fbpx

Omul care i-a învățat drept penal pe Kovesi, Morar, Mateuț, Streteanu și multe alte nume mari

Un exemplu pentru toți profesorii din țară: Fostul profesor de drept penal Matei Basarab este sunat sau vizitat de foștii studenți chiar și după 30 de ani de la absolvire. După cum chiar el ne spune, i-au fost studenți doi președinți de Curte Constituțională, doi șefi de guvern și patru procurori generali ai României. Toți marii juriști care au învățat la Cluj îl dau ca exemplu de profesor în interviurile pe care le acordă. Fostul profesor Matei Basarab are acum 86 de ani și trăiește cu soția într-un cămin de bătrâni.

Fostul profesor de drept penal Matei Basarab a fost cadru didactic timp de 55 de ani, până în 1995. Înainte de 1989 a predat doar la Universitatea Babeș-Bolyai, iar după Revoluție fost solicitat și de universități particulare. Astfel, a ținut cursuri atât în Cluj, la UBB, la ”Dimitie Cantemir” și la ”Bogdan Vodă”, cât și la Arad, Timișoara și Oradea. Atât actualul decan al Facultății de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, Corina Buzdugan, cât și lectorul de drept penal, Camelia Reghini, care i-a luat locul la catedra de la Cantemir, i-au fost studente marelui profesor. ”Norocul pe care l-a avut Cantemiru’ a fost că toate cadrele didactice au fost luate de la Babeș.”, spune Basarab. Acesta i-a fost în comisia de doctorat judecătoare Sorina Siserman, care predă drept procesual penal la Facultatea ”Dimitrie Cantemir”.

Fostul profesor Matei Basarab se mândrește cu mulți foști studenți care au ajuns mari nume în sistemul judiciar: ”Să vă spun doar că la Curtea Constituțională doi dintre președinți, dintre care unul Zegrean, mi-au fost studenți. Doi șefi de Guvern, Boc și Ciorbea mi-au fost studenți. Patru procurori generali mi-au fost studenți.. Botoș, Kovesi….restul nu mi-i amintesc acum”, spune profesorul, care nu mai vede și nu mai aude bine. Alți foști studenți ai lui sunt fost procuror șef DNA Daniel Morar, acum judecător CC, și avocatul profesor de procedură penală Gheorghiță Mateuț. Chiar și cei care au mers pe calea dreptului civil, cum este judecătoarea Andrea Chiș, care predă drept procesual civil la UBB și care a fost aleasă des decan de suflet, l-a dat exemplu pe profesorul Basarab în interviul acordat CLUJUST.

”Mi-a plăcut, ăsta a fost norocul! Am ținut seminariile cât am fost asistent și lector. De la conferențiar, profesor, am avut asistenți, dar de multe ori îi asistam și pe ei. Să vă spun drept mi-a plăcut meseria. Și când îți place ceva, o faci cu drag. Niciodată nu am spus ”vai am examen, am curs, am seminar”. Niciodată nu am întârziat. Și când am ținut ore la Oradea, Arad, Timișoara, Târgu Mureș, eu niciodată nu am întârziat.”, spune acum fostul profesor.  Acesta este vizitat de foști studenți, chiar și unii care au absolvit acum 30 de ani. Avocatul Gheorghiță Mateuț, procurorul Florin Magyar, avocata Doina Gherman, decanul Florin Streteanu, profesorul Liviu Pop, avocatul Tiberiu Ban sunt câteva nume de care își amintește profesorul că l-au vizitat în ultima vreme. ”Soția se tot miră câți mă vizitează și-mi dau telefon.”, spune Matei Basarab. Acesta i-a fost conducător de doctorat avocatului Tiberiu Ban, pe care îl laudă: ”E foarte bun, conștiincios și cinstit. Mi-a fost student și i-am fost conducător de doctorat. Alții sunt puși pe ideea să-l jumulească pe client. El se culcă și la 12 noaptea să vadă dosarele. Faptul că merge la Timișoara, la Zalău, Oradea, Târgu Mureș, București înseamnă apreciere”

Nu la fel spune despre fostul procuror, actual avocat Ovidiu Budușan: ”Nu toți cei care ajung departe și merită. El nu a fost prost, dar n-a pus osul…Mai ales că și tatăl lui a fost cadru didactic.. Prima dată l-am picat. Când l-am picat zic ”ce s-a întâmplat?” Păi zice el ”abulie”. Nu, zic: dragă, asta e lene! El a crezut că dacă eu cu taică-su mă am bine, gata.”

Profesorul critică cariera politică a fostului student Emil Boc: ”Ultima dată am vorbit cu Boc acum 10 ani, când am implinit 50 de ani de la căsătorie. Ne-a dat premiu, de atunci nu l-am mai văzut. Am avut și fotografie cu el pe prima pagină. A fost un student bun, serios, păcat că s-a lăsat la îndemâna lui Băsescu, la mahalagiu ăsta!

profesor Matei Basarab (7)Matei Basarab a predat în total cinci cursuri, pe care le enumerăm cu denumirea avută atunci: drept penal judiciar, penal special, procedura judiciară, statistică judiciară și criminalistică. În 1995 a scris ultima carte de specialitate: Codul penal comentat. Codul penal actual nu l-a analizat din cauza problemelor de sănătate: ”Nu-mi permite vederea. În penal ar trebui să fie cele mai puține schimbări. Omorul e omor, furtul e furt, închisoarea e închisoare, arestarea e arestare, numai știți cum se fac tot soiul de….”

Fostul profesor susține ideea stabilirii unui prag de vârstă pentru intrarea în magistratură și dă modelul american: ”Nu întâmplător în America ajungi judecător la 40 ani. Până atunci iți trebuie experiență. Cine e judecător, la fel ca și cadru didatic sau ca și părinte, trebuie să aibă răbdare. Fără răbdare nu faci nimic. Îți trebuie o anumită experiență, mai ales procedura care are atâtea chichițe. Unul trebuie să piardă, este cert, dar nu oricine. Aici nu merge, zic eu, decât pe dreptate! Am avut foarte mulți asistenți, cam vreo 11, și spuneau ”domn profesor, cum să procedez?”. Simplu. Tot ce ți-a placut la un cadru didactic când ai fost student să faci și tot ce nu ți-a placut să nu faci, atât.”

Lipsa de experiență a judecătorului crede că a fost și cauza conflictului de anul trecut de la Judecătoria Cluj-Napoca între tânăra judecătoare Maria Daradics și avocata cu experiență Kapcza Mikolt.  ”În primul rând suntem juriști, că ești avocat și eu judecător, trebuie să ne respectăm între noi, iar Kapcza a fost o studentă bună ca și taică-su, care a fost avocat. Eu am știut-o ca pe o ardeleancă respectuoasă și vine, iertați-mi expresia, o mucoasă să mă dea pe mine afară”, spune profesorul Basarab.

Despre faptul că numărul de avocați în Cluj a ajuns la 1200, profesorul afirmă:”Avocați au fost întotdeauna mulți. Era și lozinca că în avocatură intră cine vrea și rămâne cine poate. Aici te caută clientul sau nu. N-ai altceva de făcut. Dacă ești bun te caută clientul, nu trebuie să umbli tu după el”

Fostul cadru didactic este dezamăgit de magistrații care ajung să fie arestați, ceea ce mai demult era de neconceput: ”Să vezi că sunt arestați procurori, judecători e cutremurător. Eu le-aș interzice să mai aibă de-a face cu dreptul. Uneori se fac avocați sau juristconsult. Absolut nimic să nu mai aibă voie. ”

A construit o vilă, dar locuiește într-un cămin de bătrâni

vila strada odobesti
Vila profesorului

Numele grele care îl vizitează pe fostul profesor nu îl găsesc acasă, ci la un cămin de bătrâni privat din cartierul Someșeni.

Matei Basarab și soția lui, Maria, au locuit într-un apartament în inima Clujului, pe strada Universității, care acum este dat în chirie de moștenitorii lui. Pe vremea când era activ, a investit într-o vilă pentru familia lui. ”Toți banii i-am investit într-o casă, o casă frumoasă cu etaj, cu living mare, cu 5 dormitoare 5 băi și o gradină splendidă pe strada Odobești, o casă galbenă foarte frumoasă. Fiul meu și nora mea, care sunt medici, au insistat foarte mult să ne mutăm la ei și ne-am mutat. Cu noi nu au cheltuit niciun ban. De noi a avut  grijă o femeie, care a lucrat la oncologie, acum pensionară.. Este foarte atașată. Pot să spun că este așa de atașată ca o rudă bună, că sunt și rude rele. Pe femeie o plăteam noi. Pensia noastră o scotea fiul nostru, o plătea pe ea și restul le rămânea lor. La un moment dat, fiul ne-a invitat în mașină și ne-am trezit aici.”, povestește fost profesor. Din 24 aprilie 2013, el și soția locuiesc într-o cameră dintr-un cămin de bătrâni privat. ”Am comemorat doi ani de când suntem aici”, spune Maria Basarab. Fiul lor este Mircea Basarab, fostul medic șef de la IPJ Cluj, pensionat, care, culmea, a avut o mică problemă cu legea penală.

Căminul de bătrâni
Căminul de bătrâni

Profesorul și soția nu se plâng de condițiile de la cămin, dar spun că nu este ca acasă: ”Nu ne plângem, însă știți că o asemenea cas  este o afacere. Nu e binefacere, ci afacere. Noi ne cumpărăm dimineața lapte din banii noștri, avem biscuiți, avem cozonac..de toate”. Aceștia sunt vizitați constant de fiul lor, de nepotul avocat Alexandru Basarab, și alte rude și prieteni din toată țara, dar și din Germania. Apropiați ai familiei spun că fiul lui Basarab a optat pentru căminul de bătrâni pentru că fostul profesor are nevoie de îngrijire permanentă, iar acolo este și o asistentă medicală. Însă marelui profesor nu i-a picat bine:  ”Sufletește eu așa mult l-am iubit, așa multă dragoste am investit, încât el dacă investea în mine numai 10% îmi ajungea.” Potrivit acestuia, și vizitatorii sunt intrigați: ”Oamenii s-au mirat de situația mea, dar ce pot să facă? Nu m-aș mai duce eu acasă. De unde am fost dat o dată afară, eu nu mă mai duc.”

Comments

comentarii

Odată cu apropierea sezonului rece, când virozele sunt tot mai frecvente, specialiștii recomandă adoptarea unor obiceiuri alimentare benefice pentru sănătatea intestinală.... Citește mai mult
Cum va fi vremea, marţi, 8 octombrie, la Cluj-Napoca?... Citește mai mult

Un comentariu

  1. Roberth Balog

    La multi ani, domnule profesor. Ati fost mentorul meu in drept penal, partea generala. si … va spun un secret: Si azi, cand caut o solutie intr-o chestiune de penal general, de foarte multe ori o gasesc in cursul dvs. ( editia 1992, din care am invatat pentru examenul cu dvs. ), ferfenitat si subliniat. La examen mi-ati dat 10, dar a fost cel mai muncit 10 din viata mea de student. Mi-ati dat, ca atator studenti, firul rosu al penalului. Va doresc toate cele bune si va multumesc.

Lasă un răspuns