, Alajami Mhd Ali, Airksoufi Itaf și Krisztina Alajmi.

Una din cele mai vechi familii de oameni de afaceri arabi venite la Cluj este ce a sirianului Farid Jerbaka. Aceştia are pe strada Tipografiei din zona centrală a oraşului mai multe spaţii comerciale (grupate într-un Mini Center) unde funcţionează schimburi valutare, bijuterii şi un restaurant. Farid Jerbaka a stat și în arest pe vremea în care făcea afaceri cu maşini de lux. În Farid SRL sunt asociați Farid Jerbaka și Emad Jurbaka. Cel din urmă, a preluat în 2004 firma Dallas Exchange de la Malhem Mohamed Emad și Kristel Gherhard. Firma a fost dizolvată în 2008.

În ședința Consiliului Local Cluj-Napoca din 26 ianuarie, consilierii au votat planul urbnistic al unui ansamblu rezidențial cu imobile de două și patru etaje, pe 10.000 mp, în cartierul Bună Ziua, pe numele lui Farid Jerbaka.

Spațiile lui Jerbaka de pe str. Tipografiei nr.8
Spațiile lui Jerbaka de pe str. Tipografiei nr.8

Un alt grup de arabi a dezvoltat o reţea fast-food şi magazine de legume-fructe, dar şi en-gros. Pe societatea “Rajaa Impex” funcţionează un fast-food din Piaţa Mihai Viteazu și alte magazine alimentare. Firma aparţine lui Maher Sayed Taleb, Chanir Said Talib şi Mihaela Afrodita Sayed-Taleb. Ciudat este că firma înființată în 1999 apare ca funcțională, dar nu are depus niciun bilanț pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

hadi jaradatDintre membrii comunităţii arabe din Cluj se distinge și iordanianul Mohammad Hadi Jaradat, proprietarul și rectorul Universităţii ”Bogdan-Vodă”. ”Hadi” este numele sub care este apelat de prietenii din poliţie, justiție și politică. Ascensiunea sa a rămas un mister la fel de mare ca şi modalitatea prin care a reuşit să strângă în jurul său oameni cu greutate, printre care chiar şi pe Ilie Botoş, fostul procuror general al României (fost conferenţiar al universităţii). Presa centrală a scris că Hadi Jaradat a purtat înainte de 1995, când a fost eliberat din închisoare, numele de Abdel Mohamed Hadi Rahman, fiind condamnat în 1993 pentru fals intelectual și complicitate la contrabandă.

Unul dintre foștii asociaţi ai lui Jaradat (cei doi înfiinţând, la începutul anilor ’90, Universitatea Româno-Arabă de la Baia Mare) este nimeni altul decât Khaled Matar, bănuit de către FBI de relaţii cu organizaţia teroristă Al-Qaeda. Acesta a fost condamnat definitiv în 2008 la șase ani de închisoare pentru trafic de influență. Prima sentință a fost pronunțată în 2002, însă Matar a fost fugit din țară.

Firma de turism Kartago Tours SRL  este deținută Ben Selma Ridha, cetățean tunisian și maghiar, cunoscător al limbii române, domiciliat în Ungaria si Nasr Ferid, cetățean ceh, născut în Tunisia, domiciliat în Republica Cehia.

Diab Iyad este reprezentantul la Cluj al Ligii Islamice și Culturale din România, principala organizație care reunește membrii comunității islamice din țara noastră. La Cluj, Liga funcționează în strânsă interdependență cu moscheea de pe strada Păstorilor, unde există și un centru cultural. Pe numele său complet, Diab Iyad Arafat Shehadeh, palestinian născut în Cisiordania, a fost asociat până în 2008 în firma All Food SRL, când și-a cesionat părțile sociale româncei Ileana Fodor.

Potrivit recensământului din 2011, la Cluj trăiesc în mod permanent 879 de musulmani. Lor li se adaugă în timpul anului universitar un număr de circa 1000 de studenți din state musulmane. În total, în jur de 2.000 de musulmani trăiesc la Cluj în mod curent. Mai mult decât francezii, italienii și nemții orginari din Germania, la un loc.

