fbpx

Locatarii unor blocuri atacă alte blocuri în construcție. Ce le răspunde investitorul

Un grup de locatari din mai multe blocuri din cartierul Bună Ziua s-au întâlnit pentru a decide dacă pornesc proces împotriva autorizației unui proiect imobiliar din zonă. Oamenii se tem că traficul în zonă se va aglomera și nu sunt de acord cu înălțimea noilor blocuri. Investitorul spune că, din contră, traficul se va decongestiona prin crearea unei noi legături între străzile din zonă și că regimul de înălțime majoritar în ansamblu e de trei etaje. Patru blocuri au o formă atipică, cu câte o scară de nouă etaje plus unul retras, spre o zonă unde este un pârâu și alte blocuri de patru etaje.

Dacă ne-am obișnuit cu cazuri în care proprietarii unor case se plâng de blocurile construite între ele, la distanțe minime, în cartierul Bună Ziua s-a iscat un conflict între locatarii de la blocuri cu trei și patru etaje, de o parte, și primăria și un dezvoltator imobiliar, de cealaltă parte. Circa 50 de oameni s-au întâlnit lângă șantierul proiectului imobiliar Andrei Mureșanu Sud pentru a decide ce vor face în continuare. Între ei, au fost și doi-trei oameni de la case de pe strada Plaiuri. Oamenii sunt îngrijorați că traficul în zonă se va aglomera după construirea noilor blocuri și, prin urmare, cer reducerea numărului de etaje. Proiectul are PUZ aprobat de primăria Cluj-Napoca încă din 2008, iar recent s-a emis autorizație de construcție. Ansamblul cuprinde mai multe blocuri, între care patru cu formă atipică, în scară. Regimul de înălțime predominant e de P+3, cu accente de P+9E+Etaj retras, conform planșelor.

plansa muresanu sud

schema bloc plaiuri

Terenul pe care se va realiza ansamblul Andrei Mureșanu Sud este între străzile Brăduțului, Plaiuri, Mikszath Kalman, Constantin Nottara, Carmen Silva și Mozart, pe un teren de câteva hectare, viran, dintre cartierele Andrei Mureșanu și Bună Ziua. Tocmai de aceea, proiectul a fost denumit Andrei Mureșanu Sud, iar locatarii îngrijorați și-au creat pe Facebook grupul Bună Ziua Nord.

strazi buna ziua plaiuri

Astfel, cei circa 50 de locatari s-au întâlnit cu avocații care reprezintă Asociația de pe Strada Măceșului, ce are deja proces cu un dezvoltator imobiliar. Avocații le-au explicat ce procedură se face după ce au luat la cunoștință de contrucție prin afișarea panoului de șantier, mai exact plângere prealabilă la primărie în 30 de zile. După răspuns, în șase luni se poate porni acțiune în instanță pentru anularea autorizației și în cadrul căreia se poate cere suspendarea lucrărilor. Acestea se suspendă de drept dacă intervine prefectul în proces. Avocații au precizat că nu vor lua cazul dacă nu sunt 56 de reclamanți. Acum, așteaptă ca oamenii să semneze contractul de asistență juridică.

santier plaiuri (5)
Locul unde se va construi

Investitorul: circulația generală în zonă se va ușura

Proiectul Andrei Mureșanu Sud este dezvoltat de două societăți: Betasil și Citadinia. Unul dintre investitori este omul de afaceri clujean Sorin Dan, care a explicat pentru CLUJUST.ro cum se va face accesul la noile blocuri. ”Într-un haos imobiliar, ansamblul Andrei Mureșanu Sud este o oază de normalitate și de legalitate. Avem prevăzute multiple locuri de joacă pentru copii, spații verzi, grădiniță, cabinete medicale, piață de cartier. Toate parcările sunt la subsol pentru a nu aglomera zona cu parcări supraterane. Avem trei căi mari de acces în ansamblu, care vor ușura și circulația generală în zonă. De exemplu, strada Carmen Silva, prin drumul pe care îl executăm pe terenul nostru, se va lega de Mikszath Kalman. În acest fel, toți locuitorii celor câteva sute de apartamente care locuiesc pe Carmen Silva, care în momentul de față aglomerează o stradă precară cum este Mozart pentru a ieși în Bună Ziua, vor putea să ajungă în cartierul Gheorgheni și de acolo mai departe fără a aglomera zona. De asemenea, locuitorii vor avea posibilitatea să iasă direct în sensul giratoriu de la Observator și să-și continue drumul. Avem în vedere să modernizăm și unele străzi care nu sunt pe terenul nostru, dar sunt în proximitate, cum este porțiunea străzii Brăduțului între capătul străzii Plaiuri până la Calea Turzii, care este o stradă plină de gropi, total nedemnă pentru un oraș ca și Clujul.”, a spus Sorin Dan. Acesta a adăugat că documentația proiectului cuprinde și un studiu de trafic, care arată că zona se va decongestiona prin legătura creată între străzi.

Sorin Dan a precizat că doar o parte din construcții au zece nivele. ”Regimul de înălțime preponderent al ansamblului este P+3. Avem patru accente de P+9+etaj retras, care sunt câte o scară de bloc, 15 %,  în proximitatea pârâului Țiganului, de-a lungul pârâului, într-o zonă în care nu există niciun fel de vecinătate de altă natură. Ansamblul este înconjurat în mare parte de blocuri, iar în aproierea zonei de case este prevăzut P+2. Este un ansamblu de locuințe modern, adaptat cerințelor Clujului de astăzi și cum aș dori să fie majoritatea ansamblurilor.”, a spus omul de afaceri, fost proprietar al hotelului CityPlaza.

Investitorul dorește să se întâlnească cu oamenii din zonă pentru a le explica proiectul. ”Consider că oamenii sunt subiectul unei dezinformări grosolane, promovate de o doamnă avocat, care locuiește într-un bloc construit lângă case, cu controverse, acum câțiva ani, pe strada Brăduțului. Dezinformare motivată de interese obscure pe care momentan nu le înțeleg”, a conchis Sorin Dan.

Contactată de CLUJUST.ro, avocata, care a dorită să nu-i fie publicată identitatea, a declarat: ”Nu manipulez pe nimeni și fiecare om este responsabil de ceea ce face. Toți cei ce suntem în jur înțelegem lucrurile mai bine decât își pot imagina unii, în 2015. Suntem o comunitate unită care ne dorim un trai decent în capitala europeană și scopul nostru final este să fie respectată legea”.

oameni buna ziua

oameni carmen silva  (2)

 

Locatarii: ce riscăm prin proces?

La întâlnire, oamenii au ridicat problema repercusiunilor în cazul în care pierd procesul. ”Ne luăm noi avocați, ne ducem. Dar noi ca persoane fizice, ce riscăm?”, a spus o femeie.

”Legat de repercusiuni, să le împărțim în două părți: Una, cu cheltuielile de judecată, care nici noi și nici noi nu putem fi sigură că le obținem integral, pentru că instanțele din Cluj nu dau sume mai mari decât cred ei că este normal în funcție de ce caz este și cum este. Dacă discutăm despre despăgubiri că n-au putut să construiască blocuri este o discuție bazată pe nici măcar o sentință în 25 de ani de după Revoluție prin care să fie obligat un om să plătească despăgubiri din acest motiv. Pentru că nu este îndeplinită o condiție legală și anume să fie un raport de cauzalitate direct între fapta omului, adică am depus o acțiune judecătorească, și faptul că nu s-a construit blocul. Dacă în schimb mergeți și vă plantați o mașină în fața intrării și ei nu pot să intre cu buldozerul e o faptă directă. Dar faptul că este un drept al dumneavoastră constituțional și să vreți să faceți uz de el nu înseamnă că le-ați produs o pagubă”, le-a spus avocatul Radu Revnic. Alt avocat prezent,  Călin Stegăroiu, a spus: ”Singura șansă să opriți construcțiile e un demers judiciar. Nu aveți garanții că veți câștiga. Dar dacă nu încercați…”

În schimb, avocatul Ciprian Păun, care a avut spețe asemănătoare, a precizat pentru CLUJUST.ro că dacă nu există sentințe de despăgubiri se datorează faptului că sunt puține cazurile în care s-au suspendat lucrări, și doar pentru că a intervenit prefectul.

”Din punctul meu de vedere, în situația în care se dovedește că proiectul imobiliar și investitorul nu au avut niciun fel de culpă și se respinge acțiunea pe care o fac ei pentru anulare și suspendare, fiecărui reclamant poate să i se atragă răspunderea civilă delictuală, pentru că prin fapta lor de abuz de drept au cauzat un prejudiciu respectivului beneficiar autorizației de construire. Din punctul meu de vedere proiectul e autorizat perfect. Din punct de vedere al autorității publice, investitorul și-a respectat obligatiile. X contestă această legalitate. Iar prin exercitarea mijloacelor procesuale solicită suspendare autorizație de construcție, timp în care nu mai poate să efectueze lucrări.

Eu am pornit procese pentru reclamanți. Tot timpul le-a fost frică să intervină împotriva beneficiarului autorizației. Tribunalul Cluj are practica să includă și beneficiarul în proces. Asta implică și cheltuieși de judecată pentru cei care pierd. Și vorvim de un litigiu cu o miză cu multe zerouri. Cheltuielile se stabilesc în funcție de avocați, iar dacă societatea își angajează mai mulți avocați ar putea crește semnificativ. Ei vor spune că-și exercită drepturi procesuale. Dar și eu îmi exercit drepturi procesuale încercand să demonsrez că e abuz de drept”, a spus Ciprian Păun.

Acesta a adăugat că în situația în care beneficiarului i se va suspenda autorizația și se va dovedi că a avut dreptate, se poate îndrepta și împotriva Statului Român. ”Când s-a făcut business plan-ul, el a luat în calcul că are documente legale de la Stat”, a precizat avocatul.

Comments

comentarii

Multiple viaducte și lucrări complexe pe secțiunea Nădășelu-Mihăiești de pe Autostrada Transilvania. Termenul de realizare pentru segmentul de 30 de km a fost extins.... Citește mai mult
Peste 40.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi şi 370.000 au fost răniţi în războiul declanșat de Rusia în urmă cu aproape trei ani.... Citește mai mult

8 comentarii

  1. Din pacate, in curand, in acest oras care se doreste a fi civilizat si “european” – capitala europeana a tineretului 2015, vor exista doar blocuri construite fara noima, parcurile vor fi desfiintate si incet, incet si vom trai toti intre betoane si uitandu-ne din apartamentul nostru in apartamentul din blocul vecin fara a dori neaparat acest lucru – vom fi obligati, datorita faptului ca toate blocurile construite in ultimul timp au fost construite la o distanta infima unele de altele, pe principiul “sa produca bani cat mai multi” fara ca cineva sa fie interesat de partea estetica, practica si, de ce nu, sanatoasa a locuitului intr-un oras. Nu m-ar mira ca vreun “dezvoltator imobiliar” sa inceapa sa construiasca si in parcul central, pentru ca va face un bine societatii si comunitatii daca cica va construi o gradinita si un supermarket care sa inlocuiasca orice zona verde. Praf in ochi! Ma bucur ca, in sfarsit, comunitatea ia atitudine impotriva acestui gen de proiecte imobiliare si sper ca acesta sa fie inceputul pentru un altfel de urbanism. Nu sunt impotriva proiectelor imobiliare, doar ca acestea ar trebui sa indeplineasca anumite conditii de decenta, nu sa prevada apartamente in care oamenii sa stea ca sardelele, iar daca ar fi nevoie sa iasa din incinta proiectului imobiliar toti deodata, intr-o situatie de forta majora, sa se calce in picioare si sa se omaore intre ei ca nu au suficiente cai de acces catre calea publica.

  2. Pai omul are acolo 8 ha de teren….vreti sa ramana terenul viran acolo? E aberant ceea ce solicita vecinii! Iar, cei cu blocurile de pe Calea Turzii au distrus accesul dinspre Calea Turzii spre Andrei Muresanu. DIn informatiile mele acolo se deverseaza deseuri reziduale in paraul Tiganului. GARDA DE MEDIU NU VEDE? De ce nu se face nimic acolo? Sa se sesizeze DNA de ce in Cluj-Napoca au fost autorzate blocuri in zona centrala cu fosa septica! Noi stam pe Bradutului si vara e un miros insuportabil de pe ridic

    • Nu cere nimeni sa ramana terenul viran,cerem sa construiasca atat cat permite regulamentul de urbanism in zona.Sa primeasca autorizatii in conditiile in care ai fi primit si tu daca faceai o solicitare in acest sens fara sa te numesti Dan Sorin , Tise Alin sau Puscas Vasile.

      • ..sau VUSCAN , care la fel a construit un bloc pe strada Saturn , (zona de case) fara sa respecte suprafata maxima din tren pe care are voie sa constriasca, fara sa respecte distanta fata de proprietatile vecine si cu doar …2 locuri de parcare.Proiectul prevedea garaj la parter , dar dupa finalizare acesta a fost inchis cu termopane si transformat in spatii cu alte destinatii ( birou firme etc..). Si primaria /prefectura .. nimic , doar de acolo suntem nu “domnule” (escrocule ) VUSCAN
        Asa ca nu credeti ca acesti asa zisi “investitori ” vor respecta proiectele PRIVIND PARCARILE , GARAJELE SAU CAILE DE ACCES .

  3. De ce nu a conditionat primaria aprobarea acestui proiect de asigurarea cailor de acces de catre investitor in prealabil???Faptul ca investitorul spune ca vom face,vom descongestiona,etc,este egal cu zero.La toate proiectele aprobate in Buna ziua si nu numai,pe gaselnita “centru de cartier”erau prevazute gradinite,cabinete medicale,terenuri de sport si de joaca,in realitate nu a fost realizat nimic.Investitorul promite orice pana vinde apartamentele,dupa care dispare iar cei din zona raman sa se lupte cu coruptia din primarie.
    O alta intrebare care se pune la aprobarea unui PUZ de acest calibru,este oportunitatea si existenta unui interes public major pt un asemenea proiect in acea zona?Oare este nevoie de blocuri de 10 etaje intro zona cu locuinte individuale si mixte mici,deja aglomerata?Cine are de castigat din promovarea proiectului?Clujenii sau numai investitorul?
    Se pare ca devine deranjant pentru unii faptul ca tinerii incep sa se implice in viata urbei.

  4. Este foarte interesant de stiut cat este de normal dar si legal sa ni se impuna azi un PUZ aprobat in 2008 fara consultarea publicului,deci dupa sapte ani in care lucrurile stau altfel din multe puncte de vedere,iar municipalitatea sa se ascunda dupa neobligativitatea consultarii publice valabile atunci dar absolut obligatorie din 2012.

  5. Domnule Alin Golban, din respect pentru cititorii care te citim zilnic, si pe care itradevar ne-ai castigat prin multa munca, te rugam respectuos sa raspunzi sincer la o intrebare: Care a fost,si care este relatia dvs cu investitorul Sorin Dan.

    Nu de alta dar riscati sa va compromiti toata increderea de care te va bucurati ca jurnalist astazi.

    • 1. Pe domnul Sorin Dan îl cunosc de când am lucrat la Ziua de Cluj. In 2009 a fost asociat acolo.
      2. Nu văd de ce să compromit încrederea. Pentru că am ascultat și cealaltă parte? Așa se fac articolele, obiectiv. Nu arunc cu noroi când nu e cazul. Adevărul e la mojloc și doar instanța poate decide, dacă se va ajunge acolo.

      P.S. Domnule cetatea, vă rog să vă dați numele, dacă aveți pretenția să vă răspund la așa întrebări.

Lasă un răspuns