Afaceriști dubioși care au dispărut din peisaj

Începând cu anii ’90, Clujul a fost o placă turnantă a afacerilor ilegale derulate de personaje ca Omar Hayssam, Ahmed Nazar sau Khaled Matar, ultimul considerat de FBI drept agent al oraganizaţiei teroriste Al-Qaeda.

Urmele celebrului Omar Hayssam la Cluj duc şi spre afaceri ilegale cu petrol. La începutul anilor 2000, procurorii clujeni au instrumentat împreună cu colegii de la Bucureşti ample dosare de spălare de bani din evaziuni fiscale cu alcool şi petrol făcute de o grupare de arabi reuniţi în jurul lui Omar Chama, sirianul catalogat drept locotenent al lui Omar Hayssam. Chama şi complicii săi au scos din ţară peste 60 de milioane de dolari, bani care au ajuns în ţări islamice fundamentaliste şi există suspiciuni că au finanţat activităţi teroriste. Şeful reţelei din zona Cluj a fost sirianul Basam Ali Ahmad Mezher. “Reţeaua Chama-Mezher” folosea firmele fantomă “Rodeo Prod” din Bucureşti şi “Yulisa Line” din Cluj. Administratorul “Rodeo Prod” era sirianul Mezher, iar sediul societăţii, declarat fictiv, era un număr de casă situată pe soşeaua Colentina, locul preferat în care Hayssam şi-a înregistrat şi el o parte din firme.

Un nume intens mediatizat la sfârșitul anilor 90 si începutul anilor 2000 a fost irakianul Ahmed Nazar, cel care cumpărat Uzinele Chimice Turda (UCT), o companie aflată pe lista fabricilor de importanţă strategică înainte de 1989 şi care folosea mercur în procesul tehnologic. UCT a fost privatizată și cumpărată de Ahmed Nazar în 1998. Ca orice investitor care se respectă, arabul a dezmembrat uzina și a vândut-o pe bucăți. După mai bine de un an de la cumpărarea UCT, Nazar a fost arestat preventiv în 7 octombrie 2000, dar a fost, ulterior, eliberat. Apoi, Nazar a fost condamnat, cu suspendare, pentru evaziune fiscală, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnatură privată şi uz de fals. Nazar a dezmembrat utilajele şi instalaţiile din dotarea UCT şi a valorificat inoxul din care erau confecţionate ca material refolosibil. Timp de şapte ani, clădirile UCT au fost înstrăinate, una câte una, sau dezafectate şi vândute ca material de construcţii.

Khairat Chikhess, cetățean sirian, a deținut mai multe firme în domeniul comerțului: KH65 SRL, SO 73 SRL, Sara 06 SRL, Bebe 98 Impex, Sara Panthers. Acesta a fost condamnat definitiv în 2012 la 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare pentru ultraj. Mai exact, l-a tăiat la o mână pe agentul Sever Legian, care atunci era la Secția 1 de Poliție. Șeful lui Legian era comisarul-șef Liviu Crișan, între timp pensionat, al cărui frate a făcut afaceri prin firma Cris Oil SRL cu vărul inculpatului, Maher Chikhess, poreclit “doctorul”, licenţiat al Facultăţii de Medicină în specialitatea ginecologie. Maher a fost arestat pentru că ar fi livrat combustibili contrafăcuţi la diverite benzinării pe care le controla el sau interpuşi, tot cetăţeni arabi.

Comments

comentarii

Când zborul Jeju Air 2216 s-a prăbușit pe un aeroport sud-coreean, a derapat într-un dig dincolo de pistă și a luat foc, părea imposibil ca vreunul dintre cei 181 de ocupanți să supraviețuiască.... Citește mai mult
Săptămâna viitoare vine cu o răcire accentuată a vremii și temperaturi negative. Prognoza meteo actualizată.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns